close search results icon

Ηλίας Διαμαντόπουλος: "Σκέψεις σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών "

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών αναλύει μια σειρά κρίσιμων θεμάτων και αποριών. 

"Σκέψεις σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ", έκανε εν είδει πραγματικού πραγματικού...άρθρου, ανέπτυξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών Ηλίας Διαμαντόπουλος, αφήνοντας σε σημεία "αιχμές" για ορισμένα σημεία. 

"Ανέκαθεν αίτημα του εκπαιδευτικού κλάδου ήταν να γίνονται τόσοι μόνιμοι διορισμοί όσα τα οργανικά κενά και οι αναπληρωτές να υπάρχουν για αυτό που λέει η λέξη, να αναπληρώνουν τους μόνιμους σε περίπτωση μακροχρόνιας άδειας και όχι να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κάθε Σεπτέμβριο να ανοίγουν τα σχολεία με όσο το δυνατόν λιγότερες ελλείψεις εκπαιδευτικών. 

Επιτέλους, μετά από 13 χρόνια αδιοριστίας έγιναν μέσα σε μια τριετία κοντά στους 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ. Αυτό αποτελεί μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη και αναμένουμε να συνεχιστούν οι διορισμοί και τα επόμενα χρόνια ώστε να καλύπτονται ΟΛΑ τα οργανικά κενά από μόνιμους διορισμούς.Οι διορισμοί όμως από μόνοι τους δεν αρκούν. Θα πρέπει να υπάρχει σωστός προγραμματισμός, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων ανά κλάδο (όπου υπάρχει ανάγκη), σωστή κατανομή των θέσεων, ώστε στο τέλος, πέρα από την μονιμοποίηση των συναδέλφων, να υπάρχει και το αίσθημα της δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των διορισμών", σημεώνει.

Ο κ. Διαμαντόπουλος επισημαίνει, σχετικά με τα οργανικά κενά των διορισμών και την κατανομή, πως "υπάρχουν ειδικότητες που ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες έγιναν ελάχιστοι διορισμοί και άλλες ειδικότητες που καλύφθηκαν μέσα αυτή την τριετία στο 100%.Πέρυσι και φέτος έγιναν πάρα πολλές συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα τα οργανικά κενά σε κάποιους κλάδους να είναι περισσότερα σε κάποιες περιοχές από τους περσινούς διορισμούς. Από τη στιγμή που έχεις στον σχεδιασμό σου να κάνεις νέους διορισμούς ή δίνεις το δικαίωμα στους νεοδιόριστους να πάρουν μετάθεση στον ένα χρόνο ή κάνεις αυτό που γινόταν προ δεκαπενταετίας και προ μνημόνιων όταν γίνονταν διορισμοί κάθε χρόνο, ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΕΤΟΣ . ΓΙΑΤΙ; Γιατί οι συνάδελφοι που βγαίνουν στη σύνταξη, μέχρι τις 31 Αυγούστου ανήκουν στην υπηρεσία και η προκήρυξη των διορισμών γίνεται τον Ιούλιο, Γιατί από τη στιγμή που δεν επέτρεψες στον άλλο να πάρει μετάθεση, δε θα πρέπει να του στερήσεις το δικαίωμα να πάρει μετάθεση την επόμενη χρονιά.Τα κενά των φετινών συνταξιοδοτήσεων είναι για τις μεταθέσεις της επόμενης χρονιάς και για τους ενδεχόμενους νέους διορισμούς".

Σχετικά με την υποχρεωτική διετή παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην περιοχή διορισμού τους ο κ. Διαμαντόπουλος τονίζει οτι "Από την πρώτη στιγμή (όταν έγιναν οι πρώτοι διορισμοί στην ειδική αγωγή) και με τις φήμες ότι θα συνεχιστούν οι διορισμοί τα επόμενα χρόνια, αίτημα του κλάδου ήταν να μην ισχύσει η διετία για λόγους που έχουν αναφερθεί πολλές φορές. https://adedy.gr/katargisidietiawyphretisiorganikisuesis.../http://doe.gr/%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%ad%cf%84%ce%b7.../ 

Επίσης, ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθεί, όπως αναφέρει, είναι ότι "οι νεοδιόριστοι μέχρι την ολοκλήρωση της διετίας δεν έχουν δικαίωμα απόσπασης. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για μια οικογένεια που διορίζεται η μητέρα ή ο πατέρας σε ένα απομακρυσμένο νησί και κάποιο παιδί δίνει πανελλήνιες εξετάσεις ή στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και στην περιοχή διορισμού του γονιού δεν υπάρχει βρεφονηπιακός σταθμός". 

Στη δε περίπτωση που και οι δύο γονείς διορίζονται σε διαφορετικές περιοχές, "δε χρειάζεται να πουμε πολλά για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η οικογένεια. Με τις παραπάνω σκέψεις και με την ελπίδα και αισιοδοξία ότι στο τέλος όλοι θα πάνε στον τόπο τους και καμιά οικογένεια δε θα είναι χωρισμένη στα δυο, εύχομαι καλό διορισμό και καλή τοποθέτηση σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους που διορίζονται και καλή μετάθεση στους υπόλοιπους", καταλήγει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών στα Γιαννιτσά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ