Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων...με κατάνυξη το Μέγα Απόδειπνο

Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, 3 Μαρτίου 2025, τελέστηκε με κατάνυξη η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων. Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μιας περιόδου πνευματικής προετοιμασίας και νηστείας για τους πιστούς. Το Μέγα Απόδειπνο είναι μια κατανυκτική ακολουθία που τελείται τα βράδια από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα.
Η ακολουθία περιλαμβάνει ψαλμούς, ύμνους και προσευχές που εκφράζουν την ταπείνωση και τη μετάνοια των πιστών. Ιδιαίτερα, κατά την πρώτη εβδομάδα των νηστειών, από Δευτέρα έως Πέμπτη, ψάλλεται τμηματικά ο Μέγας Κανών, ένα ποίημα του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου, επισκόπου Κρήτης.
Η συμμετοχή των πιστών στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου αποτελεί μια ευκαιρία για βαθύτερη πνευματική ενδοσκόπηση και προετοιμασία ενόψει της Ανάστασης του Κυρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η άρδευση, ο Δήμαρχος και... τα μετεωρολογικά του χαρίσματα
16 Σεπτεμβρίου 2025 -
Πανηγυρικός Εσπερινός στην Αγία Σοφία Νότιας
16 Σεπτεμβρίου 2025 -
Γιαννιτσά: Έρχεται η στιγμή της μεγάλης συναυλίας για τον Μίκη Θεοδωράκη
16 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ