close search results icon

Η αντιπολίτευση του Δήμου Πέλλας...στα κάγκελα!

Αιτία η αντίθεση της στη λήψη δανείου για να προχωρήσει το έργο αλλαγής φωτισμού με λαμπτήρες LED.

Η αντιπολίτευση του Δήμου Πέλλας...στα κάγκελα!

Για δεύτερη φορά δεν ψηφίστηκε η λήψη δανείου από τον Δήμο Πέλλας, για να προχωρήσει στην αντικατάσταση του φωτισμού με λάμπες LED, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Γιαννιτσών. Μέσα σε ένα κλίμα οξείας αντιπαράθεσης, με το «προεκλογικό κλίμα» να τίθεται κατά πόσο υφίσταται…χρονικά, αλλά και με ορισμένα σημεία που «έπεσε» ένα είδος «πολιτικού μποξ», η συζήτηση έδωσε κάποιες πληροφορίες ακόμη για το μεγάλο ζήτημα, υπενθυμίστηκαν κατά κύριο λόγο πράγματα που είχαν αναφερθεί σε συνεδρίαση του Ιουλίου που πέρασε. Το τελικό αποτέλεσμα με τη ψήφιση του θέματος παρόλα αυτά, ήταν το ίδιο.

Η κόντρα εστιάστηκε ανάλογα με την τοποθέτηση του κάθε συνδυασμού. Η δημοτική αρχή με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Στάμκο έφερε πρόταση για να γίνει το έργο με δανειοδότηση από το «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», ή να γίνει το μισό έργο, πάλι με την ίδια μορφή αλλά μικρότερο το ποσό. Η μείζον αντιπολίτευση υποστηρίζει είτε την χρηματοδότηση του έργου με «ίδιους πόρους» από τον Δήμο Πέλλας, είτε με την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα, ενώ η ελάσσον αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, υποστηρίζει τον «δρόμο» της συνεργασία με ιδιώτη/εταιρία/ες-επενδυτές, δηλαδή τη μορφή ΣΕΑ. Κυρίαρχο επιχείρημα «καθρέφτης» από τις πλευρές Στάμκου και Θεοδωρίδη, οι Δήμοι που επέλεξαν δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών, με τους Δήμους που επέλεξαν τον δρόμο ΣΕΑ.

Να δούμε όμως, τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι βρέθηκαν στα...κάγκελα, με την ένταση που υπήρξε στο κλίμα της συνεδρίασης. 

Θ. Θεοδωρίδης: «Μπορούμε χωρίς δάνειο, με ΣΕΑ»

«Λέτε πιο είναι πιο συμφέρον. Έχετε κάνει κάποια μελέτη; Σε τέσσερις μήνες θα τελειώσει ο διαγωνισμός. Ποιος το λέει αυτό; 1,5 χρόνο θα πάει ο διαγωνισμός. Θα μπορούσα να σας φέρω μελέτη που θα αποδεικνύει ότι το ΣΕΑ είναι και φθηνότερη και καλύτερη λύση», είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Θεοδωρίδης, αναφέροντας και κάποιο όνομα εταιρίας, το οποίο δεν αναφέρθη από πλευράς Αντιδημάρχου. «Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λάρισας, Δήμος Πειραιά, Αθηναίων, Ελληνικού, Μυτιλήνης, Χίου, Καρδίτσας κ.α. έχουν πάρει έργα από την εταιρία αυτή», είπε ο κ. Θεοδωρίδης. «Γίνεται διαγωνισμός και παίρνει κάποιος το έργο (σ.σ. αναφέροντας τρεις εταιρίες), έρχονται παίρνουν το έργο, δεν παίρνουν κάποιο δάνειο. Από την εξοικονόμηση πόρων, με το 70% καλύπτουν τις αλλαγές και τις ανάγκες συντήρησης και το 30% το παίρνει ο Δήμος σαν έσοδο. Μετά από 10 χρόνια, παραδίδουν το έργο σε μας. Να γίνει διεθνής διαγωνισμός, να έρθει ένας απ’ αυτούς ή ένα σχήμα να πάρει το έργο και ούτε δάνειο ούτε τίποτα. 270 εκατομμύρια έργα έχουν κάνει αυτοί», επιμένοντας στη μελέτη που δεν έγινε.

Παράλληλα, με έναν «ψιλό» διάλογο υπήρχαν μικρές παρεμβάσεις από πλευράς Αντιδημάρχου Τ.Υ., ο οποίος σημείωνε πως «το μόνο που θέλουμε είναι να αλλάξουμε τις λάμπες. Και επιμένω πως, ναι αυτή είναι η πρόταση σας, αλλά κάνετε λάθος».

Τοποθετήθηκαν Ηλ. Θεοδωρίδης και Ολ. Παπαδοπούλου

«Πολύ σημαντικό όφελος και επαυξάνω», σημείωσε ο επικεφαλής της δεύτερης δύναμης στην ελάσσον αντιπολίτευση Ηλίας Θεοδωρίδης, το θέμα της αλλαγής λαμπτήρων με Led, συμφωνώντας με τη λήψη δανείου, σαφώς αντιτιθέμενος, βάση και της πολιτικής του φιλοσοφίας, με συνάψεις συνεργασίες με ιδιώτες. Παράλληλα τόνισε πως «ο Δήμος μπορεί να μπει σε λογικές παραγωγής ενέργειας σε συνεργασία με ομάδες κατοίκων/περιοχών μέσα στην πόλη».

Αναφορά στο θέμα έκανε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία ανέφερε πως «εγώ βλέπω πως συζητάμε για ποιόν τοκογλύφο θα διαλέξουμε». «Μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη αυτοί που καλούν τους Δήμους να δανειστούν; Είμαστε της άποψης ότι το κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει τους Δήμους για να αλλάξουν οι λάμπες φωτισμού. Αυτοί που μας βάζουν σ’ αυτόν τον δρόμο, είναι οι κυβερνήσεις που από το 1999 ψήφισαν νόμους που εκτόξευσαν το κόστος ενέργειας. Δεν μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, μιλάμε για πράσινα άλογα», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπαδοπούλου.

Σφοδρή επίθεση από Στ. Καστερίδη

«Βλέπουμε δυο μέτωπα Δήμων για την αντικατάσταση στην ενέργεια, με τις δύο μορφές που θέλουν να γίνει η αντικατάσταση φωτισμού. Εμείς δεν επενδύουμε στις προεκλογικές χρονιές», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στ. Καστερίδης.

Ανάφερε ότι «το απίστευτο νοικοκύρεμα που έκανε ο κ. Δήμαρχος και δεν λέω η δημοτική αρχή, ο κ. Δήμαρχος, δεν άφησε κάποιο μαξιλάρι; Άφησε. Ορίστε, να ξεκινήσουμε το έργο», προσθέτοντας πως «θέλουμε κι ένα νοικοκύρεμα από τη ΔΕΗ και έχουμε εδώ τον κ. Πασσαλή. Όταν βλέπουμε μέχρι και 5 μέρες να ανάβουν τα φώτα, να γίνει κι εκεί ένα νοικοκύρεμα, γιατί κι αυτά τα πληρώνουμε εμείς».

Ο κ. Καστερίδης είπε ότι «η σημερινή συζήτηση μου θυμίζει κάτι από τη Βουλή ή τα τηλεοπτικά κανάλια. Οι τράπεζες φορτώνουν τα κράτη με χρέη τα οποία παίρνουν δάνεια, τα οποία φορτώνουν έτσι τις επόμενες γενιές που δεν έχουν να φάνε. Άρα λοιπόν ξεκάθαρα πράγματα».

Τόνισε κλείνοντας «όχι στο δάνειο γιατί νοικοκυρέψατε τον Δήμο 12 χρόνια, όχι στο δάνειο γιατί είμαστε σε προεκλογική χρονιά, όχι στο δάνειο γιατί μπορούμε και μόνοι και τελευταίο, αυτό που είπατε αν αγαπάμε τον Δήμο, ναι αγαπάμε τον Δήμο και γι’ αυτό θέλουμε να φύγετε μια μέρα νωρίτερα να γλιτώσει ο Δήμος από ‘σας, γιατί πραγματικά τον αγαπάμε και γιατί πραγματικά θα τον αλλάξουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ