close search results icon

Ισραηλινή εμμονή με τα νοσοκομεία της Γάζας - Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο

Δραματική είναι και η ανάρτηση από την ομάδα της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Με αμείωτο μένος συνεχίζουν οι ισραηλινές δυνάμεις να βάλλουν κατά νοσοκομείων παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τα μέχρι στιγμής μηδαμινά αποτελέσματα των ερευνών τους για τούνελ, μαχητές της Χαμάς ή αληθινά όπλα.

Νέα σφοδρή επίθεση αντιμετωπίζει μετά τη χθεσινή εισβολή, σύμφωνα με το Al Jazeera, το Αλ Σίφα, με εκατοντάδες στρατιώτες να προχωρούν σε έφοδο σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Πηγές ανέφεραν πως οι Ισραηλινοί εισέβαλαν με μπουλντόζες και κατέστρεψαν το νότιο μέρος του νοσηλευτικού συγκροτήματος, κινούνται σε άλλα τμήματα, καθώς και ότι έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία με τους γιατρούς μέσα στο νοσοκομείο

Την ίδια ώρα, ισραηλινά στρατιωτικά τανκς πολιορκούν το νοσοκομείο Αλ Αχλί Αράμπ και η «βίαιη επίθεση» βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ανέφερε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. «Οι ομάδες διάσωσης δεν μπορούν να μετακινηθούν και επομένως να μεταβούν κοντά στους τραυματίες», συμπλήρωσε η οργάνωση, η οποία διαχειρίζεται αυτό το νοσοκομείο.

Να αναστείλει τη λειτουργία του υποχρεώθηκε σήμερα το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπως δήλωσε ο διοικητής του στο δίκτυο Al Jazeera.

Ο Άτεφ αλ Καχλούτ ενημέρωσε πως το νοσοκομείο – το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 με χρηματοδότηση από την Ινδονησία και βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον προηγούμενο μήνα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Στις 5 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε υπόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος είχε στηθεί επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς. Παρουσίασαν επίσης δορυφορικές εικόνες που φέρονται να δείχνουν εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών σε μικρή απόσταση από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, να έχει διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Συγκλονιστικές στιγμές διαδραματίζονται και κατά την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς, με χιλιάδες εκτοπισμένους και δεκάδες ασθενείς να απομακρύνονται με τα πόδια για το ταξίδι προς τα νότια.

Δραματική είναι και η ανάρτηση από την ομάδα της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), του Τομ Γουάιτ: «ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο επιχείρηση διασυνοριακής βοήθειας στο πέρασμα της Ράφα. Το δίκτυο επικοινωνιών στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας γιατί ΔΕΝ υπάρχουν καθόλου καύσιμα, που καθιστά αδύνατη τη διαχείριση ή τον συντονισμό των νηοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας. Από χθες, το 70% του πληθυσμού στον Νότο δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Από σήμερα αρχίζουν να ρέουν μη επεξεργασμένα λύματα στους δρόμους. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των καυσίμων, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χρειαστεί να αναστείλουμε ολόκληρη την ανθρωπιστική επιχείρηση.

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: AP Photo/Hatem Moussa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ