close search results icon

Η συνταγή της ημέρας - Γεμιστά κρεμμύδια με μπεσαμέλ και γραβιέρα

Η συνταγή της ημέρας - Γεμιστά κρεμμύδια με μπεσαμέλ και γραβιέρα

Λαχταριστά γεμιστά κρεμμύδια με βελούδινη μπεσαμέλ, γραβιέρα και καραμελωμένο κρεμμύδι. Μια ξεχωριστή, αρωματική συνταγή για το κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι

Υλικά

Μερίδες: 4

4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια

χοντρό αλάτι (για το ψήσιμο και τη στήριξη των κρεμμυδιών)

φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα

Για την μπεσαμέλ

1 δαφνόφυλλο

6 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.

6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος

100 ml λευκό ξηρό κρασί

800 ml γάλα φρέσκο πλήρες

1 κοφτή κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

λίγο μοσχοκάρυδο

150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 αυγό

το εσωτερικό από τα κρεμμύδια

αλάτι, μαύρο πιπέρι


Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε χοντρό αλάτι στη βάση 4 ατομικών πυρίμαχων σκευών (ή σε ένα ταψί) ώστε τα κρεμμύδια να στέκονται όρθια. Πλένουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε κάθε σκεύος πάνω από το αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Κόβουμε τις κορυφές των κρεμμυδιών και αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό, αφήνοντας αρκετές στρώσεις γύρω-γύρω για να κρατήσουν το σχήμα τους. Τοποθετούμε τα άδεια κρεμμύδια ξανά πάνω στο χοντρό αλάτι.

Βήμα 3

Μπεσαμέλ: Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό των κρεμμυδιών και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το βούτυρο, το δαφνόφυλλο και μια πρέζα αλάτι για 15΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1΄. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 4

Προσθέτουμε το γάλα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.

Βήμα 5

Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με το μείγμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί ή φρυγανιά από πάνω, και πιπέρι. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 10΄ και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.

Συνταγή: Αγάπη Μιχέλη — Φωτογραφία/Food styling: Εύα Μονοχάρη

cantina.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ