close search results icon

Η Μενηίδα απέκτησε σχολική βιβλιοθήκη και το όνομα αυτής "Αικατερίνη Χαραντώνη"

Η Μενηίδα απέκτησε σχολική βιβλιοθήκη και το όνομα αυτής "Αικατερίνη Χαραντώνη"

Οι προσπάθειες για την ορθή και ουσιαστική λειτουργία των βιβλιοθηκών που υπάρχουν στον τόπο δεν σταματούν, όπως φαίνεται και από τη στήριξη του Δήμου Σκύδρας και ειδικότερα της Δημάρχου, Κατερίνας Ιγνατιάδου και της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σκύδρας, με Πρόεδρο τη Μαρία Γιακαμόζη, από τη διαρκή υποστήριξη και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, από τη γνήσια ηθική υποστήριξη της κας Παπαδοπούλου Ελένης, βιβλιοθηκονόμο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και φυσικά από τις ακούραστες / τους ακούραστους εκπαιδευτικούς των σχολείων που καλλιεργούν το ενδιαφέρον των μαθητριών και των μαθητών για την ανάγνωση βιβλίων. Η γνώση είναι δύναμη κι αυτό ξέρουν να το εμπνέουν οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλής όλες και όλοι οι συνάδελφοι, η καθεμία και ο καθένας με τον τρόπο του, εργάζονται για την ουσία, όπως η Αναστασία Τσιλφόγλου, η Αλεξάνδρα Κατσούδα, η Σοφία Πεσκελίδου (Γυμνάσιο), η Ελπίδα Αποστολίδου, η Αλεξάνδρα Τσιτλακίδου, η Αντιγόνη Παναγιωτίδου, ο Βασίλης Καλτσάς (Λύκειο), με τις ιδέες και τη στήριξη των Διευθυντών των σχολείων (Ηλίας Αναγνωστάκος, Τρύφων Γιόντης) , στο θέμα της φιλαναγνωσίας, με έμπνευση τις μαθήτριες και τους μαθητές που ζητούν κάτι παραπάνω, αγωνίζονται με διάρκεια για τις μαθήτριες, τους μαθητές, για τα βιβλία και τη γνώση.

kalh-bibliothiki1.JPG

Ακολουθεί η ομιλία που εκφωνήθηκε.

Ομιλία

Κα Δήμαρχε, Πατέρα της εκκλησίας, εκπρόσωποι της ΔΔΕ Πέλλας, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, συναδέλφισσες , συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

Οι ενέργειες για τη Βιβλιοθήκη ξεκίνησαν πέρυσι και φέτος έχουμε τη χαρά να προβούμε στην επισημοποίηση της λειτουργίας της. Ήδη οι μαθήτριες και οι μαθητές και των δύο σχολείων άρχισαν να δανείζονται βιβλία λογοτεχνικά και επιστημονικά της αρεσκείας τους.

kalh-bibliothiki2.JPG

Μικρός αριθμός μαθητριών - μαθητών (Αλμπάνης Δημήτρης, Αλμπάνη Άννα, Δρενάφτση Κατερίνα, Παναγιωτίδης Ηλίας, ΜέταΝτεσάρα, Τσαούσι/η Μαργαρίτα από το Λύκειο και Αλμπάνη Κατερίνα, Ατματζίδης Νίκος, από το Γυμνάσιο) με τη συνοδεία εκπαιδευτικών (Αναγνωστάκος Ηλίας, Αποστολίδου Ελπίδα) και των δύο σχολείων επιμορφώθηκαν από τον κ. Τρίπτση Βασίλειο και την κα. Μπάπκα Ελένη, εκπαιδευτικούς του Επαγγελματικού Λυκείου Έδεσσας, ειδικούς στην οργάνωση βιβλιοθηκών και την φηφιοποιημένη καταγραφή των τίτλων Βιβλίων.

Ο εμπλουτισμός της σχολικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Δήμου με τα βιβλία που αγόρασαν και πρόσφεραν, με βάση τις βιβλιοπροτάσεις των Εκπαιδευτικών των δύο σχολείων και με δωρεές από ιδιώτες και φορείς.

kalh-bibliothiki3jpg.JPG
Η γνωριμία με την κα Ελένη Χαραντώνη, συνταξιούχο Νηπιαγωγό και σύζυγο του κ. Τάκη Χαραντώνη, συνταξιούχο Γεωπόνο και οι συζητήσεις μας για την αγάπη των βιβλίων, οδήγησαν στην επιθυμία της κας Χαραντώνη να προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων στη νέα κοινή βιβλιοθήκη στη μνήμη της κόρης της, Κατερίνας Χαραντώνη, η οποία «έφυγε» πρόωρα, στα είκοσι εννιά της χρόνια, στις 20 Ιουλίου το 2000. Εξάλλου, η γνωριμία της με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Άγγελο Γιακαμόζη και η αμοιβαία εκτίμηση που εκφράστηκε κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις και αποφάσεις:
kalh-bibliothiki4jpg.JPG

1. Η αγάπη για τα βιβλία σχετίζεται τόσο με την προσωπική καλλιέργεια και εξέλιξη όσο και με το αναβαθμισμένο επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

2. Οι μαθήτριες και οι μαθητές, κατά την κρίσιμη περίοδο μετάβασης στην ώριμη ηλικία, χρειάζονται ευρύτερη παιδεία πέρα από την επίσημη γνώση.

3. Αξίζει η προσπάθεια ενίσχυσης της σχολικής βιβλιοθήκης.

Επιπρόσθετα, προτάθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Άγγελο Γιακαμόζη, μετά από συζήτηση με τα άλλα μέλη του Συλλόγου, η ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης εις μνήμην της Κατερίνας Χαραντώνη η οποία «αγαπούσε τα βιβλία χωρίς να φοβάται το διάβασμα» όπως διασώζουν οι αδελφές της Ρωξάνη και Ευαγγελία.

kalh-bibliothiki5jpg.JPG

Λίγα λόγια για την Κατερίνα της οποίας το όνομα θα συνοδεύει τη σχολική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλής:

Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1971 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στη Σκύδρα. Σπούδασε τρία χρόνια φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στην Αγγλία και δύο χρόνια computeranimation και grafitydesign. Αγαπούσε με πάθος τη φωτογραφία και τα βιβλία. Ξεκίνησε με μία μικρή φωτογραφική μηχανή codak της μητέρας της και στη συνέχεια ασχολήθηκε συστηματικά, χρησιμοποιώντας φωτογραφικές μηχανές τής τελευταίας τεχνολογίας. Η Κατερίνα είχε επιμονή σε ό,τι έκανε, έβαζε στόχους, δίνοντας ολοκληρωτικά τον εαυτό της, κανένας και τίποτα δεν μπορούσε να την αποσπάσει από αυτούς τους στόχους. Είχε πολλές φίλες και φίλους που ακόμη επικοινωνούν με τους γονείς της και τις αδελφές της. Ήταν δοτική στους ανθρώπους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε απογοητεύσεις από κάποιους. Μότο της: «Να ξυπνάς και να χαίρεσαι». Η επαφή της με τη μελέτη βιβλίων επιστημονικών και λογοτεχνικών συνεχίστηκε σε όλη την πορεία της ζωής της.

kalh-bibliothiki6jpg.JPG

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τα λόγια του Ρωμαίου ρήτορα και πολιτικού Κικέρωνα (106-43 π.Χ.) : «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Και του Γάλλου συγγραφέα Βίκτορα Ουγκώ (1802-1885): «Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.»

*κείμενο και φώτο Ε.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ