close search results icon

Κόντρα Σταμενίτη-Τζάκρη για το Φράγμα του Αλμωπαίου

Κόντρα Σταμενίτη-Τζάκρη για το Φράγμα του Αλμωπαίου

Ένα έργο πνοής για ολόκληρη την Πελλα , με το οποίο ασχολείται εδώ και χρόνια η Πελλαnews είναι το φράγμα του Αλμωπαίου. 

Το έργο αυτό προκάλεσε και σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζακρη και στον ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη.  Η κα Τζάκρη με ερώτηση της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του έργου με τον Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη να απαντάει στη Βουλευτή.  

Η κα Τζάκρη με δελτίο τύπου αναφέρει 

Ο παραλογισμός για το Φράγμα Αλμωπαίου συνεχίζεται»

Προγραμματίζονται τα αρδευτικά δίκτυα χωρίς κανένα προγραμματισμό για το ίδιο το φράγμα

Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε Ερώτηση μου για το Φράγμα Αλμωπαίου, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της κατασκευής του έργου.

Πρώτον: Δεν υποβλήθηκε κανένα αίτημα για την κατασκευή του φράγματος του Αλμωπαίου (έστω και τμηματικά) στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη Δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, η οποία έληξε στις 9/2/24. Είναι άγνωστο πλέον, πως θα κατασκευαστεί το φράγμα του Αλμωπαίου καθώς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλά αόριστα, χωρίς να ενημερώνει ούτε για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, ούτε για την κατασκευαστική δαπάνη, ούτε για το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μπορούσε να ενταχτεί.

Δεύτερον: Αναφορικά με τα συνοδευτικά αρδευτικά του έργου, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη μορφή ΣΔΙΤ, με το χρόνο κατασκευής του έργου να εκτιμάται στα 4 έτη και τη συνολική κατασκευαστική δαπάνη να ανέρχεται στα 142,6 εκ. €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Ωστόσο, τα συνοδευτικά αρδευτικά έργα του Φράγματος Αλμωπαίου είναι το δεύτερο μέρος του έργου και για να λειτουργήσουν πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος που αφορά στην κατασκευή του ταμιευτήρα του φράγματος που θα συλλέγει το νερό, το οποίο στη συνέχεια με τα αρδευτικά δίκτυα θα μεταφερθεί για να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της πεδιάδας των Γιαννιτσών.

Ξεκινάμε δηλαδή από το τέλος χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει την αρχή.

*Επισυνάπτεται η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (φωτό 2&3)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ