Κεφίρ: Το ζυμωμένο τρόφιμο – βάλσαμο για έντερο και οστά
Photo: Shutterstock
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, το κεφίρ αξίζει επάξια μια θέση στην καθημερινή σας διατροφή, ειδικά εάν σαν αρέσει το γιαούρτι.
Το δημοφιλές ζυμωμένο γαλακτοκομικό προϊόν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την πέψη και την υγεία του εντέρου, ενώ θεωρείται πιο θρεπτικό από το γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν έως και 61 στελέχη βακτηρίων και ζυμών, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά πλούσια και ποικιλόμορφη πηγή προβιοτικών.
Εξαιρετικό διατροφικό προφίλ
Το κεφίρ παραδοσιακά παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο γάλα, Σε περίπου 24 ώρες, οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος, μετατρέποντάς το σε κεφίρ.
To ξινό προβιοτικό που ωφελεί το έντερο και βελτιώνει τη διάθεση
Προβιοτικά: Οι γαστρεντερολόγοι εξηγούν πότε χρειαζόμαστε συμπληρώματα – Η καλύτερη ώρα λήψης τους
Μία μερίδα 1 φλιτζανιού κεφίρ χαμηλών λιπαρών περιέχει:
Πρωτεΐνη: 9 γραμμάρια
Ασβέστιο: 36% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (ΣΗΠ)
Φώσφορο: 20% της ΣΗΠ
Βιταμίνη B12: 29% της ΣΗΠ
Μαγνήσιο: 7% της ΣΗΠ
Βιταμίνη D: 12% της ΣΗΠ
Επιπλέον, το κεφίρ περιέχει περίπου 104 θερμίδες, 11,6 γραμμάρια υδατανθράκων και 2–3 γραμμάρια λιπαρών, ανάλογα με το είδος του γάλακτος.
Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες
Ορισμένα προβιοτικά του κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από λοιμώξεις. Σε αυτά περιλαμβάνεται το Lactobacillus kefiri, το οποίο είναι μοναδικό στο κεφίρ.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, όπως η Salmonella, το Helicobacter pylori και το E. coli. Επίσης, η κεφιράνη, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Βελτιώνει την υγεία των οστών
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Το πλήρες κεφίρ είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης K2, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το κεφίρ αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στα οστικά κύτταρα, οδηγώντας σε καλύτερη οστική πυκνότητα.
Ενισχύει την υγεία του εντέρου
Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών μορφών διάρροιας και μπορούν να ανακουφίσουν προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Βελτιώνει τα συμπτώματα αλλεργιών και άσθματος
Οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από φλεγμονώδεις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού.
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το κεφίρ καταστέλλει φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργίες και άσθμα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.
Τι να προσέξετε στην επιλογή:
Προτιμήστε χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να βοηθήσει να επιλέξετε κεφίρ με χαμηλότερη λακτόζη ή να δοκιμάσετε μικρή ποσότητα αρχικά.
Συμπέρασμα
Το κεφίρ είναι ένα θρεπτικό ζυμωμένο ρόφημα με ενδιαφέρουσα προβιοτική «υπογραφή», το οποίο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της πέψης και της υγείας του εντέρου, ενώ παράλληλα προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών και τη συνολική ευεξία.
Η τακτική κατανάλωσή του -στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής- αποτελεί μια απλή και ασφαλή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.
ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κάλαντα: Ένα πανάρχαιο έθιμο
23 Δεκεμβρίου 2025 -
ΔΙ.Π.Υ.Ν. Πέλλας - Ευχές Χριστουγέννων!
23 Δεκεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ