close search results icon

Ιός του Δυτικού Νείλου – Παγώνη: Το 80% των περιστατικών δεν έχει συμπτώματα – Πρέπει να γίνουν προληπτικά ψεκασμοί

Ιός του Δυτικού Νείλου – Παγώνη: Το 80% των περιστατικών δεν έχει συμπτώματα – Πρέπει να γίνουν προληπτικά ψεκασμοί

Συνολικά 89 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί από την αρχή της περιόδου 2023 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 74 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 15 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι από τον ιό.

Η κα Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA για τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά και τον κορονοϊό. Όπως εξήγησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, ο ιός αυτός μεταδίδεται από τα κουνούπια κι όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το 80% των περιστατικών δεν έχει συμπτώματα, παρά μόνο το 20% αυτών, με τα συμπτώματα να είναι απλά, όπως κεφαλαλγία και πυρετός.

Οι ειδικοί φοβούνται τις επιπλοκές που φέρει ο ιός, με την Ματίνα Παγώνη να τονίζει πως η πρόληψη για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι ψεκασμοί. «Έπρεπε να είχαν γίνει οι ψεκασμοί την κατάλληλη εποχή, ώστε να μην υπάρχει μεταδοτικότητα. Από εδώ και πέρα η κάθε Περιφέρεια και Δήμος θα πρέπει να κάνει προληπτικά τους ψεκασμούς», ανέφερε η κα Παγώνη.

Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα Covid

Την ίδια στιγμή καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού και συγκεκριμένα της υποπαράλλαξης «Eris», με τα περισσότερα περιστατικά να εντοπίζονται στην Κρήτη.

Όπως εξήγησε η Ματίνα Παγώνη, τα συμπτώματα της «Eris» είναι πιο ελαφρά από τις προηγούμενες υποπαραλλαγές και συνήθως πρόκειται για πονόλαιμο, καταρροή, κεφαλαλγία και πυρετό που διαρκεί δύο 24ωρα.

«Πρέπει όσοι γυρίζουν από τις διακοπές και έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ, γιατί αν μεταδοθεί σε μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα θα έχουμε αύξηση στις νοσηλείες», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι το σύστημα υγείας δεν δέχεται πίεση από τα περιστατικά Covid.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ