close search results icon

Κάτω απ' τα όρια η ραδιενέργεια του θαλασσινού νερού στη Φουκουσίμα, λέει η Ιαπωνία

Το υπουργείο θα δημοσιεύει τα αποτελέσματα των δοκιμών κάθε εβδομάδα για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι δοκιμές θαλασσινού νερού κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν ανίχνευσαν ραδιενέργεια, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, μερικές ημέρες αφότου οι αρχές άρχισαν να απορρίπτουν στη θάλασσα επεξεργασμένο νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την απελευθέρωση νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό την Πέμπτη, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στην Ιαπωνία και τις γειτονικές χώρες, ιδίως την Κίνα, η οποία απαγόρευσε τις εισαγωγές αλιευμάτων από την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία και οι επιστημονικοί οργανισμοί λένε ότι το νερό είναι ασφαλές αφού φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

Επειδή το τρίτιο είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, το νερό της Φουκουσίμα αραιώνεται έως ότου τα επίπεδα τριτίου πέσουν κάτω από τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές.

Οι δοκιμές του υπουργείου σε δείγματα από 11 σημεία κοντά στο εργοστάσιο έδειξαν συγκεντρώσεις τριτίου κάτω από το κατώτατο όριο ανίχνευσης - 7 έως 8 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «δεν θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Η παρακολούθηση θα διενεργείται «με υψηλό επίπεδο αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοπιστίας» για να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη της Ιαπωνίας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ακιχίρο Νισιμούρα Akihiro Nishimura σε δήλωση.

Το υπουργείο θα δημοσιεύει τα αποτελέσματα των δοκιμών κάθε εβδομάδα για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον, δήλωσε αξιωματούχος.

Η υπηρεσία αλιείας της Ιαπωνίας είπε ότι οι δοκιμές ψαριών από κοντά στο εργοστάσιο δεν έδειξαν καμία ανωμαλία. Η δοκιμή το Σάββατο δεν βρήκε ανιχνεύσιμα επίπεδα τριτίου.

Ο χειριστής του εργοστασίου Tokyo Electric Power Co (Tepco) δήλωσε την Παρασκευή ότι το θαλασσινό νερό κοντά στο εργοστάσιο περιείχε λιγότερα από 10 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο, κάτω από το όριο των 700 μπεκερέλ και πολύ κάτω από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για πόσιμο νερό, που είναι 10.000 μπεκερέλ.

Η Tepco δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε εντοπίσει καμία σημαντική αλλαγή. Ο νομός της Φουκουσίμα δημοσίευσε επίσης δοκιμές από εννέα τοποθεσίες κοντά στο εργοστάσιο που έδειξαν τρίτιο κάτω από τα όρια.

Η Tepco αποθηκεύει περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους μολυσμένου νερού, αρκετό για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σε δεξαμενές στην τοποθεσία.

Η απελευθέρωση των πρώτων 7.800 κυβικών μέτρων, που ισοδυναμούν με περίπου τρεις ολυμπιακές πισίνες, θα διαρκέσει περίπου 17 ημέρες. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 30 χρόνια για να κυκλοφορήσει όλο.

Πηγή: Reuters, efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ