close search results icon

Η ΔΕΥΑ Σκύδρας κάνει κοινωνική πολιτική με 5εκ ευρώ χρέος-αυτό μόνο η Δήμαρχος Σκύδρας το έχει καταφέρει!

Η ΔΕΥΑ Σκύδρας κάνει κοινωνική πολιτική με 5εκ ευρώ χρέος-αυτό μόνο η Δήμαρχος Σκύδρας το έχει καταφέρει!

«Η δική μας ΔΕΥΑ επιτελεί και κοινωνικό έργο. Καμία αύξηση δεν έχουμε κάνει, δεν έχουμε κόψει κανένα νερό…είμαστε ο μοναδικός Δήμος που το κάνει, που δεν κόβει το νερό, παρά τις υποχρεώσεις τα χρέη κι όλα τα σχετικά» είπε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Σκύδρας με αφορμή το πρώτο θέμα που ήρθε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (prosklhsh-jODyX.pdf) και αφορούσε ψήφισμα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ με αφορμή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μπορείτε να δείτε το ψήφισμα παρακάτω όπως και τη συζήτηση του ΔΣ στο βίντεο που ακολουθεί αλλά όταν ακούμε από το στόμα της Δημάρχου ότι μια επιχείρηση που χρωστάει εκατομμύρια ευρώ επιτελεί κοινωνικό έργο αν μη τι άλλο προκαλεί την κοινή λογική. Όταν, μάλιστα, γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η εισπραξιμότητα των τιμολογίων είναι λίγο πάνω ή κάτω από το 70%, όταν ξέρουμε ότι υποχρεωτικά πλέον τα χρέη πάνω από 300ευρώ αποστέλλονται στην εφορία, όταν ξέρουμε ότι σε πολύτεκνες οικογένειες, φτωχές κτλ υπάρχει κοινωνικό τιμολόγιο τότε τι σημαίνει ότι ο Δήμος Σκύδρας είναι ο μοναδικός που δεν κόβει παροχές; 

Κι ας αφήσουμε αυτούς που δεν έχουν λεφτά (οικονομικά αδύναμους) γιατί, πράγματι φρόντισε η ΔΕΥΑΣ όπως και πάρα πολλές άλλες ΔΕΥΑ να τους προστατέψουν. Ας ασχοληθούμε μ' αυτούς που το εισόδημα τους, τους επιτρέπει να πληρώνουν το τιμολόγιο. Κάποτε έλεγε ένας πρόεδρος ότι το νερό κοστίζει τη μέρα όσο ένα τσιγάρο. Αυτοί γιατί να μην πληρώνουν; Κι αν δεν πληρώνουν γιατί να μην "τιμωρούνται"; Τι θα πει κοινωνική πολιτική για κάποιον που έχει και δεν πληρώνει συνειδητά. Και γιατί δεν φέρνουν σε μια συνεδρίαση τα νούμερα να τα δει ο κόσμος. Ποιοι ανήκουν σ’ αυτό το 30% περίπου που δεν πληρώνει; Σε μια καταχρεωμένη ΔΕΥΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να μιλάει κάποιος για κοινωνική πολιτική. Να δεχτούμε, βεβαίως ότι η ΔΕΥΑ Σκύδρας κρατάει την τιμή μονάδος χαμηλά με μια μικρή ανατίμηση τον τελευταίο χρόνο αλλά όταν ακούει ο συνεπής στις υποχρεώσεις του Σκυδραίος πολίτης ότι μια καταχρεωμένη επιχείρηση λέει αυτόν που δεν πληρώνει να κάνει ρύθμιση κι αν χαλάσει η ρύθμιση να δώσει ότι μπορεί (λόγια της Δημάρχου) αλλά παροχή δεν κόβει τότε κάλλιστα μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι στις πλάτες των καλοπληρωτών ο Δήμος ασκεί κοινωνική πολιτική. 

Ναι, το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι όμως ένα αγαθό γύρω από το οποίο πρέπει να ασκούνται μικροπολιτικές!

Ο πρωθυπουργός εντωμεταξύ δήλωσε αναφορικά με τα όσα συζητιούνται ότι «Το νερό είναι φυσικό μονοπώλιο. Ανήκει στο κράτος, σε εταιρείες του κράτους. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, στο άρθρο 3 του νέου νόμου, ορίζεται σαφέστατα ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις (οι γνωστές ΔΕΥΑ). Αυτό όμως που ίσως δεν είναι πολύ γνωστό είναι πως στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 295 δημοτικοί οργανισμοί που διαχειρίζονται το νερό. Σε αυτές λοιπόν παρατηρείται σήμερα 62% σπατάλη νερού, μόνο 42% των ΔΕΥΑ αναρτούν δημόσια τα στοιχεία που εκ του νόμου οφείλουν, ενώ και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει διπλάσια κοστολόγηση του νερού!». Ο κ. Πορτοκαλίδης είχε κάνει θέμα την μη σύνταξη ισολογισμών της ΔΕΥΑΣ, ένα εργαλείο όπως ανέφερε και ο κ. Σπανός για την εξέλιξη και ανάπτυξη της επιχείρησης. 

Αν μη τι άλλο λοιπόν προκαλείται η κοινή λογική όταν εκστομίζονται κουβέντες για κοινωνική πολιτική σε μια καταχρεωμένη επιχείρηση. Βέβαια δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου περί κοινωνικής πολιτικής στο μοίρασμα των όσων χρημάτων υπάρχουν με τις απευθείας αναθέσεις. Πάγια τακτική και εύκολη λύση με ότι άλλο επιφέρει μια απευθείας ανάθεση.

Δείτε για παράδειγμα την πρόσκληση από την αυριανή συνεδρίαση

5252.JPG

Δείτε τη συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί

Να σημειωθεί ότι η στήριξη του ΔΣ προς το ψήφισμα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ ήταν ομόφωνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ