close search results icon

Κατάρ: Απέλαση ή φυλακή για τους μετανάστες εργαζόμενους στο Μουντιάλ

Οι εργαζόμενοι φέρεται να οδηγήθηκαν από την αστυνομία σε κέντρο κράτησης, ενώ περισσότεροι από 200 απελάθηκαν αργότερα.

Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης στο Μουντιάλ του Κατάρ επανέρχονται στην επικαιρότητα, καθώς τρεις εργαζόμενοι στην ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να επιλύσουν μια διαμάχη για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξακολουθούν να κρατούνται στην αραβική χώρα.

Πρόκειται για εργαζομένους μεταξύ εκατοντάδων που δούλεψαν ως σεκιούριτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου με την Stark Security Services, μια τοπική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας και απολύθηκαν τις ημέρες μετά τον τελικό, τρεις μήνες νωρίτερα από τη λήξη των συμβάσεων.

Ο Σακίρ και ο Ζαφάρ από το Πακιστάν, καθώς και ένας Ινδός υπήκοος, φέρονται να έχουν καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση και να τους έχει επιβληθεί πρόστιμο 10.000 ριάλ (περίπου 2.500 ευρώ) στον καθένα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equidem και τη βασιμότητα των καταγγελλόμενων επαλήθευσε ο Guardian που κάνει λόγο για ένα «σοκαριστικό υστερόγραφο του Παγκοσμίου Κυπέλλου», για το οποίο η FIFA υποσχέθηκε ότι θα άφηνε μια διαρκή κληρονομιά καλύτερων δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κράτος του Κόλπου. Το Κατάρ δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.

Ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των τριών ανδρών, ο διευθυντής της Equidem, Μουσταφά Κάρντι, δήλωσε ότι οι άνδρες είχαν τιμωρηθεί επειδή απλώς απαίτησαν αυτά που τους οφείλονταν, όπως και σε εκατοντάδες συναδέλφους τους, μετά την πρόωρη λήξη των συμβάσεών τους.

«Αυτό είναι το πραγματικό κόστος της απερίσκεπτης αδιαφορίας της FIFA για τα δικαιώματα των ανθρώπων που τη βοηθούν να παράγει τεράστια κέρδη» δήλωσε ο Κάρντι.

Εκατοντάδες άλλοι πρώην εργαζόμενοι της Stark Security αντιμετωπίζουν μια ανάλογη συνθήκη, επειδή αμφισβήτησαν την πρόωρη λήξη των συμβάσεών τους.

Λίγο αφότου ο Λιονέλ Μέσι σήκωσε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να του αποκαλεί το «καλύτερο» Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών, ο Τζέικομπ* και ο Πάτρικ*, από την Κένυα, πληροφορήθηκαν ότι απολύονται.

Είχαν περάσει μεγάλο μέρος του τουρνουά δουλεύοντας ως φύλακες στο στάδιο 974, το οποίο φιλοξένησε αγώνες με τη συμμετοχή της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας και αστέρων όπως ο Μέσι, ο Εμπαπέ και ο Ρονάλντο.

Όπως υποστηρίζουν, σοκαρίστηκαν όταν τους κοινοποιήθηκε η απολύσή τους επειδή τα συμβόλαιά τους είχαν ακόμη τρεις μήνες διάρκεια. Τους δόθηκε εντολή να εισπράξουν τον τελευταίο μισθό τους για τις ημέρες που είχαν εργαστεί τον Δεκέμβριο και να εγκαταλείψουν το κατάλυμά τους.

Λίγες ημέρες μετά τον τελικό βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και άστεγοι. Τα χειρότερα ήρθαν μετά, όταν προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την πρόωρη λήξη των συμβάσεών τους, με τους δύο Κενυάτες να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται μαζί με εκατοντάδες άλλους.

«Λένε ότι ήταν το πιο όμορφο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά στο τέλος της ημέρας χάσαμε τα πάντα», δήλωσε ο Πάτρικ.

Τους μήνες που προηγήθηκαν του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Stark Security προσέλαβε εκατοντάδες για να αναπτυχθούν στις βασικές τοποθεσίες του τουρνουά. «Επειδή ήταν η FIFA, είπαμε όλοι "ας συμμετάσχουμε"», δήλωσε στον Guardian ένας άλλος εργαζόμενος από τη Γκάνα.

Οι συμβάσεις εργασίας όριζαν μηνιαίο μισθό 2.700 ριάλ, περίπου 670 ευρώ, για επταήμερη εργασία την εβδομάδα, με παροχή τροφής και στέγασης, ενώ ανέφεραν:

«Περίοδος προειδοποίησης: έξι μήνες μετά την ημερομηνία πρόσληψης».

Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία του Κατάρ το 2020, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να τερματίσουν τις συμβάσεις πρόωρα, αλλά πρέπει να δώσουν προειδοποίηση ενός μηνός.

«Πήγαμε στο Κατάρ για να κερδίσουμε χρήματα και να κάνουμε μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά μας, αλλά η εταιρεία και οι αρχές μας εξαπάτησαν», δήλωσε ένας άλλος απολυμένος φύλακας ασφαλείας από το Πακιστάν. "Αισθανθήκαμε τόσο αβοήθητοι".

Χωρίς να έχουν πού αλλού να μείνουν, χωρίς τρόπο να αποπληρώσουν τα τεράστια χρέη που είχαν αναλάβει για να φτάσουν στο Κατάρ και με ελάχιστες άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας μόλις τελείωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Τζέικομπ, ο Πάτρικ και εκατοντάδες άλλοι φύλακες προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με την Stark Security, καταγγέλλοντας την εταιρεία στις αρχές του Κατάρ.

«Τους είπαμε: είμαστε ακόμα πρόθυμοι να εργαστούμε. Δεν σας απογοητεύσαμε με κανέναν τρόπο, δεν διαπράξαμε κανένα έγκλημα- αν θέλετε να σταματήσετε να μας [απασχολείτε], πρέπει να μας αποζημιώσετε για αυτούς τους τρεις μήνες που απομένουν» δήλωσε ο Τζέικομπ.

Όμως η Stark Security τους είπε ότι δεν υπήρχε άλλη δουλειά, καθώς το τουρνουά είχε τελειώσει και, σύμφωνα με τους εργάτες, διέταξε τη διακοπή παροχής γευμάτων. «Συνέχισαν να έρχονται στο κατάλυμα και να μας απειλούν, χτυπώντας την πόρτα μας για να φύγουμε», δήλωσε ο Τζέικομπ.

Στις 23 Ιανουαρίου, περίπου 200 από τους φρουρούς προσέλαβαν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στην έδρα μιας εταιρείας που συνδέεται με την Stark Security για να διαπραγματευτούν τους απλήρωτους μισθούς τους. Το προσωπικό φέρεται να κάλεσε την αστυνομία και να ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι έκλειναν το δρόμο. Οι φύλακες δήλωσαν ότι, εκτός από τους εκπροσώπους τους, κανείς άλλος δεν κατέβηκα από τα λεωφορεία.

Οι εργαζόμενοι φέρεται να οδηγήθηκαν από την αστυνομία σε κέντρο κράτησης, ενώ περισσότεροι από 200 απελάθηκαν αργότερα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ανδρών που έδωσαν συνέντευξη στον Guardian και οι οποίοι επέβαιναν στα λεωφορεία.

Τελικά, μη έχοντας άλλες επιλογές, οι άνδρες δέχτηκαν την καταβολή μισθού για τις ημέρες που είχαν εργαστεί τον Δεκέμβριο, ενώ κάθε ελπίδα ότι θα μπορούσαν να πληρωθούν για τους υπόλοιπους μήνες της σύμβασής τους έσβησε.

Σύμφωνα με τους πρώην εργαζομένους του Μουντιάλ που μίλησαν στον Guardian, όσοι βρέθηκαν στο κέντρο κράτησης απελάθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, με εξαίρεση τον Σακίρ και τους δύο συναδέλφους του.

Η Equidem έχει συγκεντρώσει στοιχεία για ακόμα 43 περιπτώσεις εργαζομένων της Stark Security, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν πρόωρα και μετά απελάθηκαν.

Για όσους αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η αίσθηση της οργής και του σοκ είναι ακόμη νωπή. Ορισμένοι κατηγορούν το καθεστώς του Κατάρ. «Τίποτα δεν συμβαίνει εν αγνοία του. Θα είχαμε πάρει όσα δικαιούμαστε αν η κυβέρνηση του Κατάρ είχε ενδιαφερθεί», δήλωσε ο Τζέικομπ.

Αλλά η οργή αυτή στρέφεται και κατά της FIFA, η οποία έβγαλε 7,5 δισ. δολάρια τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Εκπρόσωπος του γραφείου διεθνών μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης του Κατάρ δήλωσε ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι η Stark Security δεν συμμορφώθηκε με όλους τους εργατικούς νόμους του Κατάρ και θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί με προσωρινές εξάμηνες συμβάσεις, αλλά «επιτεύχθηκε γρήγορα λύση μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων της, με την οποία οι εργαζόμενοι αμείφθηκαν πλήρως για τις υπηρεσίες τους και οι συμβάσεις τους ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τους καθορισμένους όρους τους». Δεν επιβεβαίωσε αν κάποιος από τους εργαζόμενους απελάθηκε, αλλά δήλωσε:

«Το Κατάρ δεν συλλαμβάνει ούτε απελαύνει εργαζομένους επειδή επιδιώκουν να επιλύσουν τις εργασιακές τους διαφορές. Τα δικαιώματα όλων των ατόμων που εργάζονται στο Κατάρ υποστηρίζονται και προστατεύονται μέσω της δίκαιης και δίκαιης εφαρμογής της νόμιμης διαδικασίας".

Η FIFA παρέπεμψε τον Guardian σε προηγούμενη δήλωσή της σχετικά με την υπόθεση, στην οποία ανέφερε ότι «επιδιώκει να διευκολύνει τις συζητήσεις σε επίπεδο χώρας υποδοχής, για να διερευνήσει τις διαθέσιμες επιλογές για επανόρθωση».

Η Stark Security Services δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Η τοπική οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

*Τα ονόματα έχουν αλλάξει για να προστατευθεί η ταυτότητα των ατόμων | Πηγή: Guardian μέσω tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ