close search results icon
Η Έδεσσα και η Εκκλησία γιορτάζουν τον Άγιο Καλλίνικο

Η Εκκλησία μας πανηγυρίζει σήμερα 15 Οκτωβρίου την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλίνικου Επίσκοπου Εδέσσης. 

Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια τα νεκροταφεία της Έδεσσας γέμισαν από ευωδία καθώς ο Μητροπολίτης Ιωήλ μαζί με άλλους ιεράρχες της εκκλησίας και ιερείς τελούσαν την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλίνικου Επισκόπου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας, με τους πιστούς της Μητροπόλεως και της Οικουμένης να αποκτούν μεγάλη ευλογία τα ιερά λείψανα του. 

img-6267.jpg



Το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός για την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλίνικου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης Εδέσσης στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, ο οποίος και φέρει το όνομα του νεοφανούς αγίου της Εκκλήσιας.

img-6288.jpg


img-6279.jpg
img-6285.jpg




 Συμπροσευχόμενος βρέθηκε και ο Ποιμενάρχης Ιωήλ, ενώ στον εσπερινό ήταν δεκάδες ιερείς της Μητρόπολεως ανάμεσα στους οποίους ο πρωτοσύγκελος π. Στέφανος Δέβρελης, ο ιεροκήρυκας π. Παντελεήμων Καραλάζος, αρχιερατικός επίτροπος Έδεσσας π. Μάξιμος Χατζής, ο αρχιερατικός επίτροπος Γιαννιτσών π. Ιωάννης Σπυρίδης, ο αρχιερατικός επίτροπος Σκύδρας π. Αντώνιος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών π. Χερουβίμ και πολλοί άλλοι ιερείς. 

img-6277.jpg


Ο Μητροπολίτης Ιωήλ αναφερόμενος στην ανακομοιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλίνικου στάθηκε στο γεγονός της μεγάλης ευωδίας που έχουν τα λείψανα ενώ προέτρεψε τον Μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικο να αφηγηθεί το όνειρο και την εμπειρία που είχε προ της Αγιοκατάταξης του Αγίου Καλλίνικου. 

img-6290.jpg


Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, που φέρει και το όνομα του Αγίου Επισκόπου μας περιέγραψε την πνευματική σχέση που είχε με τον Άγιο αλλά και το θαυμαστό όνειρο που είδε προ της Αγιοκατάξεως του ενώ στάθηκε στο γεγονός πως ο Άγιος Καλλίνικος ως προστάτης έσωσε τους Ιεράρχες κατά την επίθεση που δέχθηκαν με βιτριόλι στο συνοδικό δικαστήριο. Μάλιστα χαρακτήρισε τον Άγιο Καλλίνικο ως μέγα και ζωντανό Άγιο της Εκκλησίας μας. 

Ανάμεσα στους πιστούς που παραβρέθηκαν στον πανηγυρικό εσπερινό ήταν ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Λάκης Βασιλειάδης, ο στρατηγός της Μεραρχίας αλλά και εκπρόσωποι των αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, όπως και πλήθος πιστών που τίμησαν τον Άγιο και ζήτησαν την πολύτιμη μεσιτεία  του προς τον Τριαδικό Θεό αλλά και τη  βοήθεια του. 

img-6283.jpg


img-6253.jpg
img-6264.jpg



Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτορυγία  στην οποία προεξείχε ο Μητροπολίτης Αρτης Καλλινικος μαζί με τον Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ Ιωήλ, ενώ το απόγευμα θα διαβαστεί παράκληση προς τον Άγιο. 

screenshot-20221015-105142-instagram.jpg


Δείτε βίντεο από τον Εσπερινό: 

img-6291.jpg


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ