close search results icon

Κατώτατος μισθός: Ολοταχώς για τα 820 ευρώ και άνω

Κατώτατος μισθός: Ολοταχώς για τα 820 ευρώ και άνω

Ξεκινά η διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Τρεις βασικοί δείκτες -η παραγωγικότητα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας και η ακρίβεια- δείχνουν ότι η αύξηση που αναμένεται μπορεί να υπερβεί και το 5,5%, που σημαίνει κατώτατος μισθός πάνω από 820 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η παραγωγικότητα στο εννεάμηνο του 2023 κινήθηκε με ρυθμό αύξησης 5,5%, οι αμοιβές ενισχύθηκαν 4,3%, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας διαμορφώθηκε στο 3,6%.

Οι επιχειρήσεις κατάφεραν δηλαδή να έχουν μείωση κόστους ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος και αύξηση της παραγωγικότητας με μικρότερο ρυθμό αύξησης των αμοιβών εργασίας. Τα στοιχεία αυτά, όπως και η ανάπτυξη της οικονομίας, η ανεργία και η απασχόληση, θα καθορίσουν το εύρος των αυξήσεων που θα προτείνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Επιτροπή Συντονισμού για τον κατώτατο μισθό.

Όλα τα στάδια της διαδικασίας που μεσολαβεί για τις προτάσεις των εμπλεκόμενων μερών (παραγωγικοί-επιστημονικοί φορείς, εργοδότες και ΓΣΕΕ) επισπεύδονται με σχετική νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας.

Εως τις 5 Φεβρουαρίου θα αποσταλούν οι προσκλήσεις από την Επιτροπή στους εμπλεκομένους για την υποβολή προτάσεων, έως τις 15 Μαρτίου θα παραδοθεί το τελικό πόρισμα για το ύψος του μισθού στην υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έως τις 22 Μαρτίου θα κάνει η ίδια την τελική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την 1η Απριλίου ο νέος μισθός θα τεθεί σε ισχύ.

Αυξήσεις όχι μόνον στον κατώτατο μισθό αλλά και σε όλους τους μισθούς των εργαζομένων προτείνει η έκθεση του ΙΝΤ-ΓΣΕΕ για την οικονομία, διαβλέποντας τον κίνδυνο, σε αντίθεση περίπτωση, να συνεχιστεί η μείωση της κατανάλωσης και η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρεται, «με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει υψηλός και οι πραγματικές αμοιβές σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων συρρικνώνονται, η εκτίμησή μας είναι ότι η κατανάλωση δεν θα παρουσιάσει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή το προσεχές διάστημα, εκτός κι αν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για μια ισχυρή αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ