close search results icon

Κατάργηση της ρίψης πυροτεχνημάτων για την προστασία των ζώων

Ανοιχτή επιστολή στους Δήμους της χώρας. 

Η πανελλαδική φιλοζωική και περιβαλλοντική ομοσπονδία ζητά με ανοιχτή επιστολή προς τους δήμους της χώρας «την ολική κατάργηση ρίψης πυροτεχνημάτων, κροτίδων και άλλων εκρηκτικών υλικών κατά τις εορταστικές περιόδους αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση [...] Σας καλούμε λοιπόν να περιορίσετε την κατάχρηση πυροτεχνημάτων και σε κάθε περίπτωση να καθιερώσετε τη ρίψη αθόρυβων, έτσι ώστε να ελεγχθεί αυτή η τόσο βλαβερή και επικίνδυνη δραστηριότητα που κοστίζει κάθε χρόνο αθώα θύματα, ζώα και ανθρώπους», επισημαίνει η φιλοζωική ομοσπονδία.

Ειδικότερα, αναφέρει πως «η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι στους ανθρώπους, οπότε οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να βλάψουν την ακοή τους σοβαρά. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι υποφέρουν μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής που προκαλείται από την εγγύτητα με τον θόρυβο των πυροβολισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν έως και 60.000hz, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν τίποτα πάνω από 20.000hz, το οποίο είναι μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητας των σκύλων. Αυτή η ακουστική οξύτητα των σκύλων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ήχος των πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για αυτά. Δείχνουν σημάδια τρόμου καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ήχο».

«Με ικανοποίηση σημειώσαμε πέρυσι ότι δύο τουλάχιστον δήμοι, ο δήμος Παπάγου- Χολαργού και ο δήμος Κηφισιάς αποφάσισαν την κατάργηση τους», τονίζεται.

Σε άλλη ανάρτηση στο facebook, η φιλοζωική ομοσπονδία γνωστοποιεί πως «με επείγουσα έκκληση προς τους δήμους της Αττικής, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, τους ζητάει να περιορίσουν την χρήση πυροτεχνημάτων και να χρησιμοποιήσουν αθόρυβα πυροτεχνήματα, μετά από εισήγηση της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική συμμαχία"».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ