close search results icon

Καρασμάνης: Yπάρχει λύση και μάλιστα άμεση για τις ζημίες από τους ανοιξιάτικους παγετούς

Καρασμάνης: Yπάρχει λύση και μάλιστα άμεση για τις ζημίες από τους ανοιξιάτικους παγετούς

Ο Γιώργος Καρασμάνης ρωτήθηκε από παραγωγούς αλλά και δημοσιογράφους, τί θα γίνει επιτέλους, πότε και πώς θα πληρωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειές τους από τους περσινούς ανοιξιάτικους παγετούς στο προανθικό στάδιο.

Ο πρώην Υπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση αυτή από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών και, μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια ενίσχυσε τον ΕΛΓΑ με πάνω από 300 εκατομμύρια από τον Κρατικό προϋπολογισμό, και γι’ αυτό τώρα ο Οργανισμός πληρώνει στο 100% τις αποζημιώσεις.

Ειδικά για τις ζημιές από τους περσινούς παγετούς που καλύπτονται από τον Κανονισμό, με εντολή Πρωθυπουργού δόθηκαν και προκαταβολές και εξόφληση αποζημιώσεων ακριβοδίκαια. Εκεί που τα πράγματα καθυστέρησαν είναι η ζημιές στο προανθικό στάδιο που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.

Πέρσι τον Ιούλιο κατατέθηκε τροπολογία για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, για την οποία όπως γνωρίζετε εγκαίρως επισήμανα από το Βήμα της Βουλής ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και ότι οι πληγέντες δεν θα εισέπρατταν ούτε προκαταβολές ούτε εξόφληση. Παρόλα αυτά, η τροπολογία επανακατατέθηκε τον Νοέμβριο με μόνη διαφορά από την αρχική ότι παρέτεινε τις προθεσμίες. Και πάλι προειδοποίησα ότι δεν πρόκειται να δοθεί λύση – και πάλι δικαιώθηκα.

Πριν από ένα μήνα οι τροπολογίες… πήγαν περίπατο και υπεγράφη απόφαση να ενταχθούν οι ζημιές στο Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων. Όμως, αν αυτή η διαδικασία ακολουθηθεί με την υποχρέωση των παραγωγών να καταθέσουν φάκελο με δικαιολογητικά, δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουν να πληρωθούν μέσα στο 2022.

Δύο είναι οι λύσεις: Η πρώτη είναι αυτό να γίνει με την προσκόμιση των στοιχείων απ’ ευθείας από την ΑΑΔΕ χωρίς τη χρονοβόρα εμπλοκή των παραγωγών για να πληρωθούν γρήγορα. Η δεύτερη είναι να κατατεθεί τροπολογία που να εντάσσει το προανθικό στάδιο στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις έχουν γίνει και έχουν εκδοθεί πορίσματα, οι ζημιές θα αποζημιωθούν άμεσα και ακριβοδίκαια.

Να σημειωθεί ότι, κάτι αντίστοιχο έγινε προ 20ετίας με την ένταξη της ανθοφορίας στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Είναι μια λύση ρεαλιστική και όπως τότε βρέθηκε τρόπος να αντιμετωπιστεί το κόστος, το ίδιο μπορεί να γίνει και σήμερα με το προανθικό στάδιο.

Και πρέπει να γίνει άμεσα γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι απλήρωτοι 14 μήνες, και οι περισσότεροι είναι μονοκαλλιεργητές και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Από δικής μου πλευράς όπως όλοι γνωρίζουν έχουν εξαντληθεί τα πάντα και πιστεύω ότι ο νέος υπουργός θα δώσει άμεση λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ