close search results icon

Κανένα αίτημά μας δεν απαντήθηκε θετικά, λένε οι κτηνοτρόφοι

Οι κτηνοτρόφοι παρέδωσαν εγγράφως τα βασικά αιτήματά τους στη συνάντηση που είχαν.

Κανένα αίτημά μας δεν απαντήθηκε θετικά, λένε οι κτηνοτρόφοι

Για άκαρπη συνάντηση του αγροτο-κτηνοτροφικού κόσμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει λόγο ο Σύνδεσμός Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), μία μέρα μετά.

Όπως τονίζει, «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της Αντιπροσωπείας των μπλόκων με τον Πρωθυπουργό, δεν λύνουν σχεδόν κανένα από τα αιτήματα των κινητοποιημένων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων», υπογραμμίζοντας ότι «ιδιαίτερα από τα αιτήματα των κτηνοτρόφων δεν απαντήθηκε θετικά κανένα από τα βασικά αιτήματα».

Ο ΣΕΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των γεωργοκτηνοτρόφων και καλεί την κυβέρνηση «να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά μας. Ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία που περνάει πολύ σοβαρή κρίση στην οποία ήρθαν να προστεθούν και οι τεράστιες απώλειες ζώων (αιγοπροβάτων-βοοειδών-χοιρινών-πτηνών- μελισσιών) από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο, Εύβοια Μαγνησία Ρόδος, Κάρυστος, Λαμία, Κέρκυρα κ.λ.π.».

Στο πλαίσιο, αυτό ο ΣΕΚ ζητά άμεση λύση για:

1. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.
2. Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων, 0,07 €/κιλοβατώρα.
3. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και ειδικά στο γάλα να γίνει 6% από 13% που είναι σήμερα, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.
4. Άμεσα πληρωμή στους γεωργοκτηνοτρόφους των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ με τις διαδικασίες που πληρώθηκαν το έτος 2022.
5. Προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση εφαρμογή του «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».
6. Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, τόσο για τα εγγυημένα από το ελληνικό κράτος δάνεια, που έχουν απομείνει στην πρώην αγροτική τράπεζα, όσο και δάνεια άλλων τραπεζών που τα περισσότερα έχουν δοθεί στα funds.
7. Άμεσα νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.
8.Άμεσα υλοποίηση όλων των μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών από τις φωτιές και τις πλημμύρες, όπως στον Έβρο και τη Θεσσαλία κ.τ.λ
9.Σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας.
10. Εξασφάλιση ρευστότητας- Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. € ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, κτηνοτρόφοι από όλη την Πελοπόννησο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τρίπολη, χύνοντας γάλα έξω από το κτίριο της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το arcadiaportal.gr, πάνω από 150 κτηνοτρόφοι από την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Κορινθία και στην Αργολίδα, κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας με μαύρες σημαίες.

Οι κτηνοτρόφοι παρέδωσαν εγγράφως τα βασικά αιτήματά τους στη συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό. Το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα Κτηνοτρόφων περιφέρειας Πελοποννήσου, είχε τέσσερα σημεία:

  • Άμεση καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων – πρασίνισμα, μέσω οικολογικών σχημάτων, δίχως να αποκλείεται κανένας κτηνοτρόφος
  • Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να σταματήσει η παράνομη ελληνοποίηση γάλακτος και κρέατος, ώστε να παύσει η πτωτική πορεία του γάλακτος και του κρέατος
  • Μείωση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων
  • Λύση στο θέμα των εργατών γης

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ