Η τέλεια μηλόπιτα: Συνταγές που θα λατρέψετε

Αξιοποιούμε τα τραγανά και λαχταριστά μήλα, για να φτιάξουμε με αυτά μηλόπιτες σε παραδοσιακές αλλά και πιο εναλλακτικές και σύνθετες εκδοχές.
Είτε σας αρέσει ο συνδυασμός μήλου και καραμέλας, είτε σας αρέσει η τριφτή ζύμη ή σφολιάτα, είτε προτιμάτε τα κέικ, σε αυτή τη λίστα θα βρείτε τη συνταγή που σας ταιριάζει.
Εύκολη μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Υλικά
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αβγά
Για τη γέμιση
4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια
1/2 - 1 φλιτζάνι ζάχαρη (όσο γλυκιά την προτιμάτε)
1 κουτ. γλυκού κανέλα
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Διαδικασία
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μία σπάτουλα.
Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μίγμα να γινει ομοιογενές. Μην το παραζυμώσετε, Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση.
Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και όση ζάχαρη προτιμάτε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο κι ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη - λίγη ποσότητα από το μεγαλύτερο κομμάτι και την απλώνετε σιγά -σιγά στη βάση και λίγο στα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την απλώνετε να πάει παντού.
Σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη γέμιση τρίβοντάς την με τα δάχτυλα έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με τα κομματάκια ζύμης. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη και λίγη κανέλα και σερβίρετε. Συνοδεύετε προαιρετικά με παγωτό βανίλια και σάλτσα κανέλας.
Μηλόπιτα σαν πάστα φλώρα

Φωτογραφία-Food Styling: Tina Webb
Υλικά
Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας κανέλα
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αβγά
Για τη γέμιση
4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια, σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι περίπου ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Με την ίδια ζύμη που φτιάχνoυμε και την πάστα φλώρα φτιάξαμε κι αυτήν τη μηλόπιτα. Μόνο που αντί για μαρμελάδα τη γεμίσαμε με κυβάκια από μήλα που σοτάραμε και ανακατέψαμε με μπαχαρικά και σταφίδες.
Διαδικασία
Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε κυβάκια. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα μήλα για 5 λεπτά. Σβήνετε με το χυμό του λεμονιού και το κονιάκ, προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα και τις σταφίδες και μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσουν τα μήλα από τα υγρά του τηγανιού. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μίγμα. Μην το παραζυμώσετε. Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη για 10 λεπτά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη λίγη ποσότητα από με μεγαλύτερο κομμάτι και στρώνετε σιγά σιγά τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνετε να πάει παντού.
Τέλος, πλάθετε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια τα οποία τοποθετείτε σταυρωτά πάνω από τη γέμιση σχηματίζοντας ρόμβους όπως στην πάστα φλόρα. Ψήνετε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Μόλις κρυώσει λιγάκι, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Τρίγωνα μηλοπιτάκια

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
1½ κιλό μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια
¾ φλιτζανιού μαργαρίνη + 3 κουτ. σούπας (για τα μήλα) 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
4 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα με τη φλούδα τους
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Η μηλόπιτα είναι από τις αγαπημένες συνοδείες του καφέ. Τη φτιάχνουμε σε τρίγωνα πιτάκια που είναι εξίσου απολαυστικά και ευκολοφάγωτα.
Διαδικασία
Σοτάρετε τα κυβάκια των μήλων με τις τρεις κουταλιές μαργαρίνης για 3 λεπτά, Έπειτα, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για για 5 επιπλέον λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν.
Καβουρδίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι και τα ρίχνετε στα σοταρισμένα μήλα προσθέτοντας τις σταφίδες και τη μαρμελάδα. Ανακατεύετε καλά.
Βάζετε μπροστά σας κατά μήκος όλα τα φύλλα κρούστας το ένα επάνω στο άλλο και με δυο κάθετες χαρακιές τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Στοιβάζετε τις λωρίδες μπροστά σας και σ’ ένα σκεύος λιώνετε τη μαργαρίνη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Παίρνετε μία-μία τις λωρίδες φύλλου και τις αλείφετε με τη μαργαρίνη. Τοποθετείτε στην άκρη της κάθε λωρίδας από μία κουταλιά γέμιση και αφού ανασηκώσετε την κάτω αριστερή άκρη, τη φέρνετε στην επάνω δεξιά πλευρά σχηματίζοντας ένα μικρό τρίγωνο το οποίο και συνεχίζετε να διπλώνετε μέχρι πάνω. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλες τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλου.
Τοποθετείτε τα τρίγωνα σε δυο ταψιά αλειμμένα με μαργαρίνη ή στρωμένα με λαδόκολλα. Τα αλείφετε από πάνω με μαργαρίνη και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο βάζοντας το ένα ταψί στην πρώτη και το άλλο στην τρίτη σκάλα του φούρνου για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Ενδιάμεσα, αλλάζετε θέση στα ταψιά.
Όταν ξεφουρνίσετε τα τρίγωνα, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και πριν το σερβίρισμα ανανεώνετε το ζαχάρωμα.
olivemagazine.gr
ΣΧΟΛΙΑ