close search results icon

Κατώτατος μισθός: Πάνω από 3,5% η αύξηση

Κατώτατος μισθός: Πάνω από 3,5% η αύξηση

Σήμα προς τους εργοδότες να ανεβάσουν τους μισθούς των εργαζομένων έστειλε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τον κατώτατο μισθό, έβαλε τον πήχη της φετινής αύξησης αρκετά πάνω από το 3,5% που έκλεισε ο πληθωρισμός του 2023.

Οι μισθολογικές αυξήσεις και η τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για τις πολιτικές που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας ώστε την άνοιξη του 2027 ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ανέφερε η υπουργός κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Εργασίας.

Ο πήχης…

Το σήμα της υπουργού δημιουργεί βάσιμη προσδοκία για μια αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω και από 5% ώστε να διαμορφωθεί μεταξύ 820 και 830 ευρώ από την 1η Απριλίου. Η τελική πρόταση θα γίνει γνωστή ως τις 15 Μαρτίου με το πόρισμα που θα υποβάλει στο υπουργείο το ΚΕΠΕ βάσει των διαβουλεύσεων που θα προηγηθούν ανάμεσα στους επαγγελματικούς-εργοδοτικούς φορείς και τα συνδικάτα.

Για την ενίσχυση των εισοδημάτων θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως Aτομα με Aναπηρία, στην αγορά εργασίας μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, παράλληλα με άλλα μέτρα, όπως η άρση των αντικινήτρων για την απασχόληση των συνταξιούχων.

Ειδικά για τους απασχολούμενους συνταξιούχους με αναπηρία, η κ. Μιχαηλίδου προανήγγειλε χθες την τροποποίηση της διάταξης που ψηφίστηκε με το νόμο 5078/2023, ώστε οι ανάπηροι να μη χαρακτηρίζονται ανίκανοι προς εργασία στην περίπτωση που επιθυμούν να εργαστούν μετά τη συνταξιοδότησή τους. Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο νόμο στους ήδη συνταξιούχους λόγω αναπηρίας επιτρέπεται να απασχοληθούν χωρίς να έχουν την κράτηση 10% στο μισθό της εργασίας τους ή την προσαύξηση της εισφοράς τους κατά 50% αν ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα.

Αναφερόμενη σε ζητήματα της καθημερινότητας και ειδικότερα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι γιατροί των επιτροπών των ΚΕΠΑ αυξάνονται από 500 που είναι σήμερα σε 1.200 και ενισχύονται οι ειδικότητες με παιδιάτρους, παιδοψυχιάτρους, αναπτυξιολόγους. Με την αύξηση των γιατρών θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και θα εκδίδεται πιο γρήγορα η αναπηρική σύνταξη. Ως κίνητρο μάλιστα για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αναπήρων από τα ΚΕΠΑ, η σχετική διάταξη για την αύξηση των γιατρών θα προβλέπει και την αύξηση κατά 50% της αμοιβής τους. Για παράδειγμα, η κατ’ οίκων επίσκεψη των γιατρών πληρωνόταν από τα ΚΕΠΑ με 30 ευρώ και τώρα γίνεται 45 ευρώ.

Εξαιρέσεις τέλος

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε.Τ.» για την ασφαλιστική ικανότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, η κ. Μιχαηλίδου προανήγγειλε το τέλος των εξαιρέσεων που είχαν προβλεφθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οπως είπε η νέα υπό έκδοση υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι προϋπόθεση για να διατηρήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες την ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πλήρεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2024 ως 28 Φεβρουαρίου 2025 είναι να έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές τους, είτε με εξόφληση είτε με ρύθμιση.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε ότι στις κύριες εκκρεμούν 24.000 αποφάσεις και στις επικουρικές έχουν μείνει 35.000 εκκρεμότητες, κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αναλογικό επίδομα ανεργίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο επίδομα ανεργίας είπε ότι χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό ως προς το ύψος του βάσει των ετών ασφάλισης. Η ανταποδοτικότητα θα συνδέεται με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο Ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό. Επιπλέον, πρόσθεσε η υπουργός, «εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και θα δούμε πώς κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».

Ένα από τα σενάρια είναι το επίδομα ανεργίας για όσους μένουν άνεργοι μετά από πολλά χρόνια εργασίας να αντιστοιχεί για το πρώτο τρίμηνο στο 70% του μέσου μισθού με ανώτατο πλαφόν τα 1.100 ευρώ, και στους υπόλοιπους μήνες το επίδομα να μειώνεται μέχρι το ύψος του εκάστοτε βασικού επιδόματος (π.χ. στα 479 ευρώ σήμερα).

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ