close search results icon

Η γιορτή του Πυροβολικού στα Γιαννιτσά

Η γιορτή του Πυροβολικού στα Γιαννιτσά

Η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού και στην 165 Μ/Β Πυροβολικού στα Γιαννιτσά τιμήθηκε η Αγία 

img-20231204-122604-388.jpg

Το πρωί της Δευτέρας τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ Ιωήλ Αρχιερατική Δοξολογία ενώ ακολούθησε μια μικρή δεξίωση για τους φαντάρους, τους αξιωματικούς και τις οικογένειες τους 

img-20231204-122613-433.jpg


Αγία Βαρβάρα: Γιατί θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού

aghia-varvara.PNG


Στις 4 Δεκεμβρίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη της μεγαλομάρτυρος της χριστιανοσύνης Αγίας Βαρβάρας (εικόνα πάνω από dogma.gr).

Η μνήμη της εορτάζεται την ημέρα αυτή σε Ανατολή και Δύση, καθώς και στις 17 Δεκεμβρίου σε όσες εκκλησίες ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Βαρβάρα έζησε τον 3ο αιώνα επί ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας ή στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου.

Η παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρει ότι έζησε στην περιοχή της Τοσκάνης.

Ο πατέρας της που την κατήγγειλε στις αρχές για την πίστη της χτυπήθηκε από κεραυνό, τον οποίο συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού

Ήταν μοναχοκόρη του πλούσιου ειδωλολάτρη Διόσκουρου και από νεαρή ηλικία ασπάστηκε το χριστιανισμό, παρά τις αντίθετες προσπάθειες του πατέρα της.

Η άρνησή της να παντρευτεί έναν ειδωλολάτρη εξόργισε τον Διόσκουρο, ο οποίος την κατήγγειλε στις ρωμαϊκές Αρχές για τη χριστιανική πίστη της.

Η Βαρβάρα βασανίστηκε και διαπομπεύτηκε γυμνή, και αποκεφαλίστηκε τελικά από το χέρι του ίδιου του πατέρα της, όπως αναφέρει το sansimera. Ο Διόσκουρος για το ανοσιούργημά του αυτό χτυπήθηκε από κεραυνό και έπεσε νεκρός.

Γιατί θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν, όπως αναφέρει το dogma.gr, τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτηθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.

Τι συμβολίζει το ποτήρι που κρατά

Στη Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήριο στο χέρι όντας προστάτιδα ενάντια στο αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι την θεία κοινωνία. Συχνά τη συναντούμε κοντά σ΄ έναν πύργο (με τρία παράθυρα) ή κρατώντας ένα βιβλίο (για τους ετοιμοθάνατους) ή ένα κλαδί φοίνικα.

Ο καλλιτέχνης πάντοτε αποδίδει στην Αγία μεγαλομάρτυρα σπουδαία ομορφιά, όπως αναφέρει το dogma.gr. Aφήνει να φαίνεται η παρθενική σεμνότητα, απεικονίζει το σθένος που έδειξε η Αγία κατά τις μαρτυρικές στιγμές του βίου της και του τέλους της και παριστάνει την ακαταμάχητη αγάπη της προς το Σταυρό και τον Ιησού Χριστό. Άλλοτε εικονίζει την Αγία να φέρει στο αριστερό χέρι δάφνη, που αποτελεί το σύμβολο της ολοκληρωτικής νίκης κατά του Δαίμονα, και στα δεξιά το Σταυρό.

Άλλοτε να κρατά στο δεξί χέρι Άγιο Ποτήριο και στο αριστερό χέρι δάφνη ή κρίνο, που συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα και την παρθενία της μεγαλομάρτυρος, και Σταυρό μαζί και ειλητάριο, που συμβολίζει την προσευχή της Αγίας και τη δύναμη που έπαιρνε πάντοτε στις στιγμές της αγωνίας.

Άλλοτε παριστάνεται να έχει το δεξί χέρι μπροστά στο στήθος σε στάση ευχαριστίας προς το Θεό και αριστερά να κρατά δάφνη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ