close search results icon

Ιλαρά-Κοκκύτης: Συστάσεις για καλύτερη εμβολιαστική θωράκιση

Ιλαρά-Κοκκύτης: Συστάσεις για καλύτερη εμβολιαστική θωράκιση

Η αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς στην Ευρώπη έχει επηρεάσει και την Ελλάδα, όπου από την αρχή του χρόνου έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα ιλαράς και 46 κοκκύτη, ενώ ένα βρέφος έχει χάσει τη ζωή του από τη νόσο. Στη μηνιαία ενημέρωσή του για τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ φιλοξενεί άρθρο της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία παροτρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Αναφερόμενη στα εμβολιαστικά κενά, η κ. Παπαευαγγέλλου επισημαίνει πως όποιος ενήλικας γεννήθηκε μετά το 1970 και δεν γνωρίζει αν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με δύο δόσεις έναντι ιλαράς με το εμβόλιο MMR, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ανεμβολίαστος και να εμβολιαστεί άμεσα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για επαγγελματία υγείας.

Επίσης, αναφέρει πως η εξήγηση του φαινομένου της έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων κρύβεται στην πανδημία COVID-19 και τη σταδιακή άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οποία έφερε σημαντική αύξηση της επίπτωσης διαφόρων κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Η επιδημική αυτή έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των παιδιών που είναι ατελώς εμβολιασμένα ή πλήρως ανεμβολίαστα. Ωστόσο, στην Ελλάδα τα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας 45-64 ετών που είναι είτε ανεμβολίαστα ή εμβολιασμένα με μία μόνο δόση», σημείωσε η καθηγήτρια.

Ως προς την έξαρση του κοκκύτη, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε παιδιά και εφήβους, με 10 από τα 46 κρούσματα να αφορούν σε μικρά βρέφη. Για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κοκκύτη ο ΕΟΔΥ συστήνει τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των βρεφών από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ μεγάλη σημασία έχει ο εμβολιασμός όλων των εγκύων μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδα κύησης.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ