close search results icon

Κάμερα κλειστού κυκλώματος μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Τι ακριβώς συνέβη; Ποιος έπεισε ποιον;

Η κυβερνητική απόφαση ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Super League 1 θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες επισκίασε τις άλλες ανακοινώσεις του Παύλου Μαρινάκη για τα μέτρα που λήφθηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, μετά τον βαρύ τραυματισμό αστυνομικού από φωτοβολίδα έξω από γήπεδο βόλεϊ.

Ετσι δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί αν υπάρχει «εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1» και «σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας». Αλλά αυτές είναι ακριβώς οι προτάσεις που υπέδειξε ως λύσεις και ο Στέφανος Κασσελάκης και μάλιστα τις επανέλαβε δυο φορές από το Σάββατο: «Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας (CCTV), είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση».

Τι ακριβώς συνέβη; Ποιος έπεισε ποιον;

Κατ’ αρχάς ας ληφθεί υπόψη ότι οι κοινές αυτές προτάσεις Μαρινάκη (δηλαδή Μητσοτάκη) και Κασσελάκη αναφέρονται σε αποφάσεις που υποτίθεται ότι έχουν ήδη ληφθεί. Και το σημαντικότερο είναι ότι αναφέρονται βέβαια σε άλλου είδους γήπεδα από εκείνο που συνέβη η εγκληματική επίθεση. Με άλλα λόγια, απλώς χρησιμοποιείται η επίθεση αυτή ως αφορμή για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ένα πρόγραμμα εγκατάστασης καμερών σε… άλλα γήπεδα, στα οποία υποτίθεται ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί.

Το ενδιαφέρον, όμως σ’ αυτή τη σύμπτωση των προτάσεων Μητσοτάκη - Κασσελάκη είναι ότι ακόμα μια φορά αναδεικνύεται το γεγονός ότι η ηγεσία του νέου ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με βάση τις πιο προβληματικές αρχές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Οπως επισημαίνει ένας από τους πιο έγκυρους επιστημονικούς μελετητές του φαινομένου, ο καθηγητής Μηνάς Σαματάς, «στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 εποχή μας έχει επικρατήσει σε παγκόσμια κλίμακα μια νεοφιλελεύθερη λογική ασφαλείας, που προωθεί υπερσύγχρονα συστήματα βίντεο-παρακολούθησης με Κάμερες Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (Closed-Circuit Television CCTV), ως ένα εντελώς φυσιολογικό μέσο ελέγχου […] Οι κυβερνήσεις υιοθετούν, αντί για κοινωνικές πολιτικές πρόληψης, νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές πολιτικές ελέγχου» («Οψεις της νέας παρακολούθησης», Αθήνα 2010, σελ. 233-234).

Κάμερες και σκάνδαλα

Η ελληνική ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι το αρχικό σχέδιο εγκατάστασης καμερών ασφαλείας σε γήπεδα σχετίζεται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και δύο μεγάλα σκάνδαλα που ουδέποτε εξιχνιάστηκαν: το υπερσύστημα παρακολούθησης C4I (που σχετίζεται με το σκάνδαλο Siemens) και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις εκείνης της περιόδου.

Αν αναζητήσει κανείς στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορές σε κάμερες CCTV, θα βρει τρία κείμενα. Τα δύο είναι οι πρόσφατες πανομοιότυπες δηλώσεις του κ. Κασσελάκη στο «Χ» και στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο κείμενο είναι πολύ παλιό, από το 2007! Πρόκειται για κοινοβουλευτική ερώτηση με τίτλο «Κάμερες στα γήπεδα» την οποία απευθύνει ο Γιάννης Δραγασάκης στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού της κυβέρνησης Καραμανλή για «τα πρόσφατα γεγονότα στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας - Τουρκίας και τα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών στην Παιανία, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εξ αυτών και τον τραυματισμό πολλών άλλων» (4.5.2007).

Ο κ. Δραγασάκης επισήμαινε την «υπαλληλική σχέση που έχουν πολλοί εκ των συλληφθέντων με ΠΑΕ» και συμπέραινε ότι «το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη ευθύνη και ηθική αυτουργία, σε πολλές τουλάχιστον περιπτώσεις, ιδιοκτητών των ΠΑΕ για την έξαρση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα». Και πρόσθετε ότι «οι υπάρχουσες κάμερες τόσο στο Στάδιο Καραϊσκάκη όσο και αυτές που είναι εγκατεστημένες κατά μήκος της διαδρομής μέχρι την Παιανία δε στάθηκε δυνατό να αποτρέψουν τα επεισόδια, όπως και αυτές που βρίσκονται στο ΟΑΚΑ σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Εχουν άραγε αλλάξει από τότε τα πράγματα; Δεν βρίσκονται πίσω από την «οπαδική βία» οι ΠΑΕ και οι διαπλεκόμενοι ιδιοκτήτες τους που σπέρνουν το δηλητήριο του μίσους και από τα ιδιόκτητα μέσα τους; Είναι δυνατόν να μην τα βλέπει αυτά ένα κόμμα της Αριστεράς;

Δεν γνωρίζω ποια είναι η γνώμη του Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτές τις θέσεις Κασσελάκη - Μητσοτάκη. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος έχει από πολύ παλιά εντοπίσει το πώς η Δεξιά αξιοποιεί τη χρήση των καμερών. «Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη βία;» ρωτούσε ο Τσίπρας σε Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ (10.4.2009). Και συνέχιζε: «Ακριβώς για να εντείνει αυτόν τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά και για συσπειρώσει όσο μπορεί την εκλογική της βάση, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν ασύστολο ακροδεξιό λαϊκισμό, με πρόσχημα δήθεν την αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας. Και έχει ξεκινήσει την σταυροφορία εναντίον της βίας, επιστρατεύοντας νέα νομοθετήματα, εγκαθιστώντας κάμερες παντού, δημιουργώντας καινούρια αστυνομικά σώματα, στοχοποιώντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εξαγγέλλοντας νέες προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία».

Και πάλι ο Τσίπρας, έπειτα από επίσκεψη στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δήλωνε στις 14.7.2009: «Η κυβέρνηση βήμα-βήμα εγκαθιδρύει ένα κράτος Οργουελ. Τόσο με τις κάμερες που λειτουργούν επί 24ωρη βάση σε όλους τους δρόμους των μεγάλων πόλεων με πρόσχημα την τήρηση της κυκλοφορίας κι όμως το υλικό τους είναι ανεξέλεγκτο, όσο και με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τράπεζες DNA που θα μπορούν να ταυτοποιούν την παρουσία οποιουδήποτε, οπουδήποτε χωρίς στην πραγματικότητα να έχει καν υπάρξει. Και ειδικότερα σε σχέση με τις υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών που το τελευταίο διάστημα διαφημίζονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές από τα δελτία ειδήσεων των 20.00».

Και λίγες μέρες αργότερα: «Η κυβέρνηση φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις κάμερες, τις παρακολουθήσεις, την κατάργηση του απορρήτου των επικοινωνιών, τις τράπεζες DNA, όλη την περίφημη αντιτρομοκρατική ατζέντα που άνοιξε μετά την 11/9».

Αλλά και πολύ πιο πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2021, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει στη Βουλή για τον τραυματισμό αστυνομικού από χούλιγκαν στη Νέα Σμύρνη και για την κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς, καταγγέλλοντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ενορχηστρωτή της έντασης και του διχασμού», αποδίδοντάς του ότι δεν φρόντισε να προστατεύσει τους πολίτες από την ασυδοσία των χούλιγκαν και ότι επέρριψε με προσωπική του δήλωση την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς όλα αυτά θεωρούνται ξεπερασμένα από τη σημερινή ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

πηγή: efsyn.gr - Δημήτρης Ψαρράς (από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών"). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ