close search results icon

Κομισιόν σε Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες διεύρυνσης και ένταξης νέων χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Κομισιόν σε Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες διεύρυνσης και ένταξης νέων χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ.

Ειδικότερα, αυτό απάντησε ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Τα παζάρια του Ερντογάν

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν τα ευρωπαϊκά έθνη «ανοίξουν τον δρόμο» στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τουρκία περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάνω από 50 χρόνια τώρα, και σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ είναι πλέον μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνω αυτό το κάλεσμα σε αυτές τις χώρες που κράτησαν την Τουρκία να περιμένει στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια», είπε ο Ερντογάν.

«Πρώτα ελάτε και ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε., για να ανοίξουμε κι εμείς τον δρόμο της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτό είπα και στον Μπάιντεν. Θα το πω και στο Βίλνιους. Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της Ε.Ε. Πέρασαν 50 χρόνια, έχουμε 50 χρόνια που περιμένουμε. Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε στα σχόλια που έκανε στην Άγκυρα σήμερα Δευτέρα πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Παζάρια Ερντογάν και για τα αμερικανικά F-16

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αλλά η προσπάθεια ένταξής της έχει καθυστερήσει λόγω της διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών στην Άγκυρα και των διαφωνιών με την Κύπρο - μέλος της ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μάλιστα πως προκαλεί «λύπη» στην τουρκική πλευρά το ότι «το θέμα των F-16 συνδέεται με εκείνο της Σουηδίας». «Αν οι ΗΠΑ έχουν το Κογκρέσο για να εγκρίνουν τα F-16, έτσι κι εμείς έχουμε το Κοινοβούλιό μας για το ζήτημα της Σουηδίας», είπε.

 iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ