close search results icon

Η Αγία Χρυσή και ο Αρχάγγελος: Η αγιογραφία που κρατά ζωντανό το μαρτύριό της

Η Αγία Χρυσή και ο Αρχάγγελος: Η αγιογραφία που κρατά ζωντανό το μαρτύριό της


Με αφορμή την εύρεση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Χρυσής, το pellanews.gr παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό τεκμήριο της τοπικής εκκλησιαστικής παράδοσης: την αγιογραφική παράσταση του μαρτυρίου της στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας.

Η Αγία Χρυσή – ή Ζλάτα, όπως επίσης είναι γνωστή – αποτελεί μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές της πίστης και της ιστορίας της Αλμωπίας.

Γεννήθηκε στα Σλάτενα, τη σημερινή Χρυσή Πέλλας, και μαρτύρησε στις 13 Οκτωβρίου 1795, αρνούμενη μέχρι τέλους να εγκαταλείψει τη χριστιανική της πίστη. Η παράδοση για τη ζωή και το μαρτύριό της διατηρήθηκε ζωντανή στην περιοχή και καταγράφηκε από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.

Η συγκλονιστική αγιογραφία στη Μονή Αρχαγγέλου

Στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ σώζεται η εικονογραφική εξιστόρηση του μαρτυρίου της Αγίας Χρυσής.

Στον δυτικό τοίχο του Καθολικού παρουσιάζονται διαδοχικές σκηνές από τη ζωή και το μαρτύριό της: η αρπαγή της από τους Οθωμανούς ενώ βρισκόταν έξω από το χωριό της και μάζευε ξύλα, η σχέση της με τον πνευματικό της και στη συνέχεια τα βασανιστήρια που υπέστη μέχρι τον μαρτυρικό της θάνατο.

Η αγιογραφία αυτή αποκτά σήμερα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με αφορμή την εύρεση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας.

Εφόσον η χρονολόγηση της συγκεκριμένης αγιογραφίας στο 1843 επιβεβαιώνεται από την επιγραφή ή τα στοιχεία της Μονής, πρόκειται για μια απεικόνιση που δημιουργήθηκε μόλις 48 χρόνια μετά το μαρτύριό της. Αυτό δείχνει πόσο ισχυρή παρέμενε στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της περιοχής η ιστορία της Νεομάρτυρος.

Η ιδιαίτερη σχέση της Αγίας με τον Αρχάγγελο

Η σύνδεση της Αγίας Χρυσής με την περιοχή του σημερινού Αρχαγγέλου δεν περιορίζεται μόνο στην αγιογραφική παράσταση.

Σύμφωνα με την τοπική και εκκλησιαστική παράδοση, πνευματικός της Αγίας ήταν ο πατήρ Τιμόθεος, ο οποίος συνδέεται με το μετόχι της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα στην Όσσιανη, τον σημερινό Αρχάγγελο. Η μαρτυρία του αποτέλεσε μάλιστα βασική πηγή για την καταγραφή του βίου της Αγίας από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.

Η παράδοση της Αλμωπίας θέλει την Αγία Χρυσή να προσέρχεται στον χώρο αυτό για την πνευματική της καθοδήγηση και την εξομολόγησή της.

Έτσι, η παρουσία του μαρτυρίου της στους τοίχους της Μονής δεν αποτελεί μια τυχαία εικονογραφική επιλογή. Αντίθετα, συνδέει τον Αρχάγγελο με τη ζωή, την πίστη και την πνευματική πορεία της Αγίας.

Από το 1795 μέχρι τις ημέρες μας

Η Χρυσή αρπάχθηκε ενώ μάζευε ξύλα και πιέστηκε να εξισλαμιστεί και να παντρευτεί τον απαγωγέα της. Παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια, παρέμεινε ακλόνητη στην πίστη της και τελικά θανατώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1795.

Μετά το μαρτύριό της, σύμφωνα με την παράδοση, Χριστιανοί παρέλαβαν κρυφά το σώμα της και το ενταφίασαν με τιμή.

Περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, η εύρεση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Χρυσής στρέφει ξανά το ενδιαφέρον ολόκληρης της Αλμωπίας σε μία από τις σημαντικότερες τοπικές Αγίες.

Και μέσα σε αυτή τη συγκινητική συγκυρία, η παλαιά αγιογραφία της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ έρχεται να θυμίσει ότι η μνήμη της Αγίας Χρυσής δεν έσβησε ποτέ από αυτόν τον τόπο.

Από τα Σλάτενα του 1795, στον Αρχάγγελο και μέχρι τη σημερινή Αλμωπία, η Αγία Χρυσή παραμένει βαθιά δεμένη με την ιστορία και την πίστη των ανθρώπων της περιοχής.

Το pellanews.gr, με αφορμή την εύρεση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας, παρουσιάζει την ιστορική αγιογραφία της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ένα μοναδικό τεκμήριο της ζωντανής μνήμης της Αγίας Χρυσής στην Αλμωπία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ