close search results icon

Είναι συμβατά τα κλαδέματα των Δήμων με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας;

Είναι συμβατά τα κλαδέματα των Δήμων με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας;

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” σχετικά με τον απαράδεκτο τρόπο κλαδέματος που εφαρμόζεται από τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε δέντρα δεντροστοιχιών και πάρκων.

Μέλη της παράταξης έγιναν και προσωπικά μάρτυρες αυτού του γεγονότος, παρατηρώντας τα αποτελέσματα της κλάδευσης των δέντρων στην οδό Πλούτωνος, έξω από τα γραφεία της παράταξης, στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας στη Βίλα Αλατίνη. Ήταν τόσο δραστική αυτή η κλάδευση που ουσιαστικά έχουν μείνει μόνο οι κορμοί των δέντρων!

Η παράταξη ζητά να ενημερωθεί αν υπάρχει κάποιο κείμενο οδηγιών που έχει δοθεί κεντρικά, συνιστώντας αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο κλάδευσης, αν ταιριάζουν αυτές οι πρακτικές με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη, αν θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφική πρακτική και αν θα τεθεί το θέμα για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Πατουλίδου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  • Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα
  • Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, κ. Μητράκα

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Απαράδεκτοι μέθοδοι κλάδευσης στα δέντρα δεντροστοιχιών της Θεσσαλονίκης.

Η παράταξή μας έχει γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών για απαράδεκτη κλάδευση στα δέντρα δεντροστοιχιών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και σε διάφορους Δήμους. Γίναμε μάλιστα και προσωπικά μάρτυρες αυτού του γεγονότος, παρατηρώντας την κλάδευση των δέντρων στην οδό Πλούτωνος, έξω από τα γραφεία της παράταξης, στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας στη Βίλα Αλατίνη. Ήταν τόσο δραστική αυτή η κλάδευση που ουσιαστικά έχουν μείνει μόνο οι κορμοί των δέντρων! Ειδικοί δασολόγοι, όπως ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ζάγκας, έχουν καταφερθεί εκτεταμένα εναντίον αυτής της πρακτικής, γιατί οι μεγάλες τομές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιμόλυνσης και δεν αφήνουν τα δέντρα να αναπτύξουν απαραίτητο φύλλωμα ώστε να ανανεωθούν την άνοιξη και να επιβιώσουν.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  1. Έχετε ενημέρωση από τους επιμέρους Δήμους για τις δραστηριότητες κλάδευσης των αστικών δέντρων;
  1. Υπάρχει κάποιο κείμενο οδηγιών που έχει δοθεί κεντρικά, συνιστώντας αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο κλάδευσης;
  1. Ταιριάζουν αυτές οι πρακτικές με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εφαρμόζετε;
  1. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφική πρακτική και να ενισχυθεί το αστικό πράσινο;
  1. Προτίθεστε να φέρετε το θέμα για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ