close search results icon

Κατηγορούν CNN, NYT, Associated Press και Reuters ότι ήξεραν για την εισβολή

Διαψεύδουν τα πρακτορεία. 

Ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press και Reuters απέκτησαν φωτογραφίες απ' τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θέτει το Παρατηρητήριο HonestReporting, που παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληψία σχετικά με την τωρινή σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.Σε χθεσινή της έκθεση η HonestReporting διερωτάται αν οι συνεργάτες των πρακτορείων γνώριζαν για τη σφαγή της Χαμάς και έτσι είχαν τόσο άμεσα φωτογραφίες από την εισβολή, τις απαγωγές και τα καμένα ισραηλινά τανκς.

Το Παρατηρητήριο αναφέρεται συγκεκριμένα σε τέσσερις φωτορεπόρτερ, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στα credits πολλών φωτογραφιών από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud, και Hatem Ali.

Μάλιστα, για ένα εξ' αυτών, τον Hassan Eslaiah, η HonestReporting τονίζει ότι έχει γνωριμίες με την ηγεσία της Χαμάς, αναδημοσιεύοντας φωτογραφία του με τον διοικητή της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης και φερόμενο εγκέφαλο της επίθεσης, Γιαχία Σινουάρ.

Η HonestReporting σχολιάζει ότι «μερικές από τις φρικαλεότητες τους καταγράφηκαν από φωτορεπόρτερ με έδρα τη Γάζα που εργάζονται για τα πρακτορεία ειδήσεων Associated Press και Reuters, των οποίων η παρουσία νωρίς το πρωί στην παραβιασμένη συνοριακή περιοχή εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα».

«Τι έκαναν εκεί τόσο νωρίς, ένα ήσυχο πρωινό Σαββάτου; Ήταν συντονισμένο με τη Χαμάς; Οι αξιοσέβαστες υπηρεσίες δικτύου, που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες τους, ενέκριναν την παρουσία τους εντός εχθρικού εδάφους, μαζί με τους τρομοκράτες εισβολείς; Οι φωτορεπόρτερ που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες για άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN και οι New York Times, ειδοποίησαν αυτά τα μέσα; Κρίνοντας από τις φωτογραφίες του λιντσαρίσματος, της απαγωγής και της εισβολής σε ένα ισραηλινό κιμπούτς, φαίνεται ότι τα σύνορα έχουν παραβιαστεί όχι μόνο σωματικά, αλλά και δημοσιογραφικά», αναφέρει η HonestReporting.

Διαψεύδουν τα πρακτορεία

Το Reuters διέψευσε σήμερα κάθε υπαινιγμό ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Γνωρίζουμε για την έκθεση της HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Reuters απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στο σύνορο και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από την Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει το σύνορο. Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting».

Εκπρόσωπος του Associated Press, που επικαλείται η Daily Wire, αρνήθηκε οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση για την επίθεση. «Το Associated Press δεν γνώριζε για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πριν συμβούν», είπε η Nicole Meir. «Ο ρόλος του AP είναι να συλλέγει πληροφορίες για έκτακτα γεγονότα σε όλο τον κόσμο, όπου κι αν συμβαίνουν, ακόμη και όταν αυτά τα γεγονότα είναι φρικτά και προκαλούν μαζικές απώλειες. Το AP χρησιμοποιεί εικόνες που τραβήχτηκαν από ελεύθερους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας».

Σύμφωνα με το Ynet News, το CNN αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις του με τον Eslaiah παρόλο που δεν βρήκε «οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει τη δημοσιογραφική ακρίβεια του έργου που έχει κάνει για εμάς».

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ