close search results icon

Καραβίδας: «Κράμα εθνικισμού και ριζοσπαστικού Ισλάμ - Αυτή είναι η Τουρκία σήμερα» (video)

Αυτό που κατήργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ αυτό επανήλθε σήμερα. 

Καραβίδας: «Κράμα εθνικισμού και ριζοσπαστικού Ισλάμ - Αυτή είναι η Τουρκία σήμερα» (video)

Ο Επισμηναγός ε.α. και υπ. Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Στέφανος Καραβίδας, με πτητική εμπειρία χιλιάδων ωρών στο Αιγαίο και όπου αλλού έχει χρειαστεί και μελετητής της διεθνούς πολιτικής σκηνής και ειδικά των αραβικών χωρών, σε συνέντευξή του newsbomb.gr μιλάει «έξω από τα δόντια» σχετικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, τη δομή και τη νοοτροπία της κοινωνίας της γείτονας αλλά και το στρατιωτικό ισοζύγιο σε περίπτωση πολέμου.

«Διαπράττουμε ένα μεθοδολογικό σφάλμα όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις της Τουρκίας ως κρατικού δρώντα υπό το πρίσμα των θεωριών των διεθνών σχέσεων. Δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειαζόμαστε το διεπιστημονικό πεδίο της γεωπολιτικής – πρέπει να βάλουμε στην εξίσωσή μας παραμέτρους που έρχονται από την κοινωνιολογία, την Ιστορία, την θρησκειολογία και όλες αυτές τις συνιστώσες που έχουν δομήσει την κοινωνία που βρίσκεται δίπλα μας – την τουρκική κοινωνία», αναφέρει στο newsbomb.gr και εξηγεί:

«Ο σύγχρονος τουρκισμός δεν είναι απλά η Τουρκία ως κρατικός δρων, αλλά ένα κράμα εθνικισμού, ριζοσπαστικού Ισλάμ και θεωριών του παντουρκισμού. Ο σύγχρονος αυτός τουρκισμός αναζητά τον ζωτικό του χώρο, ο οποίος βρίσκεται και στις περιοχές που ελέγχει ο Ελληνισμός».

Ο Στέφανος Καραβίδας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως πιλότος στο εξωτερικό, θεωρεί ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι με προτάσεις ειρηνικές και την ευρωπαϊκή υποτίθεται προοπτική της Τουρκίας, στη βάση της οποίας είχαμε βασίσει την πολιτική μας τα προηγούμενα χρόνια, ότι η γείτονα θα καταφύγει ποτέ στη δυτική κουλτούρα και αξίες».

Η εργαλειοποίηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ από την Τουρκία

Επικαλούμενος την εμπειρία του και τις μελέτες του, που υπερβαίνουν τα ακαδημαϊκά έδρανα σχετικά με την Τουρκία, υπογραμμίζει ότι «βασικό εργαλείο της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής είναι η εργαλειοποίηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ – αυτό που κατάργησε κάποτε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Η ένωση δηλαδή των απανταχού μουσουλμάνων υπό την ηγεσία του χαλίφη. Ένα Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο Ερντογάν στοχεύει σε αυτό ακριβώς και το κάνει μεθοδικά εδώ και χρόνια, καταργώντας στην πράξη τις πολιτικές του Ατατούρκ. Αρκεί να επισκεφτεί κανείς την Τουρκία, να περάσει 50 χιλιόμετρα πιο πέρα από τις ακτές, για να τα καταλάβει όλα αυτά».

Κατά τον επισμηναγό, «όλα αυτά πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα προς του συμμάχους της Δύσης. Δυστυχώς το δυτικό, διπλωματικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο είναι αδρανές σε αυτά τα ζητήματα, αφού δεν βλέπει ότι πρόκειται για ένα κράτος-ταραξία όλης της περιοχής, και πλήρως αναξιόπιστος εταίρος για τη δυτική αρχιτεκτονική. Η προμετωπίδα για όλο αυτό το πρόβλημα, δεν είναι άλλος από εμάς».

Δείτε τη συνέντευξη του Στέφανου Καραβίδα στο Newsbomb.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ