Η επίσκεψη Χατζηδάκη στην Αλμωπία δεν ήταν απλώς συμβολική
Η επίσκεψη του Κωστή Χατζηδακη στην Αλμωπία και ιδιαίτερα στους Προμάχους δεν μπορεί να περάσει ως μια τυπική πολιτική παρουσία. Αντιθέτως, είχε ουσία, μηνύματα και –κυρίως– αποτελέσματα.
Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το είπε ξεκάθαρα: στην Αλμωπία «χτυπά η καρδιά της Ελλάδας». Και δεν πρόκειται για μια φράση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Είναι μια παραδοχή που αντανακλά τη σημασία της ελληνικής περιφέρειας, των ανθρώπων της παραγωγής, των μικρών κοινωνιών που κρατούν όρθια την ύπαιθρο.
Η παρουσία του συνδυάστηκε με τα εγκαίνια του Νηπιαγωγείου στους Προμάχους – ένα έργο με ισχυρό συμβολισμό για το μέλλον του τόπου. Όμως δεν έμεινε εκεί. Ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε σε ουσιαστικές ανακοινώσεις, δίνοντας απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν εδώ και καιρό την τοπική κοινωνία.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στήριξη των κερασοπαραγωγών της Πέλλας, αλλά και στην επίλυση του ζητήματος των δασικών κτημάτων – δύο θέματα που «καίνε» την τοπική οικονομία.
Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν: «Έναν χρόνο μετά έρχονται οι αποζημιώσεις;». Είναι ένα εύλογο ερώτημα. Όμως η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη.
Ναι, έναν χρόνο μετά. Αλλά έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να αποζημιώσει τους κερασοπαραγωγούς για ένα πρόβλημα που δεν καλυπτόταν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και αυτό δεν είναι μια απλή διοικητική πράξη – είναι μια πολιτική απόφαση που απαιτεί χειρισμούς, επιμονή και λύσεις εκτός «πεπατημένης».
Ας μην ξεχνάμε και το ευρύτερο πλαίσιο: μια διεθνής συγκυρία με έντονη αστάθεια, κρίση στη Μέση Ανατολή, ενεργειακή πίεση και οικονομικές προκλήσεις. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εξεύρεση λύσεων για την περιφέρεια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Σε αυτή την προσπάθεια, δεν εργάστηκε μόνο η κεντρική κυβέρνηση. Υπήρξε μια συνολική κινητοποίηση. Ο Διονύσης Σταμενίτης ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το προηγούμενο διάστημα, είχε ενεργό ρόλο στην αναζήτηση λύσεων. Ακόμη καθοριστικά ο συνέβαλε κοινοβουλευτικά Λάκης Βασιλειάδης ενώ σε επίπεδο αυτοδιοίκησης καθοριστική ήταν η παρουσία του Ιορδάνη Τζαμτζή που πίεσε με καθε τρόπο ως Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.
Αντίστοιχα, οι δήμαρχοι της περιοχής άσκησαν τις δικες τους πιέσεις ο Νικος Παρούτογλου και ο Γιάννης Τσεπκεντζής, στάθηκαν κοντά στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, διατηρώντας ανοιχτό δίαυλο με την κεντρική διοίκηση.
Η ουσία είναι μία: η επίσκεψη Χατζηδάκη δεν ήταν απλώς μια «επίσκεψη». Ήταν μια στιγμή που ανέδειξε ότι όταν υπάρχει συνεργασία –πολιτική και αυτοδιοικητική– μπορούν να προκύψουν λύσεις ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.
Η Αλμωπία δεν ζητά θαύματα. Ζητά προσοχή, σχέδιο και πράξεις. Και αυτή τη φορά, φαίνεται πως έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Δήμος Κυριλίδης: Οι αγρότες δεν πληρώνονται με υποσχέσεις .
27 Απριλίου 2026 -
Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εφεστίου Εικόνος στη Σκύδρα
27 Απριλίου 2026 -
Ο Κωστής Χατζηδάκης στους Προμάχους με σεβασμό στην παράδοση
27 Απριλίου 2026
ΣΧΟΛΙΑ