close search results icon

Καμιά ανησυχία για την πορεία δηλώσεων ΟΣΔΕ

Μέχρι πότε η παράταση και όλα τα δεδομένα. 

Με 22.000 ολοκληρώσεις Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης την ημέρα, «τρέχει» τα τελευταία 24ωρα η νέα ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, κάτι που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη υποβολή των δηλώσεων στον προβλεπόμενο χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι μια μικρή παράταση 2 εβδομάδων περίπου είναι εφικτή και θα δοθεί εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις φετινές δηλώσεις. Ήδη, η εικόνα δείχνει την οριστικοποίηση, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, 340.000 δηλώσεων.

Το θέμα είναι ότι κάποια ΚΥΔ, μένοντας στις διευθετήσεις προηγούμενων ετών, περιμένουν να βγει πρώτα το πρόγραμμα ελέγχων τηλεπισκόπησης (κάτι που τους εξασφάλιζε το προηγούμενο καθεστώς) για να προβούν στην ολοκλήρωση των δηλώσεων, κάνοντας φυσικά και τις ανάλογες προσαρμογές προς όφελος των πελατών τους. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί φέτος. Πρώτα θα κλείσουν οι δηλώσεις και μετά θα βγει το πρόγραμμα τηλεπισκόπησης.

Όπως αναφέρθηκε, πάνω από 22.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την σταθερή και καθαρή θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά στην μεταφορά των αιτήσεων ΟΣΔΕ στο gov.gr και την περαιτέρω ανάπτυξη της βάσης δεδομένων σ’ αυτή τη βάση. Δεν είναι μόνο το θέμα της ασφάλειας των στοιχείων των αγροτών και της καλύτερης ποιότητας των αιτήσεων αλλά κυρίως της τεχνολογικής υπεροχής της πλατφόρμας και των δυνατοτήτων που προσφέρει για περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων, με στόχο τη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών.

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της εβδομάδας σε απάντηση ερωτήσεων στη Βουλή ο Γεωργαντάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η νέα πλατφόρμα στο gοv.gr επιτρέπει να εργάζονται ταυτόχρονα τρεις φορές περισσότεροι χρήστες (πάνω από 9.000 χρήστες σε σχέση με το μέγιστο των 3.000 χρηστών της παλαιάς) και ρυθμό οριστικοποιήσεων αιτήσεων για λήψη πρωτοκόλλου επίσης τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο. Καταγράφηκαν με βάση τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ 17.000 οριστικοποιήσεις αιτήσεων ΟΣΔΕ την ημέρα, ενώ με την προηγούμενη παλαιά εφαρμογή την αντίστοιχη περίοδο ήταν γύρω στις 5.000. Σχεδόν 2 εκατ. έγγραφα-δικαιολογητικά έχουν ανέβει στο κυβερνητικό νέφος».

Με την εξοικείωση των χρηστών από 17.-18.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ την προηγούμενη εβδομάδα σήμερα είναι σταθερά πάνω από 20-22.000.

Το θέμα λοιπόν είναι ότι τι θα κάνουν τα ΚΥΔ που δέσμευαν αιτήσεις αβέρτα χωρίς υποδομή για να ανταποκριθούν στην εμπρόθεσμη υποβολή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανακοινώσει. Η αποδέσμευση των αιτήσεων πριν την καταληκτική ημερομηνία ώστε να πάνε οι παραγωγοί σε άλλα ΚΥΔ για να μην βγουν εκπρόθεσμοι και έχουν ποινές είναι η πιο λογική λύση.

Το θέμα της εξέλιξης της φετινής υποβολής των δηλώσεων είναι ότι ο προηγούμενος συντονιστής αντί να συντονίζει για την επιτάχυνση συντόνιζε για την καθυστέρηση και ότι όλοι οι μύθοι που κυκλοφορούσαν από τον συντονιστή περί αναντικατάστατο σύστημα σε πλήρη συντονισμό με ομάδα αναντικατάστατων διευθυντών του ΟΠΕΚΕΠΕ καταρρέει κάθε ως χάρτινος πύργος. Το ίδιο θα φανεί και για άλλα ακριβοπληρωμένα και ανύπαρκτα συστήματα και συστηματάκια.

πηγή: agronews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ