close search results icon

Κικίλιας: Τιμή στους πυροσβέστες που με αυταπάρνηση προστατεύουν συνανθρώπους μας

Φέτος η ημέρα αυτή, συμπίπτει και με την κινητή εορτή «Ημέρα Τιμής των Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος»

«Σήμερα, το Πυροσβεστικό Σώμα τιμά τη μνήμη εκείνων που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης και έδωσαν τη ζωή τους θυσία στον βωμό του καθήκοντος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας και κυρίως της ζωής των συνανθρώπων μας.

Στην μακρόχρονη ιστορία του, ένας μακρύς, δυστυχώς, κατάλογος πυροσβεστών που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, έχει “σημαδέψει” την επιτυχή πορεία του σε όλους τους τομείς δράσης του», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στην «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», που καθιερώθηκε προς τιμήν του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κωνσταντίνου Πούλιου, που έχασε τη ζωή του, πριν από 80 χρόνια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα επί της οδού Θεοτοκοπούλου, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Φέτος η ημέρα αυτή, συμπίπτει και με την κινητή εορτή «Ημέρα Τιμής των Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος».

Η πρέπουσα τιμή στους πεσόντες πυροσβέστες αποδόθηκε στην κεντρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεση στεφάνων, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., αστυνόμο Β΄, αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως «υπάρχουν άνθρωποι που διάλεξαν ως επάγγελμα να προστατεύουν τους συνανθρώπους μας. Ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους. Αυτοί είναι οι πυροσβέστες μας, ορμούν μέσα στις φλόγες με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για να σώσουν ένα παιδάκι, μία οικογένεια, έναν παππούλη που κινδυνεύει το σπίτι του. Σήμερα τιμάμε τους πυροσβέστες μας που έπεσαν στο καθήκον. Που έχασαν τη ζωή τους για να προστατευτούν εμάς τους υπόλοιπους. Με συγκίνηση δηλώνω ότι ποτέ δεν θα τους ξεχάσουμε! Ζητώ από όλους, πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτεία να κάνουμε ό,τι μπορούμε στο επίπεδο της πρόληψης, ώστε να βοηθήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της σε δασικές και αστικές πυρκαγιές. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και στη μνήμη όσων χάθηκαν στο καθήκον».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «… H σημερινή ημέρα αναμφίβολα είναι σπουδαία και ιδιαίτερη για τo Πυροσβεστικό Σώμα διότι η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Πεσόντων, η οποία όμως φέτος συμπίπτει με την Ημέρα Τιμής των Αποστράτων. Οι απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος με το έργο, την παρουσία και το παράδειγμά τους δημιούργησαν την παρακαταθήκη που περικλείει την ιστορία και διαμορφώνει την πορεία και το μέλλον του Σώματος. Είναι οι συνάδελφοι που με την σκληρή και συνεχή δουλειά, με κόπο και με μόχθο, ενίοτε και με την θυσία τους επέτρεψαν σε εμάς τους νεότερους να είμαστε υπερήφανοι για την πορεία που έχει διαγράψει το Πυροσβεστικό Σώμα. Είμαστε λοιπόν εδώ για να τους ευχαριστήσουμε και να τους εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας για ότι μας προσέφεραν. Επιπλέον σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής στους συναδέλφους, στους φίλους, στους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας. Ο πόνος μιας τέτοιας απώλειας είναι δυσβάσταχτος και τα λόγια σε αυτές τις περιπτώσεις άχαρα, όμως έχουμε ιερό καθήκον να θυμηθούμε τις ηρωικές πράξεις και την αυτοθυσία των συναδέλφων μας και να δώσουμε όρκο αδιαπραγμάτευτο και απόλυτα σταθερό, ότι θα υπερασπιστούμε τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν και τα οποία προσδιορίζουν και καθορίζουν διαχρονικά τη διαδρομή και την αποστολή του Σώματος. Η υπόσχεση που δίνουμε στους ήρωες συναδέλφους μας είναι ότι η θυσία τους δεν ήταν μάταιη και τους καταξιώνει στη συνείδηση όχι μόνο τη δική μας, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο τους με γνώμονα πάντα τον επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα Πολίτη».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, τον υπαρχηγό του Σώματος αντιστράτηγο Μάριο Αποστολίδη, από συγγενείς των πεσόντων, από εκπρόσωπους, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, του Π.Σ., των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, των συμβασιούχων Πυροσβεστών, των Εθελοντών Πυροσβεστών, του συλλόγου πολιτικού προσωπικού Π.Σ. και των ενώσεων αποστράτων Π.Σ.

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε και στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στη Θεσσαλονίκη, στο Γραφείο του Συντονιστή Επιχειρήσεων Κ.Μ.Α.Μ.Θ., ενώ ανάλογες δεήσεις τελέστηκαν στα Μνημεία Πεσόντων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, παρουσία συγγενών, αποστράτων και εν ενεργεία πυροσβεστών.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ