close search results icon

Καρυστιανού-Ασλανίδης ζητούν την άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη

Αίτημα στο προεδρείο της Βουλής.

Την άρση ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, ζητούν με αίτημα που κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη.

Αίτημα στο προεδρείο της Βουλής απέστειλαν οι συγγενείς θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης, ζητώντας την άρση της ασυλίας των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 και το νομικό επιχείρημα πως το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί ακόμα και του συντάγματος.

Στο αίτημα που υπογράφει η πληρεξούσια δικηγόρος, Ελεονώρα Γεωργίου, σημειώνεται ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει «να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος».

«Συμφωνώ και επαυξάνω» δήλωσε στο Documento ο Χρήστος Σπίρτζης για το αίτημα που αφορά τον ίδιο και τον Κ. Καραμανλή.

Με δήλωσή της επίσης στο Documento η δικηγόρος Ελ. Γεωργίου επισημαίνει τα εξής: «Είναι πρωταρχικής σημασίας να εξεταστεί με νηφαλιότητα και σοβαρότητα από την Βουλή, σεβόμενη την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης, το βάσιμο Αίτημα μας να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο στις ευρωπαϊκές διατάξεις που έχουν άμεσο αποτέλεσμα και διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Αυτές οι διατάξεις καθιστούν αυτοδικαίως ανεφάρμοστη τη διάταξη για την βουλευτική ασυλία των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα αδικήματα που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014 και ανοίγει ο δρόμος για την τακτική δικαιοσύνη. Σχετικό Αίτημα με την ίδια νομική συλλογιστική καταθέσαμε την προηγούμενη Παρασκευή και προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Στην Ολομέλεια το γαλάζιο πόρισμα

Το αίτημα έρχεται ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική για τα Τέμπη.

Την άρση ασυλίας του Κ. Αχ. Καραμανλή ζήτησε εκ νέου σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Κ. Αχ. Καραμανλή διαβιβάστηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες δικογραφία ύστερα από μήνυση τραυματία, που στρέφεται επίσης κατά στελεχών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας και κατά στελεχών της Hellenic Train. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία σχετίζεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος, αφού το θύμα επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Καραμανλή λόγω της μη υλοποίησης της σύμβασης 717.

Απών ο πρωθυπουργός

Στην συζήτηση της Τετάρτης στην Ολομέλεια δεν θα δώσει το «παρών» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «ως προς τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει δεκάδες φορές, έχει απαντήσει όποτε έχει ερωτηθεί και θα συνεχίσει να το κάνει, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και έτσι έχει καθήκον να κάνει και προσπαθεί να δίνει και συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις και για όσα μπορεί να απαντήσει, πέραν, δηλαδή, της έρευνας της δικαστικής εξουσίας, αλλά και για τις διαχρονικές παθογένειες και για τις ενέργειες που έχουμε αναλάβει από τότε μέχρι σήμερα και θα συνεχίζουμε να κάνουμε. Δεν έχει παραστεί σε συζητήσεις -αντίστοιχες με αυτή- κοινοβουλευτικές για προκαταρκτική, οπότε δεν θα είναι σ’ αυτή τη συζήτηση. Προφανώς εκπροσωπείται και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη συζήτηση».

Ανοιχτή η υπόθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Χθες, η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023, Μαρία Καρυστιανού, συγκλόνισε για άλλη μια φορά με την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση, ενώ η αναφορά για το έγκλημα θα απασχολήσει πλέον και τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, την TRAN και τη LIBE.

Σε σημερινή δήλωσή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, κατόπιν των εξελίξεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών PETI, τονίζει πως ως συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες ώστε το θέμα να μπει με τη μορφή του κατεπείγοντος στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής TRAN.

«Έχω παρέμβει στην Κομισιόν τρεις φορές εγγράφως για την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και διαλειτουργικότητα των ελληνικών σιδηροδρόμων και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ.

Στις 3 Απριλίου, έχω προγραμματίσει εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή του Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών, εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν, ειδικών στα ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων, νομικών και ευρωβουλευτών.

Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα συγκάλυψης και ατιμωρησία. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την απόδοση ευθυνών, τη δικαίωση που ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε η φωνή τους στην Ευρώπη», τονίζει η Ελ. Κουντουρά.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ