close search results icon

Είναι απαραίτητα τα αγγλικά για τους φοιτητές; 4+1 Σημαντικοί λόγοι!

Είναι απαραίτητα τα αγγλικά για τους φοιτητές; 4+1 Σημαντικοί λόγοι!

Μέσα στο πανεπιστήμιο, στις εργασίες, στα άρθρα, στα μεταπτυχιακά, στις προοπτικές καριέρας — τα αγγλικά είναι παντού. Και όσο νωρίτερα τα κατακτήσει κάποιος, τόσο πιο άνετα θα κινηθεί σε όλο το φάσμα των φοιτητικών και επαγγελματικών απαιτήσεων.

Γι' αυτό και αρκετοί φοιτητές επιλέγουν να ενισχύσουν τα αγγλικά τους μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα όπως αυτά που προσφέρει το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ASSOS, το οποίο επικεντρώνεται όχι μόνο στην εξέταση, αλλά και στη λειτουργική χρήση της γλώσσας σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο.

Παρακάτω παρουσιάζουμε 4+1 λόγους που εξηγούν γιατί τα αγγλικά είναι απαραίτητα για κάθε φοιτητή που θέλει να κινηθεί με άνεση στον σύγχρονο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χάρτη.

mghxnux1mr9n1ln.jpg
Στις μέρες μας, τα αγγλικά θεωρούνται η βασική “δεύτερη γλώσσα” για εκατομμύρια ανθρώπους — όχι μόνο επειδή μιλιούνται παγκοσμίως, αλλά γιατί λειτουργούν ως εργαλείο πρόσβασης στη γνώση, την τεχνολογία και την επαγγελματική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα για τους φοιτητές, η ερώτηση δεν είναι πια αν πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά, αλλά πόσο καλά.


1. Πρόσβαση σε σύγχρονη επιστημονική γνώση

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητικών άρθρων, των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και των διεθνών βιβλιογραφιών δημοσιεύεται πλέον στα αγγλικά. Είτε πρόκειται για θετικές επιστήμες, είτε για ανθρωπιστικές, είτε για εφαρμοσμένες — το αγγλικό περιεχόμενο είναι πιο άφθονο, συχνά πιο επίκαιρο και πιο εύκολα προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή.

Ένας φοιτητής που δεν έχει καλή γνώση αγγλικών, αναγκαστικά περιορίζεται: καταλήγει να χρησιμοποιεί μόνο τις λίγες πηγές που είναι μεταφρασμένες ή να βασίζεται σε ελληνικές πηγές που ενδεχομένως δεν καλύπτουν τη θεματολογία του σε βάθος. Η πρόσβαση στη γνώση γίνεται άνιση. Αντίθετα, με λειτουργική κατανόηση της αγγλικής, μπορείς να κινηθείς με άνεση σε online ακαδημαϊκές βάσεις, να αντλείς σύγχρονες μελέτες και να υποστηρίζεις τις εργασίες σου με ισχυρά επιστημονικά τεκμήρια.

2. Ευκαιρίες κινητικότητας και υποτροφιών

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής, όπως το Erasmus+, ή να κυνηγήσουν υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Όμως σχεδόν όλα αυτά τα προγράμματα έχουν ως βασική προϋπόθεση την επάρκεια στα αγγλικά.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που το πρόγραμμα δεν είναι πλήρως αγγλόφωνο, τα αγγλικά λειτουργούν ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας με φοιτητές άλλων χωρών, διοικητικό προσωπικό, καθηγητές και επόπτες. Αν δεν τα γνωρίζεις, χάνεις μερικές από τις πιο ουσιαστικές εμπειρίες που μπορεί να σου προσφέρει η φοιτητική ζωή: να ζήσεις και να σπουδάσεις στο εξωτερικό, να έρθεις σε επαφή με άλλες κουλτούρες και να μεγαλώσεις την εικόνα που έχεις για τον κόσμο και τον εαυτό σου.

3. Αγγλικά = βασική δεξιότητα στην ψηφιακή εποχή

Η χρήση της αγγλικής δεν περιορίζεται πια σε εργασίες ή σε επιστημονικά άρθρα. Είναι η default γλώσσα σχεδόν όλων των ψηφιακών εργαλείων που χρησιμοποιούν οι φοιτητές: από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης (Moodle, Coursera, EdX), μέχρι τις βιβλιοθήκες, τις εφαρμογές παραγωγικότητας (Notion, Zotero, Grammarly), τις μηχανές αναζήτησης, τα προγράμματα ανάλυσης δεδομένων ή ακόμα και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Αν δεν καταλαβαίνεις βασικά μενού, όρους, οδηγίες ή εντολές, είναι σαν να προσπαθείς να γράψεις εργασία σε πληκτρολόγιο που δεν γνωρίζεις. Ο φοιτητής του σήμερα πρέπει να νιώθει άνετα στα ψηφιακά περιβάλλοντα, και αυτό απλά δεν γίνεται χωρίς τη γνώση αγγλικών.

4. Καριέρα χωρίς αγγλικά; Δύσκολο.

Είτε στοχεύεις να μείνεις στην Ελλάδα είτε να δουλέψεις στο εξωτερικό, τα αγγλικά είναι σχεδόν αυτονόητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοβαρή επαγγελματική καριέρα. Η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας, ακόμα και σε ελληνικές εταιρείες, απαιτεί καλή γνώση της γλώσσας — είτε επειδή υπάρχει διεθνές πελατολόγιο, είτε επειδή η επιχείρηση έχει διεθνή παρουσία, είτε επειδή η καθημερινή επικοινωνία γίνεται σε αγγλικά.

Ειδικά σε τομείς όπως η πληροφορική, το μάρκετινγκ, η διοίκηση επιχειρήσεων, η επιστημονική έρευνα, ο τουρισμός και η επικοινωνία, χωρίς λειτουργικά αγγλικά, οι επιλογές σου μειώνονται δραματικά. Είναι κάτι που δεν φαίνεται απαραίτητα στις πρώτες σου δουλειές, αλλά κάνει τεράστια διαφορά όσο προχωράς.

+1. Προσωπική εξέλιξη, αυτονομία, αυτοπεποίθηση

Πέρα από σπουδές και δουλειά, η γνώση αγγλικών σου προσφέρει κάτι πιο προσωπικό: ελευθερία. Ελευθερία να ταξιδέψεις χωρίς να νιώθεις περιορισμένος. Να καταλάβεις ένα βιβλίο ή μια ταινία στην αυθεντική της μορφή. Να συμμετάσχεις σε ένα online σεμινάριο χωρίς να περιμένεις μεταφράσεις. Να διαβάσεις ένα άρθρο τεχνολογίας ή ψυχολογίας χωρίς να εξαρτάσαι από ελληνικές μεταγραφές.

Κυρίως όμως, τα αγγλικά σου επιτρέπουν να επικοινωνείς, να μαθαίνεις και να σκέφτεσαι πιο διευρυμένα. Σου δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσεις όσα σου αξίζουν — χωρίς να σε κρατάει πίσω μια “τεχνική αδυναμία”.

Συμπέρασμα

Η ερώτηση «είναι απαραίτητα τα αγγλικά για έναν φοιτητή;» έχει πάψει να είναι ρητορική. Η πραγματικότητα είναι πως χωρίς τα αγγλικά, μένεις πίσω — όχι μόνο στις σπουδές, αλλά στον τρόπο που βλέπεις και διεκδικείς τον κόσμο γύρω σου.

Δεν χρειάζεται να έχεις τέλεια προφορά ή να γράφεις σαν native speaker. Χρειάζεται όμως να έχεις λειτουργική επάρκεια, άνεση και αυτοπεποίθηση στη χρήση της γλώσσας — και αυτό είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά, με συνέπεια και τα κατάλληλα εργαλεία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ