close search results icon

Η απροσδόκητη παρενέργεια της υπερβολικής κατανάλωσης καρπουζιού

Η απροσδόκητη παρενέργεια της υπερβολικής κατανάλωσης καρπουζιού

Φωτογραφία: Shutterstock

Καλοκαίρι ίσον καρπούζι και καρπούζι ίσον καλοκαίρι.

Αγαπημένο φρούτο, που πολλές φορές, ιδιαίτερα σε μεγάλες ζέστες, αποτελεί ίσως και το μοναδικό τρόφιμο που θέλει να φάει κανείς. Μπορεί όμως το καρπούζι να προκαλέσει προβλήματα;

«Μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια δύο μερίδες καρπουζιού κάθε μέρα, αλλά δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να ακολουθήσετε μια δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο ένα είδος τροφής», δηλώνει η διαιτολόγος Lara Whitson στην Κλινική Κλίβελαντ. «Η αποτοξίνωση με καρπούζι είναι μια μόδα, όπως και κάθε άλλη, και θα στερήσει το σώμα σας από άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά».

Ενώ το καρπούζι μπορεί να είναι απίστευτα ενυδατικό και θρεπτικό, η κατανάλωσή του μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, προειδοποιεί η κλινική, σύμφωνα με τον Independent.

Στο ίδιο κλίμα και ο γιατρός Δρ. Μαρκ Χάιμαν, που μίλησε στο Fox News Digital. «Η δίαιτα με καρπούζι είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά από μοντέρνες γρήγορες λύσεις — και ενώ το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και ενυδατικό φρούτο, η μετατροπή του σε κεντρικό στοιχείο μιας περιοριστικής δίαιτας δεν είναι μόνο μη βιώσιμη, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να γυρίσει μπούμερανγκ στην υγεία σας».

«Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό και ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι χάνετε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει», συνέχισε. «Μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι απώλεια λίπους - είναι νερό και μυς», εξήγησε.

Πώς μπορεί να πειράξει κάποιον η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού

Θεωρείται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε «FODMAP» - ένας όρος που αναφέρεται σε δύσπεπτους υδατάνθρακες - γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν ορισμένα σάκχαρα που μπορεί να προκαλέσουν εντερικό στρες.

Η Κλινική του Κλίβελαντ προειδοποιεί επίσης ότι τα άτομα που είναι επιρρεπή σε ημικρανίες μπορεί να θέλουν να μην τρώνε καρπούζι. Αυτό συμβαίνει επειδή το καρπούζι έχει ένα αμινοξύ που ενδεχομένως να συμβάλει στην πρόκληση ημικρανιών.

Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση σε άτομα με αλλεργίες σε φυτά ή τη γύρη, σύμφωνα με το VeryWellHealth.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του καρπουζιού, ωστόσο, είναι η ζάχαρη που περιέχει, καθώς είναι μεγάλη η ποσότητά της, με ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αν κάποιος έχει διαβήτη το να τρώει μόνο καρπούζι θα είναι πρόβλημα. Αυτή η εκτόξευση του ζαχάρου στο αίμα μπορεί ακόμη να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, τη συγκέντρωση και τον ύπνο.

Ενας τρόπος για να μετριάσει κανείς την επίδραση της ζάχαρης από το καρπούζι στο αίμα είναι να το φάει μαζί με πρωτεΐνες και λιπαρά.

Επίσης, το καρπούζι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο αλλά πολύ χαμηλή σε νάτριο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρολυτική ανισορροπία και πιθανούς πονοκεφάλους και ζάλη.

Η δίαιτα με καρπούζι περιγράφεται ως μια μέθοδος απώλειας βάρους και αποτοξίνωσης κατά την οποία κάποιοις τρώει μόνο καρπούζι για αρκετές συνεχόμενες ημέρες - κάποιοι την ακολουθούν για τρεις, πέντε ή ακόμα και επτά ημέρες.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Ιλάνα Μούλσταϊν που μίλησε στο Fox News Digital τα στοιχεία του καρπουζιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Καθώς είναι πολύ ενυδατικό, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της κινητικότητας του εντέρου και της ούρησης, των «φυσικών οδών αποτοξίνωσης» του σώματος, ενώ ένα αμινοξύ που έχει βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος και σε αλλού και αυτός είναι ο λόγος που οι αθλητές προτιμούν το καρπούζι για μυϊκή αποκατάσταση. Είναι ίδιος ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και του φουσκώματος.

Βοηθά επίσης στη μείωση της κατακράτησης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Ο διαιτολόγος αναφέρει ωστόσο ότι όποιος ακολουθεί τη δίαιτα του καρπουζιού πρέπει να προσέξει να μην πέσουν τα επίπεδα νατρίου τους χαμηλά και να βάλουν λίγο αλάτι στο καρπούζι, ειδικά αν αισθάνονται αδυναμία, κούραση ή ζάλη.

Επισημαίνει ξανά ωστόσο ότι το καρπούζι «μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι απώλεια λίπους - είναι απώλεια νερού και μυών».

iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ