close search results icon

Κόκκινο + Λευκό = Ροζέ

Κόκκινο + Λευκό = Ροζέ

Στη χώρα μας, αλλά και στις λοιπές χώρες στις οποίες επικρατεί το μεσογειακό κλίμα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, και την αυθεντία του κλάδου Γαλλία, συναντά κανείς αχανή στρέμματα από αμπελώνες, όπου δίνουν εξαίσιας ποιότητας και γεύσης ποικιλίες κρασιών. Κόκκινο, λευκό, ροζέ και πορτοκαλί είναι οι αποχρώσεις στις οποίες το συναντάμε, χρώμα άμεσα συνδεδεμένο με την πρώτη ύλη και λοιπές προσμίξεις, ενώ η οξύτητά του δίνεται από τους χαρακτηρισμούς ξηρό, ημίξηρο/ημίγλυκο, γλυκό, ενώ μπορεί κανείς να συναντήσει επίσης κρασιά επιδόρπια και αφρώδεις οίνους.

Για τον λάτρη του (καλού) κρασιού, κάθε ένα από αυτά κρύβει τη δική του μαγεία και σε καλωσορίζει σε ένα διαφορετικό γευστικό και αισθητηριακό ταξίδι, αρκεί να ξέρεις να το συνοδεύσεις κατάλληλα ώστε να αναδειχθεί.

Παρακάτω, θα διαβάσεις ένα σύντομο οδηγό με πιθανά πιάτα που προσφέρουν γευστική ισορροπία και αναδεικνύουν την κάθε ποικιλία ξεχωριστά. Και αν αυτός σου εξάψει την περιέργεια και θέλεις να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου, μια επίσκεψη σε κάβα κρασιών στην Αθήνα θα σου δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες, χωρίς το χάος της διαδικτυακής αναζήτησης.

• Ερυθρός Οίνος:

Ο φλοιός των σκουρόχρωμων σταφυλιών μαζί με τις τανίνες και τα γευστικά πρόσθετα, έχουν ως αποτέλεσμα κρασιά που κινούνται σε ένα εύρος απαλού έως βαθύ κόκκινου.

Τα κόκκινα κρασιά από το Wine outlet είναι στο μυαλό μας συνδεδεμένα κυρίως με το γιορτινό τραπέζι (πχ. Χριστούγεννα, Πάσχα, ονομαστικές εορτές κ.ά.), κάτι που δεν είναι εντελώς αβάσιμο, αφού τα πρωταγωνιστικά πιάτα αυτών, είναι τα καλύτερα συνοδευτικά του κόκκινου κρασιού. Συγκεκριμένα το κόκκινο κρέας είναι ο καταλληλότερος σύμμαχος για την επίτευξη αρμονίας και την ανάδειξη της πλουσιότητας τη γεύσης του. Ακολουθούν συγκεκριμένες ποικιλίες τυριών, κυρίως παλαιωμένα με έντονη γεύση, όπως η παρμεζάνα, το ροκφόρ, το πεκορίνο, και τέλος, ασυναγώνιστο ταίρι είναι η μαύρη σοκολάτα.

• Λευκός Οίνος:

Ως αναμένεται, το λευκό κρασί είναι παράγωγο του λευκού σταφυλιού, με χαρακτηριστικό κιτρινωπό ή χρυσαφί χρώμα. Τα καλύτερα συνοδευτικά, βρίσκονται σε σχεδόν σε όσα αποκλείονται από το κόκκινο κρασί, δηλαδή τα πιάτα πουλερικών, τα ορεκτικά, ελαφριά σνακ, φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα πιο μαλακά - βουτυρένια τυριά όπως το μπρί. Ο καλύτερος φίλος των λευκών οίνων όμως, είναι τα θαλασσινά και κυρίως τα οστρακοειδή.

• Ροζέ/Πορτοκαλί:

Αν υπήρχε μια χρωματική κλίμακα, τότε το ροζέ κρασί θα βρισκόταν στην αρχή αυτής, προηγούμενο των κόκκινων οίνων, ενώ αντίθετα το πορτοκαλί στο τέλος της, μετά και από το πιο χρυσαφένιο λευκό. Προκύπτει εύκολα λοιπόν ότι το ροζέ είναι ένα παράγωγο των κόκκινων σταφυλιών ενώ το πορτοκαλί των λευκών, με ειδοποιό διαφορά στο χρόνο επεξεργασίας του φλοιού κατά την οινοποίηση, από πολύ σύντομη σε αρκετά εκτεταμένη. Δεν είναι σπάνιο ωστόσο, οι ποικιλίες των σταφυλιών να μπερδεύονται.

Θα λέγαμε ότι είναι και τα 2 αρκετά ευέλικτα ως προς τα πιάτα που συνοδεύουν, και συχνά προτιμώνται ως δροσιστικά απεριτίφ (σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι διατηρούνται σε ψυχρότερες θερμοκρασίες).

• Αφρώδεις Οίνοι:

Και τέλος, έχουμε τα ξεχωριστά αφρώδη ή αλλιώς σαμπανιζέ κρασιά, που μας γαργαλάνε ευχάριστα τον ουρανίσκο με τις μπουρμπουλήθρες τους, ένα αποτέλεσμα εγκλωβισμένου διοξειδίου του άνθρακα κατά την οινοπαραγωγή. Το λευκό και εκάστοτε ροζέ χρώμα κυριαρχεί στις επιλογές, ενώ τίποτα από αυτά δεν επηρεάζει τη γλυκύτητά τους, που μπορεί να κυμαίνεται σε όλο το φάσμα από πολύ ξηρό έως πολύ γλυκό.

Πιάτα θαλασσινών, σούσι, ζυμαρικά και γενικότερα πιο ελαφριές και λεπτεπίλεπτες γεύσεις, είναι στην κορυφή των επιλογών για ένα αχτύπητο δίδυμο.

Το αναβράζον εφέ, τους καθιστά πρωταγωνιστές σε γάμους, δεξιώσεις, εγκαίνια, κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ