close search results icon

Ισπανία: 4 σενάρια για τις επιστολές-βόμβες

Ισπανία: 4 σενάρια για τις επιστολές-βόμβες

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές της Ισπανίας ύστερα από τις έξι επιστολές-βόμβες που έχουν σταλεί σε διάφορους πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς στόχους. Εξετάζονται πολλά και διαφορετικά σενάρια για τους αποστολείς των βομβών υπό το πρίσμα μιας σοβαρής τρομοκρατικής επίθεσης.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη αποτέλεσε τον τελευταίο στόχο χθες, καθώς έλαβε επιστολή παρόμοια με τις πέντε προηγούμενες επιστολές-βόμβες που είχαν σταλεί στην ουκρανική πρεσβεία, σε εργοστάσιο κατασκευής όπλων, αλλά και -νωρίτερα- στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ο φάκελος που περιείχε πυροτεχνικό υλικό και απευθυνόταν στον πρωθυπουργό εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας στις 24 Νοεμβρίου. Επίσης, οι ισπανικές υπηρεσίες εξουδετέρωσαν παγιδευμένες επιστολές που είχαν ως αποδέκτες την υπουργό Αμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, τον Ουκρανό πρέσβη στη Μαδρίτη, Σεργκέι Ποχορέλτσεβ, τον υπεύθυνο στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στην Τορεχόν ντε Αρντόθ, έξω από τη Μαδρίτη, και τον διευθυντή της εταιρίας στρατιωτικού εξοπλισμού Instalaza στη Σαραγόσα, η οποία στέλνει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Το πακέτο που έφθασε στην αεροπορική βάση κοντά στη Μαδρίτη εντοπίστηκε με τη βοήθεια ειδικού σκάνερ στο κτίριο δορυφορικών επικοινωνιών που συνεργάζεται με την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφαλείας της Ε.Ε.

Η επιστολή-βόμβα που εστάλη στην πρεσβεία της Ουκρανίας εξερράγη και τραυμάτισε ελαφρά έναν υπάλληλο της πρεσβείας. Ολες οι παγιδευμένες επιστολές, που εμπεριέχουν μία αυτοσχέδια συσκευή με πυροτεχνικό υλικό, έχουν σταλεί από το εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα, δε, με τις Αρχές, οι καφέ φάκελοι-βόμβες φαίνεται ότι έχουν κατασκευαστεί από κάποιον ερασιτέχνη. Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια για τις επιστολές-βόμβες, ακόμη και τα πιο απίθανα.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία

Οι περισσότερες υποψίες έπεσαν σε δράστη ή δράστες που εναντιώνονται στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, λόγω των επιστολών που εστάλησαν στην ουκρανική πρεσβεία, αλλά και στο εργοστάσιο πολεμικού υλικού που εξάγει εξοπλισμό στις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία καταδίκασε κάθε τρομοκρατική ενέργεια, για να απομακρύνει κάθε υποψία ανάμιξής της. Κατά τους δύο πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ισπανία απέστειλε 200 τόνους στρατιωτικού υλικού στις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ουκρανία αύξησε το επίπεδο ασφαλείας στις πρεσβείες της στο εξωτερικό.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο κατηγοριών από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές σχετικά με τους θανάτους κατά τη μαζική επίθεση μεταναστών στη Μελίγια τον περασμένο Ιούνιο, όπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση Σάντσεθ επιμένει ότι δεν είχε καμία ανάμιξη στους θανάτους μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν το φράχτη προς το ισπανικό έδαφος. Διάφορες ΜΚΟ και η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαφωνούν με την κυβέρνηση, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις ισπανικές Αρχές, εκτός από τη μαροκινή Αστυνομία που αντέδρασε με βία, προκαλώντας χάος μεταξύ των μεταναστών, πολλοί από τους οποίους ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ή σκοτώθηκαν πέφτοντας από τους ψηλούς φράχτες.

Επανεμφάνιση της ΕΤΑ

Ένα άλλο σενάριο, αλλά πιο απίθανο, είναι να επανεμφανίστηκαν πυρήνες της βασκικής EΤΑ. Επειδή η οργάνωση αγωνίζεται για την απόσχιση της επαρχίας των Βάσκων από την Ισπανία και δεν έχει στραφεί εναντίον ξένων στόχων -παρά μόνον εναντίον δημοσίων λειτουργών και διοικητικών υπαλλήλων του κράτους- το σενάριο δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, οι αυτονομιστές της ΕΤΑ έχουν βάψει με αίμα πολλές φορές τα χέρια τους στο παρελθόν (ευθύνονται για πάνω από 800 δολοφονίες).

Ακροδεξιά «σταγονίδια»

Ακόμη και σήμερα, οι νοσταλγοί της φασιστικής δικτατορίας του 1939-1975 δεν το βάζουν κάτω. Παράδειγμα, οι επιστολές που φθάνουν στον μονάρχη και που κατακρίνουν τον κοινοβουλευτισμό. Η συνεχής άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Vox είναι επίσης άλλη μία απόδειξη ότι ορισμένοι κύκλοι επιμένουν στις ακραίες θέσεις τους. Πριν από ενάμιση χρόνο, ο βασιλιάς Φελίπε έλαβε έναν όγκο επιστολών από αποστράτους που του ζητούσαν να απομακρύνει τον «κομμουνιστή» πρωθυπουργό Σάντσεθ επειδή θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας. Το κόμμα Vox επικρότησε τότε την κίνηση αυτή.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ