close search results icon

Κ. Ζέρβας: «Με το Κλιματικό Σύμφωνο η Θεσσαλονίκη κάνει ένα μεγάλο άλμα σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής»

Πρωτιά για τη συμπρωτεύουσα. 

Κ. Ζέρβας: «Με το Κλιματικό Σύμφωνο η Θεσσαλονίκη κάνει ένα μεγάλο άλμα σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής»

«Με το Κλιματικό Σύμφωνο η Θεσσαλονίκη κάνει ένα μεγάλο άλμα σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράφοντας σήμερα (8/9) το «Κλιματικό Σύμφωνο Πόλης».

Η υπογραφή του Κλιματικού Συμφώνου, που υλοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Θεσσαλονίκης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030», πραγματοποιήθηκε κάτω από τη σκιά των τραγικών γεγονότων στη Θεσσαλία.

«Υπό άλλες συνθήκες σήμερα θα ήταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή μέρα για τη Θεσσαλονίκη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως, η τραγική απώλεια συνανθρώπων μας και η καταστροφή περιουσιών δεν μας επιτρέπουν ούτε να χαμογελάμε ούτε να γιορτάζουμε. Είμαστε συγκλονισμένοι και πενθούμε. Στεκόμαστε με ενσυναίσθηση και δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των τόπων που επλήγησαν, με όποιο εφικτό μέσο», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Το Κλιματικό Σύμφωνο είναι μια πρωτοβουλία που αποδεικνύεται από τη σκληρή πραγματικότητα όχι απλά επίκαιρη, αλλά απόλυτη προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Ζέρβας. «Αυτό το βήμα που κάνουμε δεν είναι μια πολυτέλεια. Δεν είναι μια επιλογή ανάμεσα σε άλλες. Είναι μονόδρομος και είναι οδηγός μας, εάν θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο, ένα μέλλον ασφαλές και ανθρώπινο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μ. Κούπκας: «Ρητή συμφωνία ευθύνης»
«H Θεσσαλονίκη μαζί με ακόμα 99 πόλεις της Ευρώπης έχει βάλει έναν πολύ υψηλό στόχο: να πετύχει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ‘εμείς’, μια κοινή αίσθηση κλιματικού κινδύνου για τις επόμενες γενιές», σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας. «Κατανοούμε πλήρως ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική πρόκληση. Μόνο έτσι -πιστεύουμε- μπορούμε να επιβραδύνουμε σημαντικά τον ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας σε όλους τον εύθετο χρόνο, για να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς και την απαραίτητη τεχνολογία με αντιμετωπίσιμο κόστος. Αν από την άλλη κλείσουμε τα μάτια, ελπίζοντας στο θαύμα, τότε το τίμημα του λογαριασμού θα είναι δυσβάστακτο. Και το χειρότερο: θα κληθούν να τον πληρώσουν τα παιδιά μας. Το κλιματικό σύμφωνο που υπογράφουμε σήμερα είναι μια ρητή συμφωνία ευθύνης που σχετίζεται με ένα μέλλον βιώσιμο», υπογράμμισε ο κ. Κούπκας.

Μ. Καραγιάννη: «Επείγουσα πρόκληση η προσπάθεια μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα»
«Με την υπογραφή του Κλιματικού Συμφώνου δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε για τη βελτιστοποίηση του εγχειρήματος και την παρακολούθηση της πορείας καινοτομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης προς την κλιματική ουδετερότητα είτε υποστηρίζοντας την εφαρμογή του συμφώνου και των σχεδίων είτε ακόμη προς την ωρίμανση έργων υποδομής και διερεύνησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Μ.Α.Θ. Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη. «Θεωρούμε, παράλληλα, εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο μας να διαδίδουμε πολλαπλασιαστικά τις καλές πρακτικές του Δήμου Θεσσαλονίκης με κάθε ευκαιρία και τουλάχιστον στους έντεκα δήμους της ευρύτερης Μητροπολιτικής Αστικής Θεσσαλονίκης – Μετόχους μας, διότι, όπως είναι αντιληπτό, η προσπάθεια μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα είναι μια επείγουσα πρόκληση και πρέπει να συνδράμουμε όλοι από κοινού και συνεργατικά», πρόσθεσε η ίδια.

unnamed-3.jpg

Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη
Την εκδήλωση υπογραφής του συμφώνου συντόνισε η Μαρία Βασιλάκου, μέλος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες πόλεις. «Η υπογραφή του Κλιματικού Συμφώνου είναι ένας πρώτος, αλλά πολύ σημαντικός σταθμός σε ένα μεγάλο και αρκετά δύσκολο ταξίδι», σημείωσε η κα Βασιλάκου και τόνισε πως είναι περήφανη για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, που είναι η πρώτη από τις έξι ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στην αποστολή που υπογράφει Κλιματικό Σύμφωνο.

«Εργάστηκε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, για να καταφέρουμε να έχουμε αυτό το action plan, που είναι πλήρες και καινοτόμο, ρεαλιστικό και αναπτυξιακό, καθώς φέρνει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα», τόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταφορών ΕΚΕΤΑ Γεωργία Αϋφαντοπούλου.

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια μεγάλη ευκαιρία, γιατί ανταποκρίνεται σε δύο μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή τεχνολογία», σημείωσε ο επίτιμος καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας URENIO Νίκος Κομνηνός.

Οι τομείς δράσεων προς μια κλιματικά ουδέτερη Θεσσαλονίκη
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδίασε έργα και δράσεις με συγκεκριμένους στόχους, ώστε να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα. Αυτά αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και logistics, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, των χρήσεων γης και περιβάλλοντος και τις καινοτόμες λύσεις έξυπνης πόλης και διακυβέρνησης.

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε εντατική εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσιους χώρους και κτίρια, ενώ προβλέπεται ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος. Στον σχεδιασμό εντάσσεται ακόμη η προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης με ενίσχυση της μικροκινητικότητας αλλά και της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών.

Προγραμματίζονται, παράλληλα, σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της ενίσχυσης του αστικού πρασίνου με φυτεύσεις δέντρων και αντικατάσταση χαμηλού πρασίνου με υψηλό πράσινο, με στόχο τη μείωση της επιφανειακής και ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και την αποφυγή θερμικών νησίδων, την απορρόφηση θορύβου και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σε σχέση με τα απορρίμματα, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων υποδομές κομποστοποίησης, ενώ θα ενισχυθεί ο τομέας της ανακύκλωσης.

Με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Κλιματικής Ουδετερότητας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα επιτύχει μείωση των εκπομπών κατά 80% έως το 2030.

Tο Κλιματικό Σύμφωνο συνυπογράφουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας – Θράκης, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, το ΕΚΕΤΑ, το ΔΙΠΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, η ΕΥΑΘ ΑΕ, ο ΦΟΔΣΑ, ο ΟΣΕΘ ΑΕ, η ΔΕΘ – HELEXPO AE, η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το ΕΒΕΘ, το ΕΕΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ