close search results icon

Ξεκινά η δίκη 27 εργαζομένων της Mossack Fonseca για τα Panama Papers

Οι ιδρυτές της δικηγορικής εταιρείας είναι μεταξύ εκείνων που θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες.

Μια ποινική δίκη 27 εργαζομένων στο δικηγορικό γραφείο στο επίκεντρο των Panama Papers με κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ξεκίνησε σε δικαστήριο του Παναμά.

Πριν από οκτώ χρόνια, τα οικονομικά αρχεία που διέρρευσαν από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca προκάλεσαν διεθνή οργή για τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών από πλούσιους ιδιώτες για τη διάπραξη φορολογικής απάτης και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Το 2016, αρχεία από τη Mossack Fonseca διέρρευσαν σε δημοσιογράφους της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και κοινοποιήθηκαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφοι από περισσότερους από 100 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Guardian, συνεργάστηκαν για να διερευνήσουν τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία.

Οι ιδρυτές της εταιρείας, Jürgen Mossack και Ramón Fonseca Mora, είναι μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Προηγουμένως έχουν αρνηθεί οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν κανέναν έλεγχο στις υπεράκτιες εταιρείες που ίδρυσε η εταιρεία για τους πελάτες της. Αν καταδικαστούν, φέρεται να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μόσακ παρευρέθηκε στην ακρόαση για να δηλώσει αθώος, λέγοντας στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ότι ήταν «πολύ αισιόδοξος».

Ένας εκπρόσωπος της Fonseca είπε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Κτυπημένος από τη διεθνή κριτική, ο Παναμάς υιοθέτησε νέα νομοθεσία που εκσυγχρονίζει τον νομικό ορισμό της χώρας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το 2019.

Πτυχές των κατηγοριών κατά των εργαζομένων της Mossack Fonseca αφορούν δραστηριότητες που προηγήθηκαν της αλλαγής του νόμου, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες των εισαγγελέων να τους καταδικάσουν, σύμφωνα με η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων.

Το ανώτατο δικαστήριο του Παναμά είχε προηγουμένως αποφανθεί ότι η δημιουργία εταιρειών-κέλυφος που χρησιμοποιούνται για φορολογική απάτη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα εάν οι εν λόγω εταιρείες είχαν δημιουργηθεί πριν από το 2019.

Η Mossack και η Fonseca απαλλάχθηκαν και οι δύο από διαφορετικές κατηγορίες πριν από δύο χρόνια, αφού ένας δικαστής είπε ότι η εταιρεία δεν χειρίστηκε ή προσπάθησε να κρύψει χρήματα που είχαν κλαπεί από τη Βραζιλία ως μέρος ενός μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που αφορούσε την κρατική εταιρεία πετρελαίου με την κωδική ονομασία Lava Jato ή το Car Wash.

Υπεράκτιες εταιρείες που συνέδεαν περισσότερους από 100 πολιτικούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 12 εθνικών ηγετών, ανακαλύφθηκαν από δημοσιογράφους που αναλύουν τα Panama Papers.

Περιλάμβαναν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια υπεράκτια εταιρεία που ανήκε στον Ρώσο τσελίστα Σεργκέι Ρόλντουγκιν, φίλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναουάζ Σαρίφ, τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν, και ο Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, πρωθυπουργός της Ισλανδίας, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν εν μέσω δημόσιας οργής για τον τον κρυμμένο υπεράκτιο πλούτο που συνδέεται με τις οικογένειές τους.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ