close search results icon
Κόλιντα στην Αλμωπία

Η Αλμωπία περιμένει την γέννηση του θεανθρώπου και δεκάδες φωτιές άναψαν από ακρή σε άκρη ώστε να ανβιώσει το έθιμο της Κόλιντα Μπάμπω

img-0668.jpg

Το Κόλιντα Μπάμπω είναι ένα παραδοσικά έθιμο της Μακεδονίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αλμωπία.  Οι κάτοικοι της Αλμωπίας άναψαν  το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.

Το “Κόλιντα Μπάμπω” φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε ‘όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη. 

img-0676.jpg

Το pellanews.gr και ο Στέφανος Μίντζας βρέθηκαν σε διάφορα χωριά της Αλμωπίας και σας μεταφέρουν το παραδοσιακό έθιμο. Επίσης στις φωτιές βρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλιου Αλμωπίας Δημήτρης Βέσκος, όπως και αντιδήμαρχοι. 

Κωνσταντία Αλμωπίας 

img-0612.jpg

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής έγινε η χριστουγεννιάτικη γιορτή στην πλατεία του χωριού, όπου ο άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά ενώ και ο πρόεδρος του χωριού επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις και πλούσια κεράσματα. 

img-0561.jpg


Πευκωτό Αλμωπίας 

Παραδοσιακή μουσική, κρασί, ζεστή φασολάδα αλλά και σουβλακια υπήρχαν στο μαρτυρικό χωριό του Πευκωτού, όπου ο δυναμικός πρόεδρος του Συλλόγου Παντελής Μπάδος αναβίωσε το έθιμο της κόλιντα με τους κατοίκους και τους επσκέπτες του χωριού να διασκεδάζουν δίπλα από την μεγάλη φωτιά που άναψαν στο ανακαινισμένο πάρκο του χωριού. 

img-0685.jpg


img-0654.jpg
img-0625.jpg


Φιλώτεια 

Μια μεγάλη φωτιά άναψε στη Φιλώτεια Αλμωπίας με τους κατοίκους του χωριού να χορεύουν γύρω της

img-0712.jpg


Περίκλεια Αλμωπίας 

Η Περίκλεια αλλά και η Λαγκαδιά γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με τις φωτιές να ανάβουν στις δυο πλατείες των ακριτικών χωριών. 

img-0717.jpg


Αρχάγγελος 

Το έθιμο της Κόλιντα αναβίωσε και στον ακριτικό Αρχάγγελο. Συγκεκριμένα στον Αρχάγγελο άναψαν δύο φωτιές, μια στην κεντρική πλατεία του χωριού και μια στο "ντελ", την κορυφή που βρίσκεται απέναντι από το χωριό 

img-0733.jpg


Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις φωτιές θα διαβάσετε στο pellanews.gr 

Δείτε το βίντεο για να πάρετε μια εικόνα από το έθιμο που αναβίωσε στην Αλμωπία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ