close search results icon

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κωδικός Βόρεια Ελλάδα - Οργανώνονται γαλάζια κλιμάκια που θα καλύψουν όλους τους νομούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κωδικός Βόρεια Ελλάδα - Οργανώνονται γαλάζια κλιμάκια που θα καλύψουν όλους τους νομούς

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

«Το συνέδριο τελείωσε, τώρα αρχίζουν οι ευρωεκλογές». Με αυτή τη φράση περιέγραφε χθες κεντρικό κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στο protothema.gr το κλίμα που επικρατεί στα γραφεία του κόμματος. Ειδική έμφαση ενόψει της ευρωκάλπης, όμως, θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου η ΝΔ παραδοσιακά διατηρούσε ισχυρές δυνάμεις. Εσχάτως, όμως, βρίσκεται υπό πίεση λόγω των σημαντικών διαρροών που παρατηρούνται ειδικά προς την Ελληνική Λύση, αλλά και προς τη Νίκη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία, δεν αποκλείεται σε μεμονωμένους νομούς η Ελληνική Λύση να φλερτάρει ακόμα και με τη δεύτερη θέση, όντας σε θέση να υποσκελίσει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί αρκετές φορές ως τις εκλογές σε νομούς της Βορείου Ελλάδος, ενώ την αρχή κάνει σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργό Ζέττα Μακρή θα παρουσιάσουν την πλατφόρμα κατά του bullying σε σχολείο της Πολίχνης. Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει βόλτα στην Πολίχνη, ενώ υπενθυμίζεται ότι είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και πριν από περίπου έναν μήνα, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ. Ο «συναγερμός» στο επιτελείο της ΝΔ, βεβαίως, δεν έχει σημάνει μόνο για τη Θεσσαλονίκη-σημειωτέον η ΝΔ σημείωσε μια μάλλον μέτρια επίδοση στην Α' Θεσσαλονίκης-αλλά και για τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδική μνεία από έμπειρα κομματικά στελέχη γίνεται για το Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία και τη Χαλκιδική, όπου τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ έχουν επαυξημένη διείσδυση. Βεβαίως, αυξημένη εγρήγορση υπάρχει συνολικά, για όλο το φάσμα της Βορείου Ελλάδος, άρα και για τις περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκη.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν στο protothema.gr ότι ο Μάιος θα είναι ένας αμιγώς προεκλογικός μήνας για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι τακτικά στον δρόμο. Μέχρι τότε, βεβαίως, έχει να διευθετήσει υποχρεώσεις με ταξίδια στο εξωτερικό, όπως σε Λιθουανία και Πολωνία αυτή την εβδομάδα και στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τα κομματικά κλιμάκια που θα πάνε «πόρτα-πόρτα» σε όλη τη χώρα. Τα κλιμάκια αυτά θα απαρτίζονται από υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, αλλά και υποψήφιους ευρωβουλευτές και είναι σε τελική φάση ολοκλήρωσης. Με βάση τις εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, αναμένεται να βγουν στον δρόμο και πριν το Πάσχα, ενώ θα καλύψουν όλη την επικράτεια. Μάλιστα, όταν κομματικό κλιμάκιο μεταβαίνει σε νομό, δεν θα επισκέπτεται μόνο την πρωτεύουσα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις.

Αυτοτελής κινητοποίηση

Προς επίρρωσιν αυτής της αναγκαιότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Ρόδο μίλησε για την ιδιαιτερότητα της επικείμενης κάλπης, ξορκίζοντας έτι μια φορά τη λογική της χαλαρής ψήφου. «Σε αντίθεση με άλλες ευρωεκλογές δεν συμπίπτει ούτε με δημοτικές, ούτε με περιφερειακές εκλογές, ούτε με εθνικές εκλογές. Οπότε πρέπει εμείς, ως Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, να φροντίσουμε να κινητοποιήσουμε το δικό μας κόσμο. Να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και κυρίως να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αυτό το οποίο θα συμβεί στις ευρωεκλογές έχει μεγάλη σημασία για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και για την ένταση με την οποία θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το δικό μας μεταρρυθμιστικό έργο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και αυτή είναι μια δύσκολη άσκηση για τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος δεν έχει να προσδοκά σε «παράλληλη» κινητοποίηση, όπως έγινε το 2019 που οι ευρωεκλογές συνέπεσαν με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ παράλληλα έγιναν και μετά από 4 χρόνια εκλογικής «απραξίας» για τους πολίτες.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Παράλληλα, στη ΝΔ βάζουν τις τελευταίες πινελιές για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα. Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση του Γιώργου Αυτιά και μένει να φανεί πού θα κάτσει η μπίλια για τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος εμφανίζει αξιοπρόσεκτο πέρασμα στο δεξιόστροφο κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπρύσιος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του, μεταξύ άλλων, είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ενώ βουλευτές έχουν διαμηνύσει ότι θα κάνουν οι ίδιοι καμπάνια για τον έγκλειστο στις φυλακές του Φιέρι. Με δεδομένη την υποψηφιότητα Αυτιά, πάντως, απομένουν 10 θέσεις από τις 42 του ψηφοδελτίου, 6 για άνδρες και 4 για γυναίκες. Θα υπάρξουν, πάντως, και γεωγραφικά κριτήρια π.χ. εκκρεμεί ακόμα η οριστικοποίηση υποψηφίων από τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και τη Θράκη.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ