close search results icon

Cigaret Cycle: 300 χιλ. αποτσίγαρα συλλέχθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα

Εν δυνάμει...πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση. 

Τα αποτελέσματα του προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων της Cigaret Cycle στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 1ης έκθεσης κυκλικής οικονομίας «Forward Green» που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Στο πρόγραμμα #gopafree που υλοποιείται για τη συλλογή των αποτσίγαρων σε ειδικούς κάδους και στη συνέχεια την ανακύκλωση τους, συμμετέχουν 14 επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων είναι η ΔΕΘ Helexpo, το DTS Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Κινηματογράφου, η Αγορά Μοδιάνο, η Embryolab, ξενοδοχεία όπως το Porto Palace και το Grand Hotel Palace αλλά και 4 δήμοι όπως Έδεσσα, Πέλλα, Πτολεμαΐδα και Αλμωπία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Cigaret Cycle Ιωάννα Δανδέλια, το διάστημα 2021-2022 συλλέχθηκαν 300.000 αποτσίγαρα από τους 125 κάδους που έχουν τοποθετηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, και έχουν πάρει τον δρόμο της ανακύκλωσης, ενώ 2 εκατ. αποτσίγαρα έχουν συλλεχθεί από το 2020 έως το 2022 σε όλη την χώρα με 1.000 κάδους. «Τα νούμερα μας δείχνουν ότι η βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση αποτσίγαρων με αρκετούς φορείς να στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά η κα Δανδέλια.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συλλέχθηκαν 16.000 αποτσίγαρα το 2022 και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ-Κινηματογράφου συγκεντρώθηκαν 71.000 τον Νοέμβριο του 2022 και 12.500 αποτσίγαρα τον Μάρτιο 2023.

Παράλληλα, οι ειδικοί κάδοι που έχουν τοποθετηθεί στη Δ.Ε.Θ. είναι περισσότεροι από 33, ενώ στόχος είναι το 2023 το νούμερο της συγκέντρωσης των αποτσίγαρων να ξεπεράσει αυτό των 50.000 που συγκεντρώθηκαν πέρσι.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής και συνιδρυτής της Cigaret Cycle Γιώργος Σακελλαρίου ανέφερε ότι «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που ξεκίνησε στο τέλος του 2019. Αντιμετώπισε όπως και πολλές άλλες προσπάθειες τους περιορισμούς και τις δυσκολίες μιας πανδημίας. Ήρθε σε σύγκρουση με την καθιερωμένη αντίληψη πως τίποτα δεν αλλάζει ή τουλάχιστον αλλάζει δύσκολα γιατί όλοι έχουμε μάθει διαφορετικά. Σήμερα είμαστε εδώ χαρούμενοι γιατί το πείραμα πέτυχε, η προσπάθεια λίγων ανθρώπων είναι πλέον προσπάθεια των πολλών».

apotsighara2.jpg

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ακόμη και τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών IERAX Analytix για τα αποτσίγαρα, σύμφωνα με την οποία το 84% των πολιτών θα συμμετείχε σε δράσεις ανακύκλωσης ενώ το 11% των ερωτηθέντων γνώριζε πως το αποτσίγαρο μπορεί να ανακυκλωθεί.

Σημειώνεται ότι η Cigaret Cycle ΑΜΚΕ προσανατολίζεται στην προστασία του Περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Tο πρόγραμμα #gopafree περιλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και μέσω συνεργασίας με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων σε επιλεγμένα δημόσια σημεία και επιχειρήσεις σε όλη την Επικράτεια, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρα τους και να μην τα πετούν αλόγιστα οπουδήποτε αλλού, με στόχο εντέλει την ανακύκλωση τους.

Προϊόν της επεξεργασίας των φίλτρων, είναι ανακυκλωμένα νέα υλικά και προϊόντα. Συγκεκριμένα από την στάχτη, το χαρτί και τον καπνό προκύπτει λίπασμα, ευεργετικό για την ανθοκομία, ενώ η επεξεργασία του πλαστικού φίλτρου έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέας πρώτης ύλης, βιομηχανικού πλαστικού, φιλικού προς το Περιβάλλον.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ