close search results icon

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”-Κάθε Θαλάσσιο Θηλαστικό έχει την Δική του “Ταυτότητα”

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”-Κάθε Θαλάσσιο Θηλαστικό έχει την Δική του “Ταυτότητα”

Κάθε Θαλάσσιο Θηλαστικό έχει την Δική του “Ταυτότητα”

Οι ερευνητές θαλάσσιων θηλαστικών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, εν πλω καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επί περισσότερα από 25 χρόνια, συλλέγουμε σε κάθε αποστολή - μεταξύ άλλων - πολλές εκατοντάδες φωτογραφίες από τα κητώδη που καταγράφουμε.

Μέσω της φωτο-ταυτοποίησης αναγνωρίζουμε τα διαφορετικά άτομα από τα μοναδικά σημάδια τους. Τα σημάδια αυτά προέρχονται από τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα μέλη της ομάδας τους, με άλλα θαλάσσια είδη ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, από ανθρώπινες δραστηριότητες.

rsw-686.webp



Έως σήμερα, μόνο στο Αιγαίο, έχουμε φωτο-ταυτοποιήσει περισσότερα από 600 διαφορετικά άτομα από έξι είδη κητωδών: σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα, ρινοδέλφινα, κοινά δελφίνια, φυσητήρες και ζιφιούς. Παράλληλα, μέσω της ανάλυσης των ήχων επικοινωνίας τους, πραγματοποιούμε και ηχοταυτοποίηση των ατόμων.

Στα δελφίνια και στους ζιφιούς, οι φωτογραφίες αναγνώρισης επικεντρώνονται στο ραχιαίο πτερύγιο, το οποίο αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο για την αναγνώριση κάθε ατόμου - αντίστοιχο με το δακτυλικό αποτύπωμα στον άνθρωπο. Στους φυσητήρες οι φωτογραφίες επικεντρώνονται στην ουρά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε καταλόγους όλων των κητωδών που έχουμε αναγνωρίσει σε κάθε περιοχή των ελληνικών θαλασσών που ερευνούμε.

rsw-686-1.webp


Μέσα από τη φωτο-ταυτοποίηση συγκεντρώνουμε πολύτιμα δεδομένα για τη συμπεριφορά των πληθυσμών, τις μεταναστεύσεις τους, ενώ παράλληλα κατανοούμε καλύτερα τους παράγοντες που τους απειλούν.

rsw-686-2.webp


Αποτελεί μια μη επεμβατική μέθοδο μελέτης των κητωδών, η οποία μας επιτρέπει να τα παρακολουθούμε διαχρονικά χωρίς να τα επιβαρύνουμε με τη χρήση συσκευών εντοπισμού. Μέσα από την ανταλλαγή εικόνων φωτο-ταυτοποίησης με φορείς που υλοποιούν αντίστοιχη έρευνα, μπορούμε να παρακολουθούμε τις μετακινήσεις και τις μεταναστεύσεις των κητωδών σε διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου.

rsw-686-3.webp


Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”

Αναστασία Μήλιου a.miliou@archipelago.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ