close search results icon

Κυβερνοπόλεμος Ρωσία: Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει το σχέδιο του Πούτιν

Η πηγή μοιράστηκε τα δεδομένα και περισσότερες πληροφορίες με την ερευνητική startup «Paper Trail Media» με έδρα το Μόναχο.

Μια διαρροή μυστικών αρχείων από την εταιρεία NTC Vulkan αποκάλυψε τον τρόπο -και τους ανθρώπους- που ενισχύουν τις δυνατότητες του Βλαντίμιρ Πούτιν σε κάθε είδους πολέμου: από τον αμιγώς στρατιωτικό μέχρι τον κυβερνοπόλεμο. Σε ένα δυσδιάκριτο γραφείο στα βορειοανατολικά προάστια της Μόσχας, οι μηχανικοί λογισμικού της Vulkan επιδίδονται στην ανάπτυξη εργαλείων πειρατείας και παραπληροφόρησης που βοηθούν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Χιλιάδες σελίδες μυστικών εγγράφων αποκαλύπτουν πώς οι μηχανικοί της Vulkan εργάστηκαν για ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφοριών προκειμένου να υποστηρίξουν επιχειρήσεις χάκινγκ, να εκπαιδεύσουν πράκτορες πριν από επιθέσεις σε εθνικές υποδομές, να διαδώσουν παραπληροφόρηση και να ελέγξουν τμήματα του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, το έργο της εταιρείας συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας (FSB), τα επιχειρησιακά τμήματα και τα τμήματα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων (GOU και GRU) και την η υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (SVR). Ένα έγγραφο συνδέει ένα εργαλείο κυβερνοεπίθεσης της Vulkan με τη διαβόητη ομάδα χάκινγκ «Sandworm», για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι δύο φορές προκάλεσε μπλακ άουτ στην Ουκρανία, διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και κυκλοφόρησε το NotPetya, το πιο οικονομικά καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό στην ιστορία. Με την κωδική ονομασία Scan-V, η Sandworm ψάχνει στο διαδίκτυο για τρωτά σημεία, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται για χρήση σε μελλοντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ένα άλλο σύστημα, γνωστό ως Amezit, αποτελεί ένα σχέδιο για την επιτήρηση και τον έλεγχο του Διαδικτύου σε περιοχές υπό τη διοίκηση της Ρωσίας και επιτρέπει την παραπληροφόρηση μέσω πλαστών προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα τρίτο σύστημα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan -το Crystal-2V- είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης χάκερς στις μεθόδους που απαιτούνται για την καταστροφή σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. Ένα αρχείο που εξηγεί το λογισμικό αναφέρει: «Το επίπεδο απορρήτου των επεξεργασμένων και αποθηκευμένων πληροφοριών στο προϊόν είναι “Ακρως απόρρητο”».

Τα αρχεία Vulkan, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 έως το 2021, διέρρευσαν από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη, ο οποίος φαίνεται να εξοργίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τέτοιες διαρροές από τη Μόσχα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μέρες μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η πηγή πλησίασε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και είπε ότι πίσω από την Vulkan «κρύβονται» η GRU και η FSB.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει αυτούςτους κινδύνους», είπε ο πληροφοριοδότης. «Λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτές τις πληροφορίες. Η εταιρεία κάνει άσχημα πράγματα και η ρωσική κυβέρνηση είναι δειλή και λάθος. Είμαι θυμωμένος για την εισβολή στην Ουκρανία και τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί. Ελπίζω να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δείξετε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

Αργότερα, η πηγή μοιράστηκε τα δεδομένα και περισσότερες πληροφορίες με την ερευνητική startup «Paper Trail Media» με έδρα το Μόναχο. Για αρκετούς μήνες, δημοσιογράφοι που εργάζονται για 11 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, Washington Post και Le Monde, ερευνούσαν τα αρχεία σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Paper Trail Media και το Der Spiegel. Πέντε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι τα αρχεία Vulkan φαίνεται να είναι αυθεντικά.

πηγή: alphafreepress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ