Η επέτειος της Δημοκρατίας: Παρων ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου πραγματοποιήθηκε η δεξίωση για την 51η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, αποτελεί σημείο συνάντησης των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων της χώρας, δημοσιογράφων, ανθρώπων των τεχνών και του αθλητισμού αλλά και προσωπικοτήτων που τιμώνται για την προσφορά τους
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Γκόγκα Λεβιάν, που βούτηξε στον Αραχθο, προσπαθώντας να σώσει τους δύο ανήλικους που πνίγηκαν.








Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι δύο μαθήτριες που αρίστευσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και πέρασαν πρώτες στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά οικοδεσπότης είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας.
Τα πολιτικά μηνύματα

«Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ισότητα για όλους, μένοντας σε εγρήγορση. Γιατί η Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ δεδομένη. Ιδίως σε μία συγκυρία κατά την οποία οι εχθροί της χρησιμοποιούν τα πιο ύπουλα όπλα: από τη διαστρέβλωση της αλήθειας και την τοξική παραπληροφόρηση των άκρων, μέχρι την εργαλειοποίηση προβλημάτων της εποχής μας όπως το Μεταναστευτικό», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τη σημερινή μέρα, πρέπει να την τιμούμε και να τη θυμόμαστε για πάντα. Θα πρέπει να είναι οδηγός για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας αλλά και για τη τωρινή Ευρώπη», σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

«Η ιστορική μνήμη υπενθυμίζει πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη. «Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να γυρίσει σελίδα. Να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ευημερίας, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Διεκδικούμε μία Δημοκρατία που δεν φοβάται την αλήθεια και τη διαφάνεια. Που δεν θα αφήνει τους πολίτες της χωρίς οξυγόνο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Η ιστορική περίοδος της λεγόμενης Μεταπολίτευσης προσφέρεται για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το σήμερα, για τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές και ανατροπές προς όφελος της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας», σημειώνουν από το ΚΚΕ.
Οι απουσίες
Απουσίες καταγράφηκαν από την εκδήλωση, καθώς στο Προεδρικό Μέγαρο δεν παρέστησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.
«Η Ελληνική Λύση και ο πρόεδρός της ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε “εορτές” που συμπίπτουν με εθνικές τραγωδίες, όπως η μέγιστη τραγωδία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης του κυπριακού Ελληνισμού», τονίζει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής για μια «Δημοκρατία που ποτέ δεν αποκαταστάθηκε πλήρως κατά περιεχόμενο», που «όλοι και όλες εμείς έχουμε την υποχρέωση να ενσαρκώσουμε και να διαφυλάξουμε.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας ότι δεν επετράπη η είσοδος στον Παλαιστίνιο πρόσφυγα που τον συνόδευε.
Τασούλας: Με ενότητα στα μεγάλα που πρέπει να μας ενώνουν
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα ενότητας και σταθερότητας κατά την ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι «με ενότητα στα μεγάλα και στα σπουδαία, που πρέπει να μας ενώνουν, σταθερότητα στο εσωτερικό και διεθνή υπόληψη να μπορούμε να ξεπερνούμε κάθε φορά τις Συμπληγάδες που ορθώνονται μπροστά μας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της 24ης Ιουλίου για την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία και εξήρε τον ρόλο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάνοντας λόγο για έναν εμβληματικό ηγέτη, που σφράγισε τις πιο ζωογόνες, τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις του σύγχρονου Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, ότι «όπως κάθε άλλη σημαντική επέτειος, τα 51 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μας δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο να θυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα αλλά και να αποτιμήσουμε τη σημασία τους στο σήμερα, να στοχαστούμε δηλαδή πάνω στον διαρκή διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Η διανοητική αυτή άσκηση δεν είναι μόνο σημαντική για την άντληση – χρήσιμων πάντα – διδαγμάτων από την ιστορική εμπειρία αλλά και για την κατανόηση των σημερινών προκλήσεων και την αντιμετώπισή τους. Προκλήσεις που διαρκώς πολλαπλασιάζονται σε μια εποχή αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως η κλιματική κρίση, η διεθνής οικονομική αστάθεια αλλά και η ένταση των γεωπολιτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της».

Αναφερόμενος στη μαύρη σελίδα της επταετίας, υποστήριξε ότι «η τραγική επταετία της δικτατορίας δεν αποτέλεσε μόνο συνταγματική εκτροπή αλλά μια πολύπλευρη οπισθοδρόμηση για τη χώρα. Εθεσε σε κίνδυνο τον ιστορικό της προσανατολισμό και την κοινωνική της συνοχή ενώ στο διεθνές επίπεδο οδήγησε την Ελλάδα σε διεθνή ανυποληψία και απομόνωση. Η κατάρρευση του στρατιωτικού καθεστώτος ήρθε τελικά ως αποτέλεσμα της άφρονος πολιτικής της χούντας στο Κυπριακό. Η εισβολή του τουρκικού στρατού στο νησί οδήγησε στην παράνομη κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους. Το εορταστικό κλίμα της σημερινής εκδήλωσης δεν θα πρέπει να συσκοτίζει το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει μια ανοικτή πληγή και η Λευκωσία η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ολόκληρος ο Ελληνισμός συνεχίζει να στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο».


Περιγράφοντας, την επιτυχία και την ταχύτητα της ελληνικής μετάβασης στη δημοκρατία, που ξάφνιασαν και τους πιο αισιόδοξους παρατηρητές, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι «βασικό συστατικό της επιτυχίας ήταν η εμμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ενότητα του εσωτερικού μετώπου, στην καλλιέργεια ήπιου πολιτικού κλίματος και στην αποφυγή των εντάσεων που χαρακτήριζαν διαχρονικά την ελληνική πολιτική ιστορία. Ενδεχόμενη αναβίωση των παλαιών πολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε άλλωστε να εκτροχιάσει όλο το εγχείρημα του εκδημοκρατισμού. Η μεταπολίτευση, με την στενή έννοια της δημοκρατικής μετάβασης, αποτελεί πυξίδα για το μέλλον και εθνική παρακαταθήκη. Έδειξε ότι με το εθνικό μέτωπο αρραγές, και με την απαραίτητη πολιτική βούληση για την υπέρβαση των αδιεξόδων του παρελθόντος, η Ελλάδα κατάφερε να αλλάξει σελίδα και να αφήσει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο θεσμικής κρίσης και αβεβαιότητας».


Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι «βρισκόμαστε πια στη δεύτερη πεντηκονταετία ζωής της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και το θεσμικό πλαίσιο που συστάθηκε το 1974-5 έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του. Το ίδιο ανθεκτικές και εθνικά επωφελείς αποδείχθηκαν και οι στρατηγικές αποφάσεις που ελήφθησαν εκείνη την περίοδο για τη διεθνή θέση της χώρας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων και η πολιτική οξύτητα που δυστυχώς συνεχίζει να χαρακτηρίζει σε πολλές περιπτώσεις την πολιτική μας ζωή δεν κατάφεραν να κλονίσουν σοβαρά το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα» και κατέληξε με την προτροπή «Ας το διατηρήσουμε, λοιπόν και εμείς το ίδιο ακλόνητo, ώστε με ενότητα στα μεγάλα και στα σπουδαία, που πρέπει να μας ενώνουν, σταθερότητα στο εσωτερικό και διεθνή υπόληψη, να μπορούμε να ξεπερνούμε κάθε φορά τις Συμπληγάδες, που ορθώνονται μπροστά μας!».
ΣΧΟΛΙΑ