Καιρός: Έρχονται 30αρια και αφρικανική σκόνη - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν, πρόγνωση Μαρουσάκη
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την αφρικανική σκόνη.
φρικανική σκόνη και αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό του καιρού των επόμενων ημερών, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Όπως επισημαίνει, η χώρα μπαίνει σε καθαρά ανοιξιάτικη τροχιά, με θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική να επηρεάζουν σταδιακά τον καιρό, μεταφέροντας παράλληλα αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή, επηρεάζοντας περισσότερο τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα.
Για σήμερα, επικρατεί γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, με ηλιοφάνεια και λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα βόρεια ηπειρωτικά. Δεν αποκλείονται πρόσκαιρες μπόρες σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας προς το απόγευμα.
Οι άνεμοι εξασθενούν σταδιακά, ενώ από αύριο και κυρίως την Πέμπτη στρέφονται σε νότιους, ευνοώντας τη μεταφορά θερμών και υγρών αερίων μαζών από το Ιόνιο Πέλαγος και τη βόρεια Αφρική. Η θερμοκρασία σήμερα θα φτάσει τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ προς την Παρασκευή αναμένεται να εκτοξευθεί έως και τους 30 βαθμούς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου πνέουν καταβατικοί άνεμοι.
Στην Αττική, ο καιρός θα είναι ήπιος, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 25 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμη και τους 26 βαθμούς, με γενικά αίθριο ουρανό και λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα.
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός
Μέχρι και την Πέμπτη δεν αναμένονται αξιόλογες βροχοπτώσεις. Ωστόσο, ένα βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα κινηθεί προς την Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του θερμές και υγρές αέριες μάζες αλλά και αφρικανική σκόνη.
Την Παρασκευή και το Σάββατο προβλέπονται τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, οι οποίες ενδέχεται να επεκταθούν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα έχουν τη μορφή λασποβροχών, λόγω της σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τους 28 με 30 βαθμούς κυρίως στα ανατολικά και νότια.
Από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας, με τις τιμές να ξεπερνούν εκ νέου τους 30 βαθμούς, διαμορφώνοντας σχεδόν καλοκαιρινό σκηνικό.
Το θερμό αυτό επεισόδιο αναμένεται να επηρεάσει και τη θερμοκρασία της θάλασσας, η οποία θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει, αν και παραμένει ακόμη χαμηλή κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος.
AtmoHub: Νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα
Άνοδος της θερμοκρασίας και μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να επηρεάσουν τη χώρα. Αιτία, όπως αναφέρει o κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub, αποτελεί ο συνδυασμός τριών επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων (χαμηλό - υψηλό - χαμηλό), ενισχυμένων από τη μεταφορά αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Σύμφωνα με το AtmoHub, οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν πάνω από τις πηγές σκόνης στην Αλγερία παρασύρουν σωματίδια, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο νέφος σκόνης που αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.
Η θερμοδυναμική δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα αναμένεται να περιορίσει τη σκόνη κυρίως στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα κοντά στην επιφάνεια.
Όπως τονίζει σε ενημέρωσή του το AtmoHub, από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, Τετάρτη (6/5), η σκόνη θα αρχίσει να επηρεάζει τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έως το τέλος της ημέρας το νέφος θα έχει επεκταθεί στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας. Την επόμενη ημέρα αναμένεται να επηρεαστεί και η Ανατολική Ελλάδα.
Επιπλέον, προς το τέλος της εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα η εξέλιξη του φαινομένου να διαφοροποιηθεί, ανάλογα με τη μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόγνωση και την εξέλιξη του φαινομένου, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας CAMS στο διαδικτυακό portal του AtmoHub: https://portal.atmohub.gr/erimiki-skoni.
Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ (5/6)
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά, όπου στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 21 με 22 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 24 με 25 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Στη δυτική Μακεδονία από το απόγευμα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα θαλάσσια - παράκτια της κεντρικής Μακεδονίας νοτιοανατολικοί 4, πρόσκαιρα την νύχτα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 25 και τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία τους 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 και τοπικά στα νότια θαλάσσια - παράκτια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 23 και τοπικά στα ηπειρωτικά 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά. Από το βράδυ και από τα δυτικά αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στα νότια και ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 25 και τοπικά 26 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 21 και κατά τόπους στην νότια Κρήτη τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενέις τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις .
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Έως 24 και τοπικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ (6/5)
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Στα δυτικά νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα δυτικά, θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, στα πελάγη θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους 22 με 24 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβερινές - απογευματινές ώρες και στα ορεινά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 25 και κατά τόπους τους 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχώς τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο. Στα νότια γενικά αίθριος και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις οι οποίες κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους αυξημένες και πιθανόν στα ορεινά της Θεσσαλίας να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα τοπικά στις Σποράδες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 25 και τοπικά 26 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στην Κρήτη δυτικοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις πρώτες ώρες έως 5 μποφόρ. Στις Κυκλάδες αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί 4 πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 και τοπικά στα νότια 24 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (7/5)
Αραιές νεφώσεις οι οποίες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους 22 με 24 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (8/5)
Αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με τοπικές βροχές ή όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες από το μεσημέρι αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά, γρήγορα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από το απόγευμα και στις Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται στα ηπειρωτικά από τις βραδινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες, κυρίως στα βόρεια, θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα νότια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (9/5)
Τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι - απόγευμα θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή ομβροι κυρίως στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους - βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (10/5)
Σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
πηγή: efsyn.gr
* κεντρική φώτο: Απόκοσμο τοπίο η Κρήτη από την αφρικανική σκόνη | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Νίκη: Η ΑΑΔΕ βαθιά στην τσέπη του αγρότη
12 Μαΐου 2026 -
Με Άρωμα Άνοιξης η 3η Γιορτή Λουλουδιών του Δήμου Πέλλας
12 Μαΐου 2026
ΣΧΟΛΙΑ