close search results icon

Κλείνει με 1,7 εκατ. καμένα στρέμματα ο κύκλος των καλοκαιρινών πυρκαγιών

Τραγικός ο απολογισμός από το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών. 

Κλείνει με 1,7 εκατ. καμένα στρέμματα ο κύκλος των καλοκαιρινών πυρκαγιών

Στάχτη έγιναν τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια στρέμματα από τις δασικές πυρκαγιές το 2023 στην Ελλάδα. Από αυτά, το 1,2 εκατομμύρια των δασικών εκτάσεων κάηκαν μόνο τον Αύγουστο με επίκεντρο τον Έβρο. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό ο οποίος εκθέτει απόλυτα την κυβερνητική ανεπάρκεια και τις ανύπαρκτες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για την πρόληψη, τη δασοπροστασία και τη δυνατότητα πυρόσβεσης, γεγονός που έχει κοστίσει σε χιλιάδες ανθρώπους περιουσίες που δεν θα αποκατασταθούν από τα πενιχρά βοηθήματα που ανακοίνωσε το επιτελείο των «αρίστων».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), για το έτος 2023 έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 67 δασικές πυρκαγιές και η καμένη έκταση έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2023 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1.696.858,4 στρέμματα. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής καμένης έκτασης (70,8% ή 1.201.433,2 στρέμματα) αντιστοιχεί στις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Στον χάρτη και τον πίνακα που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο στον Έβρο κάηκαν 962.016,4 στρέμματα, στην Πάρνηθα 58.326,4 στρέμματα, στη Ροδόπη 30.501,7 στρέμματα, στις φωτιές στη Βοιωτία 49.646,7 στρέμματα (Ταρσός), 34.741,8 στρέμματα (Πρόδρομος) και 10.097,9 στρέμματα. (Υλίκη) και στον Νέστο Καβάλας 13.226,6 στρέμματα.

screenshot-12-4vIzZ.png
ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΠαΔαΠ


*Η ομάδα του ΕΠαΔαΠ σημειώνει ότι η περιοχή του Έβρου καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες. Θα ακολουθήσει πιο λεπτομερής χαρτογράφηση της καμένης έκτασης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς σύννεφα.

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: Λίλιαν Αγάθου

*(σημείωση pellanews.gr: Το οποιοδήποτε σχόλιο ή κριτική γίνεται στις αναδημοσιεύσεις μας, βαρύνουν το μέσο που αναφέρει την είδηση. Άλλωστε πάντα αναφέρουμε την πηγή, όταν δεν επρόκειτο για δικό μας ρεπορτάζ, κριτική κλπ, που είναι ενυπόγραφα. Το pellanews.gr αναδημοσιεύει μεν, δεν πάει να πει οτι υιοθετεί δε τα γραφόμενα. Αυτό είναι στην κρίση του κάθε αναγνώστη, καθώς και στο δικαίωμα του να διαβάζει ειδήσεις με απόψεις απ' όλες τις πλευρές). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ