Η Έδεσσα στολίζει το καράβι της στο Βαρόσι

Σύμφωνα με την Ελληνική Παράδοση, τα Χριστούγεννα ο λαός στόλιζε καράβια. Αυτό το έθιμο προέρχεται από την ναυτιλιακή δραστηριότητα, η οποία ήταν πάντα αυξημένη λόγω της γεωμορφίας της Ελλάδας. Ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών και των παιδιών, συνδέθηκε με αυτό το έθιμο, σε μια Παράδοση άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.
Το Ωδείο Δήμου Έδεσσας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, αναβιώνει το έθιμο του στολισμένου καραβιού. Παραμονή και ανήμερα του Αγίου Νικολάου, το Βαρόσι γίνεται μια μεγάλη γιορτή, φόρος τιμής στην Ελληνική Λαογραφία: εκκλησιαστικές ακολουθίες, εργαστήρια παραδοσιακής μουσικής, ξεναγήσεις στα μουσεία, εκθέσεις ενδυμασιών, παραδοσιακά εδέσματα.
Όλη η Έδεσσα στην παλιά συνοικία!
Συμμετέχουν: Σύλλογος “Βαρόσι” Έδεσσας, Σύλλογος Βιβλιόφιλων Έδεσσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας “Η Μπίγα”, Σχολη Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Επιμέλεια προγράμματος
Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ωδείου Δήμου Έδεσσας
Αλέξανδρος Σωφρόνης
Αρχιμουσικός Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Έδεσσας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ελεύθερος ο 73χρονος που κατηγορήθηκε για θανάτωση γάτας στα Άθυρα
18 Σεπτεμβρίου 2025 -
Συνελήφθη άτομο στην Πέλλα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης
18 Σεπτεμβρίου 2025 -
Σταμενίτης: Συνάντηση για τους δασικούς συναιτερισμούς
18 Σεπτεμβρίου 2025 -
ΔΕΘ 2025: Δυναμική παρουσία της Πέλλας με τη Μαρία Παπαδοπούλου
18 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ