close search results icon

Η Θ. Τζάκρη στον Αρχάγγελο για κεράσι και πατάτα

Τι αναφέρει η εν δυνάμει Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας. 

Τον Αρχάγγελο ένα ορεινό, παραμεθόριο χωριό της Πέλλας που οι κάτοικοι του παραμένουν στην περιοχή καλλιεργώντας κεράσια και πατάτες επισκέφτηκε χθες η υπ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Όπως διαπίστωσε, οι φετινές αντίξοες καιρικές συνθήκες ( ακαρπία οφειλόμενη στον προανθικό παγετό, συνεχείς βροχοπτώσεις) έχουν επηρεάσει αρνητικά τόσο την κερασοπαραγωγή όσο και τη σπορά της γνωστής «ορεινής πατάτας Αρχαγγέλου». Και οι δυο αυτές καλλιέργειες αποτελούν βασικό εισόδημα για πολλές οικογένειες στο χωριό.

Η ακαρπία της κερασιάς οφειλόμενης στον προανθικό παγετό που μείωσε σε σημαντικό βαθμό (μέχρι και 80%) την παραγωγή της βασικής καλλιέργειας της περιοχής του κερασιού το οποίο αποτελεί το ουσιαστικό εισόδημα για δεκάδες οικογένειες στην περιοχή.

Οι φυτεύσεις της πατάτας γίνονται κάθε χρόνο κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο (μέχρι τα μέσα Μαΐου). Όμως φέτος οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια και οι παραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν στις σπορές πατάτας. Μάλιστα ίσως να είναι η φετινή χρονιά η πρώτη χρονιά που οι πατατοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα που να μην μπορούν να προχωρήσουν σε σπορά. Είναι η πρώτη χρονιά που και οι πατατοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τέτοια καιρικά φαινόμενα και ενώ θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τις σπορές δεν τις έχουν αρχίσει ακόμη. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια. Και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να στεγνώσει το χώμα. Που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να περιμένουν ακόμη και 10 ημέρες για να καταφέρουν να μπουν με τα μηχανήματά τους για να καλλιεργήσουν.

Αυτή η κακή κατάσταση έρχεται να προστεθεί στην ακαρπία της κερασιάς οφειλόμενης στον προανθικό παγετό που περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή της βασικής καλλιέργειας της περιοχής του κερασιού το οποίο αποτελεί το ουσιαστικό εισόδημα για δεκάδες οικογένειες στην περιοχή.

Οι αγρότες της περιοχής του Αρχαγγέλου βλέπουν τους κόπους τους να μην έχουν αποτέλεσμα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έχει οδηγήσει σε απροσδόκητες εισοδηματικές απώλειες και θεωρούν ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα της περιοχής. Βασικό αίτημά τους παραμένει:

  1. Ένταξη της ακαρπίας των κερασιών (οφειλόμενη σε προανθικό παγετό) στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) προκειμένου να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί για την απώλεια της παραγωγής τους (όπως έγινε και το 2022) κα
  2. Οικονομική ενίσχυση των πατατοπαραγωγών οι οποίοι αδυνατούν φέτος εξαιτίας των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων να προβούν έγκαιρα στην σπορά της πατάτας, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος θα στερηθούν την δεύτερη κύρια πηγή του εισοδήματός τους.
img-1276.jpg


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ