close search results icon

Κι όμως το Flyover μείωσε τις ληστείες στη Θεσσαλονίκη!

Τι αναφέρουν τρεις Δήμαρχοι. 

Κι όμως το Flyover μείωσε τις ληστείες στη Θεσσαλονίκη!

Στο «κόκκινο» παραμένει η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη, με τους δράστες να μην αποθαρρύνονται ούτε από τα σιδερένια στόρια, ούτε από τις κάμερες ή τους συναγερμούς και να «χτυπούν» ανελέητα σπίτια και καταστήματα σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

‘Οταν πρόκειται για επιχείρηση, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα οι κακοποιοί έχουν εισβάλει στο χώρο και φεύγοντας παίρνουν μαζί τους τις ταμειακές μηχανές γνωρίζοντας, ωστόσο, πως οι κινήσεις τους καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα ασφαλείας. Κάποιοι δεν διστάζουν να μπουκάρουν σε καταστήματα εν ώρα λειτουργίας, ακινητοποιώντας με τη χρήση όπλου ή αιχμηρού αντικειμένου τους υπαλλήλους κι αρπάζοντας όλες τις εισπράξεις.

Τα καταστήματα ψιλικών, τα μίνι μάρκετ που είναι ανοιχτά σε 24ωρη βάση, τα περίπτερα αλλά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είναι από τους πιο συνήθεις στόχους, με την αστυνομία να κινεί άμεσα τις διαδικασίες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Υπάρχουν, δε, και ληστές που έχουν ιδιαίτερη …προτίμηση να «χτυπούν» το ίδιο κατάστημα ξανά και ξανά, όπως για παράδειγμα ένας 25χρονος που μέσα σε διάστημα 20 ημερών είχε ρημάξει ψιλικατζίδικο στη Νεάπολη και με τη χρήση μαχαιριού άρπαζε ότι έβρισκε μπροστά του.

Όσο για τα σπίτια, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με τα σιδερένια κιγκλιδώματα που τοποθετούν σε παράθυρα και πόρτες, με τη χρήση καμερών και την τοποθέτηση συναγερμών να κρατήσουν μακριά τους διαρρήκτες, μετατρέποντας σε αρκετές περιπτώσεις τα σπίτια τους σε φρούρια.

Οι σπείρες που έχουν συσταθεί με σκοπό τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες μπαίνουν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες και σε πολλές περιπτώσεις η λεία από τα κλοπιμαία «ζαλίζει» καθώς ξεπερνά τις 100.000 – 200.000 ευρώ.

Σπείρες επιλέγουν ως «στόχους» είτε απομονωμένα σπίτια ώστε να μη γίνουν εύκολα αντιληπτοί, είτε οικίες που βρίσκονται κοντά σε λαϊκές αγορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων, παρακολουθούν τους ιδιοκτήτες, ενώ νοικιάζουν χώρους τους οποίους χρησιμοποιούν ως εργαστήριο αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας. Προηγουμένως, έχουν φροντίσει να βιντεοσκοπούν με κινητά τηλέφωνα τα υποψήφια θύματά τους, ώστε να γνωρίζουν τον τύπο του κλειδιού και τον όροφο του διαμερίσματος.

Μια τέτοια εγκληματική ομάδα που είχε ρημάξει όλη τη Θεσσαλονίκη εξιχνίασε τον Δεκέμβριο του 2023 η ΕΛΑΣ, μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα ενημερώνοντας σχετικά για τον τρόπο που δρούσαν τα μέλη της.

Κι όμως το Flyover μείωσε κατά 32% ληστείες και διαρρήξεις!

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι πως η έναρξη ενός μεγάλου έργου στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι το Flyover, έχει λειτουργήσει -άθελα του- θετικά στο θέμα των ληστειών και των διαρρήξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην εφημερίδα «Karfitsa» από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης , οι ληστείες και οι απόπειρες ληστειών τον Ιανουάριο του 2024 παρουσιάζουν μεγάλη μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Γενάρη του 2023 στην πόλη σημειώθηκαν 52 ληστείες και άλλες 8 απόπειρες. Ωστόσο, μέσα στον Ιανουάριο του 2024 καταγράφηκε μεγάλη μείωση στις ληστείες και τις απόπειρες της τάξης του 32%. Ειδικότερα, έγιναν 32 ληστείες και τρεις απόπειρες, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 20.

Πού οφείλεται η μείωση αυτή; Στη συνεχή και αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού, για τον έλεγχο της διπλοστάθμευσης και στις συνεχείς περιπολίες από τα πληρώματα της ΕΛΑΣ προκειμένου να ανοίγουν οι δρόμοι και να μη δημιουργείται έντονο μποτιλιάρισμα.

Οι κακοποιοί φαίνεται πως αποθαρρύνονται από την εμφάνιση της αστυνομίας, των περιπολικών και των δικυκλιστών, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα μειωμένα περιστατικά κλοπών σε κατοικίες -σημειώθηκαν 184 τον Ιανουάριο του 2024, έναντι 237 τον Ιανουάριο του 2023- αλλά και από τις αρπαγές τσαντών.

Εξιχνιάζονται 6 στις 10 ληστείες – «Άλυτο» παραμένει το μικροέγκλημα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2023 στη Θεσσαλονίκη τελέστηκαν συνολικά 13.568 κλοπές διαφόρων μορφών και διαρρήξεις και άλλες 1.017 απόπειρες. Από αυτές τις υποθέσεις της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας εξιχνιάστηκαν μόλις 2.208, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος τους παρέμειναν «άλυτες» ποσοστό που είναι ανησυχητικό για την πόλη.

Αντίθετα, εξιχνιάζονται σε ένα ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 60% οι ληστείες, καθώς με τη χρήση καμερών στα καταστήματα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των δραστών. Από τις 364 ληστείες που έγιναν σε όλη τη διάρκεια του 2023 και τις 46 απόπειρες εξιχνιάστηκαν οι 253.

Έκκληση των δημάρχων για περισσότερη αστυνόμευση – Ιγν.Καϊτεζίδης: Διεκδικούμε για την ασφάλεια των συμπολιτών μας

kaitetzidis.jpg

Πιέσεις για περισσότερη αστυνόμευση προς το αρμόδιο υπουργείο αλλά και προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ασκούν οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, δεδομένου ότι η συνεχής παρουσία της αστυνομίας αποτρέπει παραβατικές συμπεριφορές. Με αναφορές ζητούν να αυξηθούν οι περιπολίες και να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα, καθώς η εγκληματικότητα εξακολουθεί και παραμένει από τα κυρίαρχα παράπονα των δημοτών τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «φωνάζει» για το θέμα αυτό από το 2017, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δημάρχων και έχουν γίνει ειδικές συνεδριάσεις.

«Διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε περισσότερη αστυνόμευση διότι το θέμα αφορά τα σπίτια μας, τις οικογένειες μας και την ασφάλεια των συμπολιτών μας», τονίζει στην «Κ» ο κ.Καϊτεζίδης.

Μάλιστα, ζητάτε από τους πολίτες να ενημερώνουν τα Αστυνομικά Τμήματα για όλα τα περιστατικά, καθώς αυτά που καταγράφονται από την ΕΛΑΣ είναι λιγότερα σε σχέση με όσα πραγματικά συμβαίνουν. Και αυτό γιατί αρκετοί πολίτες αποφεύγουν να καταγγγείλουν το μικροέγκλημα, όπως για παράδειγμα η κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου ή η διάρρηξη ενός Ι.Χ.

Π.Τσακίρης: Σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της αστυνόμευσης

tsakiris.jpg

Ενδεικτική είναι και η αναφορά του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, ο οποίος δηλώνει στην «Κ» πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της αστυνόμευσης, καθώς το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκεί για να γίνονται τακτικές περιπολίες και να είναι ενισχυμένο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Οπως αναφέρει, έχει ζητήσει επανειλημμένα να ενισχυθούν το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας Ωραιοκάστρου, ενώ διεκδικεί την εγκατάσταση μάχιμων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στον δήμο. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς παραμένουν αυξημένα τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε όλες τις περιοχές», προσθέτει ο κ.Τσακίρης.

Η διοίκηση του υποστηρίζει στο μέτρο που αναλογεί με υλικοτεχνικά μέσα τη λειτουργία του ΑΤ Ωραιοκάστρου, ενώ επανασυστήνει τη Δημοτική Αστυνομία για να καλυφθεί σε ένα βαθμό το κενό που υπάρχει στην έλλειψη αστυνόμευσης.

Δ. Ασλανίδης: Θέλουμε περισσότερους αστυνομικούς και πιο σύγχρονα μέσα

aslanidis.jpg


Στην ανάγκη αυξημένης αστυνόμευσης στέκεται και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες του δήμου του, που είναι μεγάλος πληθυσμιακά και γεωγραφικά.

«Το αίτημα για ενίσχυση της αστυνόμευσης περνά μέσα από την ενίσχυση των Α.Τ με περισσότερους αστυνομικούς αλλά και περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι βασικός παράγοντας της ποιότητας ζωής σε καθημερινό επίπεδο και δευτερευόντως είναι και μια “αναπτυξιακή” παράμετρος. Ευχής έργο είναι να πετύχουμε περιορισμό της μικρο-εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Στις περισσότερο σοβαρές υποθέσεις η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται να ανταποκρίνεται με επάρκεια – χρειάζεται όμως ενίσχυση σε αυτό το επίπεδο. Πεζές περιπολίες, χρόνοι ανταπόκρισης και ποσοστά διαλεύκανσης τέτοιων υποθέσεων πρέπει να είναι στο επίκεντρο», υπογραμμίζει ο κ.Ασλανίδης.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, στέκεται και στη συμβολή των δήμων, λέγοντας πως ο καλύτερος φωτισμός, ο περιποιημένος δημόσιος αστικός χώρος, οι ζωντανές γειτονιές, μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικοί παράγοντες για απομείωση της εγκληματικότητας.

Στο «στόχαστρο» επιχειρήσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη

Στο στόχαστρο μπήκαν τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρήσεις κεντρικών οδών σε Εύοσμο και Κορδελιό, όπως γνωστοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου Κορδελιού. Είναι ενδεικτικό, πως σε δύο εβδομάδες δράστες επιχείρησαν να κλέψουν 16 καταστήματα, σπάζοντας τις τζαμαρίες και προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους ιδιοκτήτες.

«Ζητούμε για μία ακόμη φορά την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή μας για την αποφυγή τέτοιων και άλλων χειρότερων γεγονότων. Παράλληλα, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους επαγγελματίες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της περιουσίας τους», δηλώνει στην «K» ο πρόεδρος του ΕΜΣΕΚ, Κώστας Βασιλειάδης.

Έντονη ανησυχία υπάρχει και στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου στον δήμο Χαλκηδόνας για τις πρόσφατες κλοπές και παραβιάσεις στα καταστήματα. Οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε αγανάκτηση και ζητάτε άμεση συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές για την επίλυση του προβλήματος.

Η περίπτωση της Ξηροκρήνης και το παρεμπόριο

Πιο αυστηρή αστυνόμευση στην περιοχή της Ξηροκρήνης έχει ζητήσει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. Στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο της παράνομης αγοράς.

Για το λόγο αυτό τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται οργανωμένες επιχειρήσεις από μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. ‘Ηταν προεκλογική δέσμευση του κ.Αγγελούδη στους κατοίκους της Ξηροκρήνης για αποκατάσταση της κανονικότητας, αφού το παράνομο εμπόριο πλήττει σοβαρά τις νόμιμες επιχειρήσεις, την τοπική οικονομία, την απασχόληση, ακόμη και την ασφάλεια των καταναλωτών.

koyrelia.jpg


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA - karfitsa.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ