Η συνταγή της ημέρας - Πουτίγκα με κάστανα
Η πουτίγκα είναι από τα πιο γενναιόδωρα γλυκά: υγρή, πυκνή, αρωματική, με σώμα που γεμίζει το κουτάλι και βελούδινη κρέμα που ισορροπεί την γλύκα της
Υλικά
Για το παντεσπάνι
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. baking powder
50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
5 μεσαία αυγά
100 γρ. καρύδια, σπασμένα
100 γρ. φουντούκια, σπασμένα
300 γρ. κάστανα, βρασμένα και σπασμένα με το χέρι
5 γρ. μαγειρική σόδα
30 γρ. ουίσκι ή λικέρ κεράσι
Για την κρέμα
1 λίτρο πλήρες γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια (ή κορν φλάουρ + 1 βανιλίνη)
10 γρ. αλεύρι μαλακό
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
50 ml ουίσκι ή brandy (προαιρετικά)
1 φλούδα λεμονιού
Για την διακόσμηση
κάστανα καβουρδισμένα
αμύγδαλα
φουντούκια
ρόδια
Διαδικασία
Βήμα 1
Παντεσπάνι: Χωρίζουμε πρώτα τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτοι και παράλληλα, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε στους κρόκους το ουίσκι στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα μαγειρικής, καθώς και τα σπασμένα καρύδια, τα φουντούκια, τα κάστανα και το αλεύρι με το baking powder.
Ανακατεύουμε απαλά και στο τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με σπάτουλα, ώστε να διατηρηθεί ο όγκος του μείγματος. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα στρογγυλή για κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά.
Βήμα 2
Κρέμα: Χτυπάμε πρώτα την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Σε ένα μπολ διαλύουμε προσεκτικά τα 500 ml γάλα με το άνθος αραβοσίτου (ή το κορν φλάουρ και το αλεύρι), ώστε να μην δημιουργηθούν σβώλοι.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το μείγμα του αμύλου, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η κρέμα να δέσει και να γίνει πυκνή. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια ενσωματώνουμε τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής, αέρινη κρέμα.
Βήμα 3
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ουίσκι ή το brandy και τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει ελαφρά. Μόλις απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη εστία, αφαιρούμε τη φλούδα και σιροπιάζουμε το παντεσπάνι ενώ είναι ακόμη ζεστό και μέσα στη φόρμα, ώστε να απορροφήσει ομοιόμορφα το σιρόπι.
Βήμα 4
Συναρμολόγηση: Αφήνουμε το σιροπιασμένο παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς και το αναποδογυρίζουμε σε μια βαθιά πιατέλα, ώστε να συγκρατήσει την κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από την επιφάνεια, δημιουργώντας μια σταθερή στρώση, και ολοκληρώνουμε διακοσμώντας με καβουρντισμένα κάστανα, αμύγδαλα, φουντούκια, τζίτζιφα (αν υπάρχουν) και ρόδια, που προσθέτουν υφή και φρεσκάδα στο γλυκό.
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ενημέρωση από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλμωπίας
05 Δεκεμβρίου 2025 -
Θεσσαλονίκη: Έτοιμοι να μπλοκάρουν το αεροδρόμιο “Μακεδονία” οι αγρότες
05 Δεκεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ