close search results icon

Kινούμαστε και επιχειρούμε σε αχαρτογράφητα νερά

Kινούμαστε και επιχειρούμε σε αχαρτογράφητα νερά

Αγαπητοί συνάδελφοι 

οι καταστάσεις που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες ξεπερνά και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη που είχαμε σκεφτεί να κάνουμε. Βιώνουμε καταστάσεις που δεν έχουμε την εμπειρία να τις αντιμετωπίσουμε, κινούμαστε και επιχειρούμε σε αχαρτογράφητα νερά και όπως καλά γνωρίζετε αυτό θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των επιχειρήσεων μας.

Αν τα πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά και από την αρχή θα δούμε ότι τα συνεχόμενα μνημόνια, το μέτρο των capital control, η έλευση της πανδημίας και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε ως τσουνάμι των συνεπειών που έχουν τέτοια γεγονότα, μας φέρνει σε μια δύσκολη θέση που όμοια της δεν έχουμε βιώσει ποτέ.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια τα αποθέματα που έχουμε ως κεφάλαια κίνησης να ελαττωθούν η ακόμη και να τελειώσουν, η παρατεταμένη αναδουλειά, η συνεχόμενη οικονομική κρίση, η μείωση του βιοτικού επιπέδου και των εισοδημάτων έχουν επιφέρει μια εικόνα στασιμότητας και μια σωρεία άλυτων μεγάλων προβλημάτων που έχουν κατακεραυνώσει τις επιχειρήσεις μας.

Ειδικά με τα τελευταία γεγονότα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης μας κάνουν να περνάμε πλέον σε καταστάσεις αρκετά επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας ήταν και θα παραμείνει η μικρομεσαία επιχειρήση και γιαυτο τον λόγο πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να σκύψει επιτέλους σοβαρά πάνω στα προβλήματα μας με μέτρα που θα αποτελούν λύσεις μακροπρόθεσμες, με γερές βάσεις και αξιώσεις για ένα καλύτερο αύριο. Μέτρα με επιδόματα των 200€( στους πολίτες ) και επιδοτήσεις των 1000€ (σε επιχειρήσεις )που αποσκοπούν σε πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα που δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

Χρόνια τώρα μιλάμε και ζητούμε ένα εθνικό σχέδιο βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, με πραγματικά κίνητρα και ουσιαστική βοήθεια με αποτελέσματα που θα φέρουν διάρκεια στην ανάπτυξη και ουσιαστικά αποτελέσματα μέσα από αυτήν. Φυσικά αυτό θα επιτευχθεί σε δυο κατευθύνσεις, στους καταναλωτές πολίτες και στα καταστήματα. Είναι βασικό να καταλάβουμε ότι είμαστε μια αλληλένδετη αλυσίδα, αλληλεξάρτησης και βιωσιμότητας.

Στα επόμενα άρθρα θα καταθέσουμε τις απόψεις μας, απόψεις που θα κοινοποιήσουμε μέσα από την Ομοσπονδία και την ΕΣΕΕ προς τα αρμόδια όργανα, θα καταστήσουμε σαφή τον ρόλο μας ως εμπορικό σύλλογο προς πάσα κατεύθυνση, με μοναδικό στόχο το συμφέρων των μελών - συναδέλφων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ